Υψηλός πολλαπλασιαστής για το ΑΕΠ το Ελληνικό Φάρμακο

Σύμφωνα με μελέτες η αύξηση των εξαγωγών ελληνικών φαρμάκων κατά 1 εκατ. ευρώ, μεταφράζεται σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9 εκατ. ευρώ.
Σταθερή αξία για την ελληνική οικονομία αποτελεί ελληνική παραγωγή φαρμάκων, με τα στοιχεία να τεκμηριώνουν ότι όσο αυξάνεται η ελληνική παραγωγή και οι εξαγωγές, τόσο περισσότερο ενισχύεται η απασχόληση και φυσικά το ελληνικό ΑΕΠ. Το 2017 η ελληνική παραγωγή φαρμάκων σημείωσε ακόμη ένα νέο ρεκόρ, φτάνοντας λίγο πάνω από τα 950 εκατ. ευρώ, ενώ αναθεωρήθηκαν τα στοιχεία για το 2016 όπου η αξία της ελληνικής παραγωγής φαίνεται να ήταν χαμηλότερη κινούμενη κάτω από τα 900 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το 2017 φαίνεται μια σημαντική άνοδος της τάξης του 6%.
Ακόμη όμως πιο δυναμική φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση των εξαγωγών οι οποίες διαμορφώθηκαν το 2017 στα 1,15 δις. ευρώ έναντι 1,06 δις. ευρώ το 2016. Την ίδια ώρα μειώθηκε η αξία των εισαγωγών κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών των φαρμάκων, με αποτέλεσμα και το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της φαρμακευτικής αγοράς να μειωθεί στα 1,58 δις. ευρώ από 1,8 δις. ευρώ τη διετία 2016-2017.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι το ΙΟΒΕ σε έκθεση για την ελληνική φαρμακευτική αγορά, είχε αποτυπώσει στα στοιχεία του την εκτίμηση ότι η ελληνική παραγωγή φαρμάκου για το 2016 είχε διαμορφωθεί στα 948 εκατ. ευρώ, μια επίδοση η οποία έδειχνε μια μικρή αύξηση σε σχέση με το 2015 κατά περίπου 0,75%. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, το στοιχείο αυτό δεν ήταν απόλυτα σωστό και θεωρείται δεδομένη η προς τα κάτω αναθεώρησή του στα περίπου 895 εκατ. ευρώ με βάση και τις νέες εκτιμήσεις της Eurostat (Βάση δεδομένων PRODCOM). Η αναθεώρηση αυτή θεωρείται λογικό να έχει συμβεί λόγω και της μείωσης των τιμών των φαρμάκων η οποία γίνεται στις τιμές παραγωγού.
Η αξία αυτή διατηρεί έτσι το επίπεδο ρεκόρ για την ελληνική παραγωγή για το 2017 και αυτό μπορεί να υποστηριχθεί και από τα στατιστικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας που δείχνουν ότι ο Δείκτης βιομηχανικής παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων κινήθηκε ανοδικά τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, στις αρχές του 2000 η ελληνική παραγωγή φαρμάκων ήταν καθηλωμένη σε χαμηλά επίπεδα, της τάξης των 337 εκατ. ευρώ Σταδιακά, με την ενεργότερη δράση των ελληνικών εταιρειών οι οποίες μπήκαν δυναμικά στην αγορά γενοσήμων εκμεταλλευόμενες και αυτές τη λήξη πατέντων ιδιαίτερα «δημοφιλών» φαρμάκων, η παραγωγή κινήθηκε έντονα ανοδικά για να τριπλασιαστεί σχεδόν σε αξία το 2010 φτάνοντας τα 918 εκατ. ευρώ
Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας και φυσικά οι δραστικές μειώσεις στις δαπάνες για φάρμακα οδήγησαν και πάλι σε περιορισμό, όμως αυτός δεν ήταν έντονος. Μάλιστα, ενώ εντός Ελλάδος η διακίνηση ελληνικών φαρμάκων δεν παρουσίασε ιδιαίτερα σημαντική άνοδο, στο εξωτερικό οι επιδόσεις των εταιρειών κινήθηκαν πολύ δυναμικά. Μετά το 2010, ξεκίνησε η σταδιακή υποχώρηση, με την αξία της ελληνικής παραγωγής να χαμηλώνει στα 907 εκατ. ευρώ το 2011 και τα 825 εκατ. ευρώ το 2012. Εν συνεχεία σημείωσε μεγάλη αύξηση, φτάνοντας το 2013 στα 881 εκατ. ευρώ και τελικά τη διετία 2014 και 2015 έφτασε στα 941 εκατ. ευρώ –τελικά- με άνοδο 6,8%.
Υπεραξία
Σύμφωνα τώρα με νέες αναλύσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα επίσημα στο πλαίσιο της μελέτης για την ελληνική φαρμακευτική αγορά, θεωρείται ότι η προτιθέμενη αξία στον κλάδο της μεταποίησης από την παραγωγή φαρμάκων, δηλαδή το αποτύπωμα στην ελληνική βιομηχανία, φτάνει την τελευταία τριετία κοντά στο 3,1%. Συγκεκριμένα σε απόλυτα μεγέθη η προστιθέμενη αξία έφτασε τα 668 εκατ. ευρώ (3% μερίδιο στον κλάδο της μεταποίησης) το 2017, με αντίστοιχα ποσοστά 3,2% και 3,1% το 2015 και 2016.
Όμως ακόμη μεγαλύτερη θεωρείται η αξία την οποία προσδίδει στο ελληνικό ΑΕΠ η εξωστρέφεια του κλάδου του φαρμάκου. Θεωρείται ότι για κάθε 1 εκατ. ευρώ που αυξάνουν οι εξαγωγές ελληνικών, το ΑΕΠ αυξάνεται κατά 1,9 εκατ. ευρώ! Την ίδια στιγμή αυξάνονται και κατά 40 οι θέσεις εργασίας ενώ το Ελληνικό Κράτος αυξάνει τα έσοδά του κατά 400 χλ. Ευρώ.
Πηγη:medispin.blogspot.com