Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να εισέρχονται γρήγορα στη διαδικασία συμφωνίας με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης ώστε να έρχονται νέα φάρμακα χωρίς καθυστέρηση στη χώρα
Την πρόθεσή του να μη βρίσκεται η Ελλάδα μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών που εγκρίνουν με σημαντική καθυστέρηση την κυκλοφορία νέων φαρμάκων, επιδιώκει να κάνει πράξη ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Παράλληλα επιμένει ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να εισέρχονται γρήγορα στη διαδικασία συμφωνίας με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης ώστε να έρχονται νέα φάρμακα χωρίς καθυστέρηση στη χώρα.
Βέβαια η διαδικασία της διαπραγμάτευσης φαίνεται ιδιαίτερα σκληρή στις φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς ξεκινά από τη βάση των υπαρχουσών επιβαρύνσεων από rebate και clawback δηλαδή, ζητούνται τεράστιες μειώσει στις επίσημες τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 40-60%!
Την ίδια στιγμή επείγουν και διαπραγματεύσεις σε σκευάσματα ιδιαίτερα σημαντικά τα οποία ήδη βρίσκονται σε κλειστό προϋπολογισμό, όμως υπάρχει η διαδικασία ανανέωσης. Μια τέτοια περίπτωση είναι και οι ηπαρίνες, για τις οποίες ο Υπουργός Υγείας φαίνεται να επιδιώκει την άμεση διευθέτηση της διαπραγμάτευσης με τις φαρμακευτικές εταιρείες, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η κυκλοφορία τους στην αγορά. Μάλιστα ήδη έδωσε εντολή στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης ώστε να καλέσει τις εταιρείες που προμηθεύουν τη χώρα με τα συγκεκριμένα σκευάσματα τις επόμενες ημέρες.
Σε χαμηλή θέση η χώρα στις εγκρίσεις νέων φαρμάκων
Δυστυχώς η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών εκείνων που η εισαγωγή νέων φαρμάκων καθυστερεί. Xρειάζεται κατά μέσο όρο περί τις 500 ημέρες από τι στιγμή που θα εγκριθεί ένα νέο φάρμακο από τις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές μέχρι να φτάσει στον Έλληνα ασθενή. Βέβαια η χώρα φαίνεται να είναι σε καλύτερο επίπεδο από το μέσο όρο της Ευρώπης που είναι 511, αλλά και πάλι αυτό δεν είναι μικρό.
Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο συζήτησε πρόσφατα ο ΣΦΕΕ με συλλόγους ασθενών προκειμένου να δημιουργηθεί και πάλι ένα νέο πλαίσιο προτάσεων προς το Υπουργείο Υγείας.
Να σημειώσουμε ακόμη ότι ακόμη και αν εγκριθεί ένα νέο φάρμακο, αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχει άμεση πρόσβαση όλων των ασθενών που το δικαιούνται σε αυτό. Με βάση τη μελέτη Patients W.A.I.T. Indicator 2021 Survey, μόνο στο 23% των φαρμάκων έχουν χωρίς προσκόματα πρόσβαση όλοι οι ασθενείς.
Αξίζει δε να γίνει και αναφορά σε δεδομένα που αναφέρθηκαν σε πρόσφατο συνέδριο για τον καρκίνο, όπου επισημάνθηκε ότι μόλις το 17% των ασθενών έχει πρόσβαση σε ογκολογικά φάρμακα μέσα από μια ολοκληρωμένη διαδικασία αξιολόγησης και αποζημίωσης.
Ειδικότερα αναφέρθηκε ότι υπάρχει μεγάλη εξέλιξη στην ογκολογική καινοτομία και ήδη το 2021 από τα 84 νέα φάρμακα που εγκρίθηκαν, το 1/4 ήταν ογκολογικά.
Αυτό που τονίζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες όμως είναι πως με τη νέα υπουργική απόφαση που κυκλοφόρησε πρόσφατα και καθορίζει τα όρια του προϋπολογισμού για τις σοβαρές παθήσεις, θα οδηγηθούν – χωρίς καμία διαπραγμάτευση – σε συνολικές επιστροφές μέσω rebate και clawback της τάξης του 60% για τα καινοτόμα φάρμακα. Και αυτό απειλεί τη ίδια την βιωσιμότητα της καινοτομίας.
Είναι λογικό λοιπόν οι διαδικασίες των διαπραγματεύσεων και της δημιουργίας νέων κλειστών προϋπολογισμών μέσω της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, να πρέπει αφενός να επισπευσθούν αλλά και παράλληλα να υπάρχει και η καλή διάθεση για ουσιαστική διαπραγμάτευση και όχι απαίτηση για μεγάλες εκπτώσεις.
Πηγη: https://www.ygeiamou.gr/