Υπουργείο Υγείας: Τέλος η συνταγογράφηση σε ανασφάλιστους ασθενείς από ιδιώτες γιατρούς από την 1η Μαΐου – Πώς θα παίρνουν φάρμακα

Μετά από αρκετές παρατάσεις φαίνεται ότι πλέον το υπουργείο Υγείας είναι αποφασισμένο να εφαρμόσει την απαγόρευση της συνταγογράφησης των ανασφάλιστων συμπολιτών μας από ιδιώτες γιατρούς.

Η τελευταία παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Υγείας λήγει στις 30 Απριλίου.
Έτσι εάν δεν υπάρξει νέα παράταση της τελευταίας στιγμής λόγω των έντονων αντιδράσεων, από την 1η Μαΐου οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας πρέπει να πηγαίνουν μόνο σε δημόσιες δομές προκειμένου να πάρουν συνταγές για τα φάρμακά τους. Δηλαδή είτε σε κέντρα υγείας, είτε σε πολυϊατρεία, είτε σε ΤΟΜΥ είτε σε νοσοκομεία.

Γεγονός που πιθανώς να προκαλέσει δυσλειτουργίες στις δημόσιες δομές, λόγω και της αυξημένης κίνησης ασθενών που υπάρχει το τελευταίο διάστημα μετά το «πάγωμα» της πανδημίας.

Το κούρεμα του κόστους από το υπουργείο Υγείας
Πάντως με το μέτρο αυτό το υπουργείο Υγείας επιδιώκει να εξοικονομήσει κονδύλια από τις συνταγές φαρμάκων, καθώς πολλοί ασθενείς προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν σε ουρές θεωρείται πιθανό ότι θα αναγκάζονται να αγοράζουν με χρήματα από την τσέπη τους τα φάρμακά τους.

Κατά τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, από τον Μάρτιο του 2019 οπότε και η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να επιτρέψει τη συνταγογράφηση και από τους ιδιώτες ιατρούς για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, η δαπάνη αυξήθηκε κατακόρυφα όπως και ο αριθμός των ανασφάλιστων.

Σύμφωνα με τον κ.Πλεύρη, οι ανασφάλιστοι μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκαν κατά 400.000 χωρίς όμως να υπάρχει μείωση του αριθμού των ασφαλισμένων.
Γεγονός που αποδόθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες στο ότι συνταγογραφούσαν φάρμακα άτομα από άλλες χώρες οι οποίοι εκμεταλλεύονταν το σύστημα αφού μπορεί να διέθεταν ΑΜΚΑ στην χώρα μας.

Με βάση τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας, από τους 671.000 ανασφάλιστους που υπήρχαν το 2018, καταγράφηκαν 1.071.000 ανασφάλιστοι το 2019, χωρίς να μειωθεί ο αριθμός των ασφαλισμένων. Δηλώθηκαν δηλαδή 400.000 παραπάνω ανασφάλιστοι.

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί να εξοικονομήσει από τη ρύθμιση αυτή κοντά στα 150 εκατ. ευρώ από τη φαρμακευτική δαπάνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, η δαπάνη από το 2018 που ήτανε στα 208 εκατομμύρια, έχει φτάσει στα 320 εκατομμύρια.

 

 

Πηγη: https://www.healthreport.gr/