Φθίνει η πρωτοβάθμια υγεία στην Ελλάδα – Στα ύψη οι ιδιωτικές δαπάνες

Φθίνουσα πορεία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σ΄ όλη την επικράτεια, παρατηρούν οι γιατροί των π.ΠΕΔΥ, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι ιδιωτικές δαπάνες για την Υγεία βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια στα ύψη.

Οι γιατροί επισημαίνουν πως κατά μερικά ερευνητικά κέντρα, οι ιδιωτικές δαπάνες στη χώρα μαςβρίσκονται στο 50%, όταν ενδεικτικά στη Γαλλία φθάνουν το 6,8%.

Οι παρατηρήσεις αυτές έγιναν κατά το έκτακτο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημοσίου Συστήματος ΠΦΥ (ΠΟΣΕΥΠ – ΠΦΥ) στη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν εκτενώς τα εργασιακά προβλήματα των γιατρών της Π.Φ.Υ και εγκρίθηκαν ύστερα από ψηφοφορία αποφάσεις για δράσεις της Ομοσπονδίας και των κατά τόπους πρωτοβάθμιων σωματείων.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η Δημόσια ΠΦΥ τα τελευταία χρόνια σχεδιάστηκε μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού. Το σύμπλεγμα των μνημονίων μαζί με την παλαιά αντίληψη για περικοπές στην Υγεία, οδηγεί σε πλήρη υποβάθμιση του συστήματος. Ειδικά στη χώρα μας το ποσοστό του ΑΕΠ για την Υγεία είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, καθώς και το κατά κεφαλή ποσό που διατίθεται. Αυτό έχει οδηγήσει σε πλήρη υποβάθμιση του κράτους πρόνοιας.

Από την πλευρά τους, οι πρώην γιατροί του ΙΚΑ σημείωσαν ότι βρέθηκαν στη δίνη των εξελίξεων τα τελευταία 8-10 χρόνια, με απολύσεις, χαμηλούς μισθούς, κλείσιμο Μονάδων Υγείας, βίαιες μετακινήσεις, καθημερινές δυσκολίες στην άσκηση των καθηκόντων τους, υποβάθμιση του ρόλου των ιατρικών ειδικοτήτων.

Χαρακτήρισαν το μοντέλο των ΤΟΜΥ ως ένα πλήρως αποτυχημένο Μοντέλο ΠΦΥ, με κορμό την γενική ιατρική, σημειώνοντας ότι η φωνή τους δεν εισακούστηκε από τα κέντρα εξουσίας, γιατί πίσω από τον υποτιθέμενο δημόσιο διάλογο, κρυβόταν η αυταρχική πολιτική και οι προειλημμένες αποφάσεις.

Τα προβλήματα που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν η Ομοσπονδία και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία, περιλαμβάνουν τη στελέχωση των μονάδων με ιατρικό προσωπικό και τις δικαστικές προσφυγές, καθώς όλες οι ΥΠΕ δεν ενέτασσαν τους γιατρούς που πληρούσαν τις προϋποθέσεις στον κλάδο ΕΣΥ μισθολογικά και μάλιστα από την ημερομηνία που έκλεισαν τα ιατρεία τους.

Οι μελλοντικές δράσεις της Ομοσπονδίας περιλαμβάνουν:

  • Οργάνωση των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και ένταξή τους στην Ομοσπονδία ως Δευτεροβάθμιου Οργάνου.
  • Διεκδίκηση όλων των Μισθολογικών αξιώσεων, μισθός ΕΣΥ, κρατήσεις Πρόνοιας , επιδόματα πάσης φύσεως πχ Διευθυντή κλπ
  • Εφαρμογή του νέου συστήματος διάρκειας των ραντεβού, όπως έχει προτείνει η Ομοσπονδία
  • Ενίσχυση με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα υλικά των Μονάδων. Λειτουργία ολοκληρωμένη όλων των εργαστηρίων.
  • Προσλήψεις Ιατρικού Προσωπικού με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας και μάλιστα ειδικών γιατρών. Επιλογή της εργασιακής σχέσης. Προσλήψεις όλων των απολυμένων. Όχι στις προγραμματισμένες απολύσεις του Νοεμβρίου του 2019. Οι απολύσεις και οι συνταξιοδοτήσεις δεν καλύπτονται εύκολα. Η Ομοσπονδία εκτιμά ότι για να λειτουργήσει στοιχειωδώς η Δημόσια ΠΦΥ, χρειάζονται 6.000 γιατροί
  • Βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Κτιριακή και διοικητική αποδέσμευση των ΤΟΜΥ από τα ΚΥ
  • Λειτουργία Κέντρων Εφημερίας σε 24ωρη βάση με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες.
  • Κατοχύρωση συμμετοχής μας στα ΚΕΠΑ. Βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας.
  • Συνδικαλιστική Συμπαράσταση σε διώξεις συναδέλφων, για συνδικαλιστική δράση.

 

Πηγη:https://healthmag.gr