Φαρμακευτική Κάνναβη: Γραφείο Κάνναβης στο υπ. Υγείας & απόφαση για συνταγογράφηση

Πολύ ζεστά έχει πάρει η κυβέρνηση το θέμα της φαρμακευτικής κάνναβης. Έτσι, εντός των επόμενων ημερών δημιουργείται στο Υπουργείο Υγείας το Γραφείο Κάνναβης, ενώ τη μεθεπόμενη εβδομάδα με υπουργική απόφαση καθορίζονται σε συνεργασία και με τον ΕΟΦ, τα ζητήματα που θα ρυθμίσουν τη συνταγογράφηση του φαρμάκου.

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην διημερίδα «YES WE CAN-NABIS» της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 28 & 29 Απριλίου.

Ο κ. Ξανθός επεσήμανε πως η κάνναβη είναι από τα πιο γνωστά φυτά της αρχαιότητας με θεραπευτικές ιδιότητες και πως η συζήτηση για την εκμετάλλευσή της ξεκίνησε το 2016 από το υπουργείο Υγείας, όπου υπήρξε ένα πόρισμα το οποίο γνώρισε μεγάλες αντιστάσεις. Προτεραιότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε, είναι η πρόσβαση των ασθενών που έχουν ανάγκη με ευχερή τρόπο αλλά και η παραγωγική προοπτικής μιας νέας αγοράς που έχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.

«Ακολουθεί μια Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υγείας, Δικαιοσύνης και Αγροτικής Ανάπτυξης που θα αφορά στο παραγωγικό κομμάτι του φαρμάκου. Επινοούμε ένα πλαίσιο, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, δεν υπάρχει ένα ενιαίο μοντέλο σχετικά με την κάνναβη στις χώρες της Ευρώπης», ανέφερε ο Υπουργός.

Πάντως ο υπουργός Υγείας έχει πολλές φορές τονίσει (και στην παρουσίαση του project τον περασμένο Φεβρουάριο από τρεις υπουργούς) πως πρέπει να δούμε το ζήτημα όχι με φοβικά και συντηρητικά αισθήματα, αλλά με γενναιότητα και παρρησία, εκτιμώντας ότι και οι φορείς θα συνεισφέρουν θετικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη Κων. Μπαργιώτας σε συνέντευξή του στον «Αθήνα 984», το Μάρτιο, είχε τονίσει ότι «ο ΕΟΦ είναι σήμερα ανέτοιμος να περάσει στη διάθεση του φαρμάκου και θα χρειαστεί καιρό και ενδεχομένως επιπλέον νομοθέτηση» σημειώνοντας ακόμη, ότι «το νομοσχέδιο είναι γραμμένο στο γόνατο και ατελέστατο».

Ο βουλευτής, όπως και στην Ολομέλεια της Βουλής, έτσι και στην συνέντευξή του, επανέλαβε ότι «Χρειάζεται πολιτική γενναιότητα, για να ξεφύγουμε από τις προκαταλήψεις γύρω από την κάνναβη».

Επίσης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, κατά την ομιλία του στην 1η Διεθνή Έκθεση Κάνναβης στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 14 Ιανουαρίου, είχε αναφέρει ότι αναμένονται στη χώρα μας, επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ το επόμενο διάστημα, με τη δημιουργία 7.000 νέων θέσεων εργασίας. Στην ύπαιθρο δε, οι θέσεις εργασίας για την καλλιέργεια του φυτού, υπολογίζεται πως θα ξεπεράσουν τις 2.000, είχε υπογραμμίσει.

 

Πηγη:https://www.onmed.gr