Υπουργείο Υγείας: Στον «αέρα» νοσοκομεία και Πρωτοβάθμια λόγω εκλογών – Τι μένει στη μέση

Ποια έργα αφήνει πίσω το υπουργείο Υγείας εξαιτίας της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου

Μισά φαίνεται ότι μένουν τα έργα που άρχισε να προωθεί το υπουργείο Υγείας το τελευταίο διάστημα, λόγω των εκλογών. Η μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών εξαιτίας του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, προκαλεί προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αφού οι περισσότερες δραστηριότητες που είχαν σχεδιαστεί δεν αναμένεται να υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες.

Άλλωστε η πολιτική αλλαγή αναμένεται να φέρει και νέα πρόσωπα στο προσκήνιο.
Το υπουργείο Υγείας πάντως βρίσκεται μάλλον σε δεινή θέση, καθώς προς ώρας δεν έχει ολοκληρωθεί καμία από τις προσπάθειες που είχε ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες.
Τα νοσοκομεία

Ενδεικτικά σε ό,τι αφορά στα νοσοκομεία, ακόμη δεν έχουν δρομολογηθεί οι αλλαγές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), οι οποίες θεωρητικά θα άλλαζαν όλο το τοπίο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αφού τα επείγοντα περιστατικά θα μεταφέρονται για άμεση βοήθεια στα ΤΕΠ με οργάνωση και χωρίς να διαταράσσεται η λειτουργία των νοσοκομείων.

Ακόμη όμως οι αλλαγές είναι υπό σχεδιασμό, ενώ δεν έχουν προωθηθεί ούτε οι κτιριακές αλλαγές σε μεγάλα νοσοκομεία ειδικά της Αττικής όπως είχε προαναγγελθεί.

Ταυτόχρονα στη μέση μένουν όμως και τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ που ψηφίστηκαν με τον πρόσφατο νόμο Γκάγκα, καθώς δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Παρότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να προκαλέσει δυσκολίες τους ασθενείς που θα πηγαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία λόγω της εκτιμώμενης παραμέλησης των περιστατικών στο ΕΣΥ, η κυβέρνηση είχε διαφημίσει δεόντως την αλλαγή αυτή.

Μάλιστα επικαλέστηκε την έλλειψη της δυνατότητας να δοθούν επιπλέον αμοιβές στους νοσοκομειακούς γιατρούς, με συνέπεια – όπως υποστήριζε – να υπάρχει κίνδυνος αποχώρησης τους από το σύστημα.

Ούτε όμως τα πολυδιαφημισμένα απογευματινά χειρουργεία προωθούνται καθώς επίσης δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Άλλωστε πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα το οποίο όμως στο τέλος θα επιβαρύνει τους Έλληνες ασθενείς οι οποίοι θα καθοδηγούνται ουσιαστικά για επεμβάσεις το απόγευμα έναντι αμοιβής.

Βέβαια από κει και πέρα τα προβλήματα αναμένεται να είναι αμέτρητα αφού στην πράξη είναι άγνωστο εάν μπορεί να εφαρμοστεί το σύστημα με τα απογευματινά χειρουργεία.

Και σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις όμως στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, και αυτές ανακοινώθηκαν με καθυστέρηση. Εξάλλου μόλις πριν λίγα εικοσιτετράωρα δημοσιοποιήθηκε η απόφαση της προκήρυξης για 854 θέσεις γιατρών σε νοσοκομεία όλης της χώρας αλλά και στο ΕΚΑΒ.

Οι γιατροί που θα προσληφθούν δεν αναμένεται να λάβουν άμεσα θέση, καθώς θα πρέπει να ακολουθηθεί μία συγκεκριμένη γραφειοκρατική διαδικασία μέχρι να αναλάβουν υπηρεσία. Η προκήρυξη ωστόσο ανακοινώθηκε λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές.
Υπουργείο Υγείας: Πρωτοβάθμια με καθυστέρηση

Από την άλλη λόγω των εκλογών στη μέση μένει και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία για την πρόσληψη των γιατρών και των εργαζομένων στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), παρότι ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό.

Εξάλλου δεν έχουν βρεθεί ακόμη τα απαραίτητα κτίρια για να δημιουργηθούν νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας, όπως είναι δεσμευμένη η κυβέρνηση να πράξει απέναντι στην Ευρώπη η οποία χρηματοδοτεί το έργο.

Σε ό,τι αφορά στον προσωπικό γιατρό και αυτός έχει παγώσει, καθώς δεν έχουν δοθεί επιπλέον κίνητρα ώστε να εγγραφούν στο σύστημα περισσότεροι γιατροί και να καλυφθούν οι πολίτες στο σύνολο της χώρας.

Γι’ αυτό εξάλλου και η υπουργική απόφαση που προβλέπει ότι θα επιβληθούν πρόστιμα σε όσους δεν διαθέτουν προσωπικό γιατρό από την 1η Απριλίου, δεν αναμένεται να εφαρμοστεί.

Μέχρι τότε όμως σχεδόν μισοί δικαιούχοι του δωρεάν προσωπικού γιατρού, απλά δεν θα διαθέτουν γιατρό. Για πολύ αργότερα μετατίθεται και ο προσωπικός γιατρός (παιδίατρος) για τα παιδιά, αφού επρόκειτο να σχεδιαστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2023, αλλά ακόμη η συζήτηση δεν έχει καν ξεκινήσει.

 

 

Πηγη: https://www.healthreport.gr