«Φακέλωμα» προσώπων από την Monsanto – Η Bayer ζητά συγγνώμη

Έρευνα για το «φακέλωμα» τουλάχιστον 200 πολιτικών και δημοσιογράφων ξεκίνησαν οι γαλλικές αρχές κατά της Monsanto, καθώς ενδέχεται να έκανε το ίδιο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως παραδέχτηκε ο γερμανικός κολοσσός Bayer –που πρόσφατα εξαγόρασε την αμερικανική εταιρεία– αφήνοντας να εννοηθεί ότι το πρόβλημα είναι πολύ ευρύτερο.

Την περασμένη Παρασκευή οι γαλλικές εισαγγελικές αρχές ξεκίνησαν προκαταρκτική έρευνα αφότου η εφημερίδα Le Monde προσέφυγε κατά της Monsanto. Υποστηρίζει ότι είχε φακελώσει τουλάχιστον 200 ανθρώπους. Με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να τους επηρεάσει ώστε να αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στα φυτοφάρμακα.

Η Bayer παραδέχτηκε την ύπαρξη των φακέλων αυτών. Σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν πιστεύει πως παραβιάστηκε κάποιος νόμος. Προτίθεται όμως να ζητήσει από κάποια νομική εταιρεία να ερευνήσει την υπόθεση.

Ο επικεφαλής του τμήματος δημοσίων σχέσεων της Bayer Ματίας Μπέρνινγκερ μιλώντας σε δημοσιογράφου επεσήμανε ότι «υποθέτει πως σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» μπορεί υπήρχαν τέτοιες λίστες.

Ωστόσο, δεν χαρακτήρισε παράνομη τη δραστηριότητα της Monsanto. Όπως πρόσθεσε, ανατέθηκε σε δικηγορικό γραφείο να εξετάσει το θέμα. Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι η θυγατρική της Bayer μπορεί να μην «έπαιξε δίκαια» σε ό,τι αφορά τη χρήση προσωπικών δεδομένων.

«Όταν συλλέγεις δεδομένα προσώπων τα οποία δεν είναι δημοσίως διαθέσιμα, τότε σαφέστατα διαβαίνεις τον Ρουβίκωνα», ανεξαρτήτως αν παραβιάστηκε όντως η νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων.

Προσφυγή στη δικαιοσύνη

Τα δημόσια γαλλικά ινστιτούτα ερευνών Inra και CNRS ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη αφού διαπίστωσαν ότι κάποιοι από τους ερευνητές και τα διοικητικά στελέχη τους περιλαμβάνονταν στις λίστες της Monsanto.

«Αυτός δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο η Bayer επιδιώκει διάλογο με την κοινωνία και τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ζητούμε συγγνώμη για τη συμπεριφορά αυτή», δήλωσε η εταιρεία, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν υπήρχε τίποτα παράνομο για τον τρόπο με τον οποίο η Monsanto συνέταξε αυτούς τους καταλόγους.

Ο αποκαλούμενος «φάκελος Monsanto» αποκτήθηκε από το France 2 TV και τη Le Monde. Η Le Monde επεσήμανε ότι ο γαλλικός νόμος απαγορεύει το «φακέλωμα» πολιτικών και φιλοσοφικών απόψεων ενός ατόμου χωρίς τη συγκατάθεση τους.

Οι κατάλογοι, οι οποίοι διέρρευσαν από την εταιρεία Fleishman-Hillard, περιείχαν λεπτομερή προσωπικά δεδομένα. Συμπεριλαμβανομένων των αριθμών τηλεφώνου και των διευθύνσεων. Καθώς και πληροφορίες σχετικά με τη στάση τους όσον αφορά την ουσία γλυφοσάτη. Η λίστα χρονολογείται από το 2016.

 

Πηγη:https://www.healthpharma.gr