Φορητό μηχάνημα υπερήχων φέρνει επανάσταση

Ένας προσιτός σε κόστος φορητός υπερηχοτομογράφος παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ και μπορεί να «συνδέσει» τους γιατρούς με ασθενείς σε απομακρυσμένες περιοχές.

Η ονομασία του είναι Butterfly iQ, στοιχίζει μόνο 2.000 ευρώ και «τρέχει» με μία εφαρμογή για έξυπνο κινητό τηλέφωνο.

Τα παραδοσιακά μηχανήματα υπερήχων χρησιμοποιούν εύθραυστα και ακριβά κρύσταλλα για να δημιουργήσουν υπερηχητικά κύματα που διεισδύουν στο σώμα. Το Butterfly iQ αντικαθιστά αυτούς τους κρυστάλλους με ένα ενιαίο τσιπ πυριτίου, μειώνοντας δραστικά το κόστος της συσκευής.

Η πρωτοποριακή τεχνολογία υπερήχων σε ένα τσιπ αναπτύχθηκε από τον Δρ. Jonathan M. Rothberg, ο οποίος ανέλυσε το πρώτο ξεχωριστό ανθρώπινο γονιδίωμα και εφηύρε το χαμηλού κόστους επεξεργαστή του DNA Ion Torrent, που αποκτήθηκε από τη Life Technologies για 725 εκατομμύρια δολάρια το 2010.

Το Butterfly iQ έχει εγκριθεί από τον αμερικανικό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων (FDA) για 13 κλινικές εφαρμογές (μαιευτική, πνευμονική και καρδιακή απεικόνιση). Η συσκευή έχει εγκριθεί προς πώληση μόνο στις ΗΠΑ, αλλά έχει χρησιμοποιηθεί για να εκπαιδεύσει εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη σε Τανζανία, Ουγκάντα ​​και Κένυα.

Προς το παρόν, η συσκευή μπορεί να λειτουργήσει σε συνδυασμό μόνο με κινητό τηλέφωνο iPhone καθώς η εφαρμογή iT Butterfly διατίθεται επί του παρόντος για το iOS της Apple. Η εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν και να μοιράζονται τις σαρώσεις μέσω Wi-Fi ή κινητής τηλεφωνίας. Αυτό σημαίνει ότι οι ειδικοί μπορούν να προβούν σε απομακρυσμένες ανασκοπήσεις εικόνων ή ακόμα και να καθοδηγήσουν τους χρήστες μέσω της σάρωσης, επιτρέποντας σε κλινικές χωρίς ειδικευμένο προσωπικό να προσφέρουν υπερήχους.

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί επίσης Τεχνητή Νοημοσύνη για να ενημερώσει τους χρήστες εάν παίρνουν εικόνες καλής ποιότητας, καθιστώντας τη συσκευή σχεδόν εξίσου εύκολη στη χρήση όπως ένα στηθοσκόπιο!

 

Πηγη:https://virus.com.gr/