Πώς το υπουργείο Υγείας αλλά και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επιχειρούν να ενσωματώσουν στο ΕΣΥ τα ψηφιακά ραντεβού
Σε μία άλλη ψηφιακή εποχή φαίνεται ότι επιχειρεί το υπουργείο Υγείας αλλά και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να βάλουν τη χώρα με τη δημιουργία ειδικού ηλεκτρονικού συστήματος για ψηφιακά ραντεβού στην Υγεία.
Βέβαια για να λειτουργήσει πλήρως ένα ψηφιακό σύστημα θα πρέπει προφανώς πρώτα να υπάρξει οργάνωση μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών υγείας αλλά και των ιδιωτικών φορέων.
Προς ώρας η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας από την οποία ξεκίνησε το ψηφιακό σύστημα παρουσιάζει ελλείψεις γιατρών τόσο του δημοσίου όσο και του ΕΟΠΥΥ.
Πάντως σύντομα η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα δημιουργήσει αντίστοιχη ψηφιακή πλατφόρμα για ραντεβού και στα νοσοκομεία.
Ψηφιακά ραντεβού στην Πρωτοβάθμια
Ήδη οι πολίτες μπορούν να κλείνουν ψηφιακά ραντεβού για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη που σχεδιάστηκε από τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας.
Πρόκειται για την πλατφόρμα finddoctors.gov.gr που υλοποιήθηκε από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ).
Μέσω της πλατφόρμας, κάθε πολίτης μπορεί να κλείσει ραντεβού σε δημόσια δομή ή με ιδιώτη γιατρό πιστοποιημένο στο «Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης».
Απαιτείται μόνον η χρήση κωδικών Taxisnet καθώς και η επιβεβαίωση του ΑΜΚΑ. Ο πολίτης επιλέγει γεωγραφική περιοχή και ακολούθως την προτίμησή του για ραντεβού σε δημόσια δομή ή ιδιώτη ιατρό.
Μέσα από προσυμπληρωμένα πεδία και δυναμικές λίστες επιλογών, με ελάχιστα κριτήρια αναζήτησης και μόνο με τέσσερα «κλικ», έχει τη δυνατότητα να κλείσει ραντεβού με ιατρό σε ημέρα και ώρα που επιθυμεί. Θα λαμβάνει SMS επιβεβαίωσης, ενώ θα έχει τη δυνατότητα αλλαγής ή ακύρωσης του ραντεβού έως και την προηγούμενη ημέρα.
Ψηφιακά ραντεβού στα νοσοκομεία
Στο μεταξύ σύντομα έρχεται και μία νέα υπηρεσία η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να κλείνουν ψηφιακά ραντεβού στο νοσοκομεία online μέσα από ειδική πλατφόρμα.
Mέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που σχεδιάζεται θα καταγράφονται όλα τα ραντεβού των δημοσίων νοσοκομείων, προκειμένου να είναι γνωστό σε πραγματικό χρόνο ποια τμήματα έχουν αναμονή και ποια είναι διαθέσιμα.
Το σύστημα για τα ραντεβού στα νοσοκομεία δημιουργείται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το οποίο θα είναι πιο σύνθετο αφού θα συνδυαστεί με τον ατομικό ψηφιακό φάκελο υγείας ώστε να διατηρούνται και τα ιατρικά αρχεία των ασθενών./
Πηγη: https://www.healthreport.gr