Πιθανώς και εντός της εβδομάδας να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τα φάρμακα και την κατανομή των επιπλέον 200 εκατ. ευρώ που δίνονται από εθνικούς πόρους.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει κατανείμει ήδη το ποσό των συνολικά 200 εκατ. ευρώ (150 εκατ. για το 2023 και 50 εκατ. που υπάρχουν από το 2022)για τα φάρμακα και η σχετική εισήγηση βρίσκεται στο οικονομικό επιτελείο προς επεξεργασία.
Την τελική πινελιά θα βάλει ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης που θα διαθέσει άλλωστε και το ποσό. Να σημειωθεί ότι τα 200 εκατ. ευρώ δίνονται στα φάρμακα λόγω της δέσμευσης της χώρας μας στο Ταμείο Ανάπτυξης επειδή δεν τηρήθηκαν οι προϋπολογισμοί και οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να καταβάλουν clawback (υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης) το οποίο θα πρέπει σταδιακά να μειώνεται κάθε χρόνο.
Η απόφαση Πλεύρη για τα φάρμακα
Όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr, η τελική εισήγηση- απόφαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, περιλαμβάνει μία σχετικά ισόποση κατανομή των 200 εκατ. ευρώ στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), σε αυτά των νοσοκομείων αλλά και σε εκείνα της λιανικής.
Ειδικότερα όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr, η απόφαση Πλεύρη προβλέπει κοντά στα 70 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομειακά φάρμακα, και από 65 εκατ. ευρώ στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους και σε εκείνα της λιανικής.
Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι της φαρμακευτικής αγοράς είχαν ζητήσει για τα ΦΥΚ κοντά στα 55 εκατ. ευρώ αλλά το υπουργείο Υγείας αναμένεται να δώσει περίπου 10 εκατ. περισσότερα με βάση την κατανομή, υπογραμμίζουν πληροφορίες του HealthReport.gr.
Δεν αποκλείεται πάντως στην τελική κατανομή των κονδυλίων στα νοσοκομειακά φάρμακα να κατευθυνθούν τελικά κοντά στα 65 εκατ. ευρώ, κάτι που θα εξαρτηθεί από τις τελικές συνεννοήσεις Πλεύρη Σκυλακάκη.
Στο μεταξύ ο υπουργός Υγείας σε μία από τις τελευταίες του αποφάσεις για τη θητεία του στην οδό Αριστοτέλους, προχωρά και στους κλειστούς προϋπολογισμούς για τις Ηπαρίνες προκειμένου να μην πληρώσουν clawback οι φαρμακευτικές εταιρείες με δεδομένο πώς πρόκειται για φάρμακα υποστήριξης των ασθενών και όχι βασική θεραπεία. Οι κλειστοί προϋπολογισμοί θα αφορούν στα έτη 2020 και 2021 ώστε να μην καταβληθούν επιστροφές για το 2021. Απόφαση που εκκρεμούσε.
Πηγη: https://www.healthreport.gr