Υπουργείο Υγείας: Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην εξωσωματική γονιμοποίηση – Τι περιλαμβάνει

Σε δημόσια διαβούλευση βγαίνει άμεσα το νομοσχέδιο που φέρνει το υπουργείο Υγείας για την εξωσωματική γονιμοποίηση αλλά και για την κρυοσυντήρηση ωαρίων.

Το νομοσχέδιο για την εξωσωματική γονιμοποίηση φέρνει σημαντικές ανατροπές αφού δίνει πλέον τη δυνατότητα και σε μεγαλύτερες γυναίκες να τεκνοποιήσουν καθώς τα όρια ηλικίας διευρύνονται μέχρι τα 54 έτη.

Το νομοσχέδιο είχε πάρει ήδη το πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο, ενώ αμέσως μετά τη διαβούλευση που θα τεθεί θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Οι αλλαγές στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Το ίδιο νομοσχέδιο του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη φέρνει αλλαγές εκτός από την εξωσωματική γονιμοποίηση και στην λεγόμενη «κατάψυξη» ωαρίων, δηλαδή στην κρυοσυντήρηση ωαρίων.

Ειδικότερα προβλέπει:

«Εκσυγχρονισμός του πλαισίου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και διασφάλιση των δικαιωμάτων της γυναίκας»

– αύξηση του ορίου ηλικίας στα 54 έτη

– επιτρέπεται η κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι μόνο για ιατρικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους, δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες να διατηρήσουν τα ωάρια τους και να κάνουν χρήση αυτών όποτε το επιθυμήσουν

– καταργείται η απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντήρηση ωαρίων από τη γυναίκα που το επιθυμεί

– επιτρέπεται στη διαζευγμένη γυναίκα να κάνει χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων της χωρίς τη συναίνεση του συζύγου/ συντρόφου

– διασφαλίζετε η δυνατότητα ατόμων που πάσχουν από HIV να υποβληθούν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

 

 

Πηγή: https://www.healthreport.gr