Φαρμακευτική δαπάνη και κλειστοί προϋπολογισμοί: Γιατί η Ελλάδα δεν είναι «Δανία του Νότου»

«Λύση» στο σοβαρό πρόβλημα της ανεπαρκούς φαρμακευτικής δαπάνης αναζητά το υπουργείο Υγείας με την εισαγωγή κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία. Παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή τους έχει πάρει αναβολή για το νέο έτος, η συζήτηση προχωρά στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης.

Τις σοβαρές ενστάσεις, όμως, τις οποίες εξ αρχής είχαν εκφράσει οι φαρμακευτικές εταιρείες, δεν έχει καταφέρει να αμβλύνει η πρόταση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, η οποία συγκεκριμενοποιείται, από συνεδρίαση σε συνεδρίαση. Αντιθέτως, η ανησυχία αυξάνεται.

Το υπουργείο Υγείας φέρεται να έχει καταλήξει σε 99 κλειστούς προϋπολογισμούς βάσει της ταξινόμησης των φαρμάκων ανά ATC (θεραπευτικές κατηγορίες) επιπέδου 4. Οι κατηγορίες αυτές καλύπτουν το 90% της συνταγογράφησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για κάθε μία από τις κατηγορίες, σε πολλές από αυτές προκύπτουν μεγάλες μειώσεις (π.χ. στατίνες) στους υπό κατάρτιση προϋπολογισμούς, σε σχέση με τα σημερινά μεγέθη. Οι υπερβάσεις θα επιστρέφονται από τις εταιρείες με clawback.

Με δεδομένο ότι οι περικοπές είναι σημαντικές σε πολλές από αυτές τις κατηγορίες, οι οποίες αφορούν κυρίως τα λεγόμενα φάρμακα της κοινότητας που προμηθεύονται οι πολίτες από τα φαρμακεία, θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα επιτευχθεί μέσω αυτής της διαδικασίας, ο στόχος του υπουργείου για μείωση του συνολικού clawback το 2019. Φέτος, το clawback εκτιμάται ότι θα πλησιάσει τα 600 εκατ. ευρώ. Το «σπάσιμο» του προϋπολογισμού σε επιμέρους προϋπολογισμούς δεν κάνει το σύνολο επαρκές για την κάλυψη των αναγκών, ούτε η ανακατανομή μειώνει το clawback, ίσως μόνο το «κρύβει» σε 99 μικρότερα κομμάτια.

Οι ενστάσεις, όμως, ξεκινούν ήδη από τη μεθοδολογία με την οποία καταρτίζονται οι 99 κλειστοί προϋπολογισμοί. Ως υπόδειγμα έχει χρησιμοποιηθεί σε πρώτη φάση η Δανία και σε δεύτερη η Νορβηγία. Σε όποιες κατηγορίες η δαπάνη στην Ελλάδα υπερβαίνει αυτήν της Δανίας προσαυξημένης κατά 50%, τότε γίνεται «κούρεμα» και εισάγεται πλαφόν. Η επιλογή των χωρών αυτών είναι εν πολλοίς υποχρεωτική, καθώς σύστημα κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία δεν εφαρμόζουν άλλες χώρες της Ευρώπης. Ακόμα και στις δύο αυτές χώρες, όμως, οι κλειστοί προϋπολογισμοί δεν εισάγονται σε ήδη κλειστό προϋπολογισμό, όπως πάει να κάνει το ελληνικό υπουργείο Υγείας, επισημαίνουν πηγές της φαρμακοβιομηχανίας. Και οι διαφορές δεν τελειώνουν εδώ.

Πηγη:https://www.onmed.gr