«Φρένο» στις μεταμοσχεύσεις νεφρού

Καμία μεταμόσχευση νεφρού από συναισθηματικό δότη δεν έχει πραγματοποιηθεί κατά το τρέχον έτος, σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία. Το θέμα φέρνουν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας, οι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου και Ιάσωνας Φωτήλας.

Μέχρι πρόσφατα η έγκριση δωρεάς οργάνων  από πρόσωπα που έχουν «προσωπική σχέση ή συνδέονται συναισθηματικά με τον υποψήφιο λήπτη» χορηγούνταν με δικαστική απόφαση. Το νομοθετικό πλαίσιο, όμως, τροποποιήθηκε με το νόμο 4512/2018, ορίζοντας αρμόδια για την έγκριση σχετική επιτροπή του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

«8 μήνες μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης, η επιτροπή δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί ούτε έχει υπάρξει κάποια μεταβατική διάταξη που να ρυθμίζει το θέμα»καταγγέλλει η ΝΔ.

Αυτό, όπως εξηγεί, έχει αντίκτυπο στο χρόνο αναμονής των νεφροπαθών για μόσχευμα. Ειδικότερα, η εισαγωγή ή/και η παραμονή των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο στην εξωνεφρική κάθαρση οδηγεί, σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία, σε μειωμένη επιβίωση τόσο των ασθενών όσο και των μοσχευμάτων που, ενδεχομένως θα λάβουν στο μέλλον.

Η κωλυσιεργία που παρατηρείται εκπέμπει, ταυτόχρονα, αρνητικό μήνυμα για τις μεταμοσχεύσεις νεφρού συνολικά, οι οποίες ούτως ή άλλως δεν έχουν καθόλου καλή πορεία στην χώρα μας, προσθέτει η ΝΔ. Ενδεικτικά, φέτος έχουν πραγματοποιηθεί 55 μεταμοσχεύσεις νεφρού συνολικά, εκ των οποίων 24 από αποβιώσαντα και 31 από ζώντα δότη.

«Το Υπουργείο Υγείας για μια ακόμη φορά δείχνει να μην αντιλαμβάνεται το έντονο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί»  σχολιάζουν οι βουλευτές και ρωτούν τον υπουργό:

  • Ποιοι οι λόγοι της τεράστιας καθυστέρησης στην συγκρότηση της Επιτροπής του ΕΟΜ και γιατί δεν έχετε τουλάχιστον προβεί σε σχετική μεταβατική διάταξη που να ρυθμίζει το θέμα;
  • Ποιες πρωτοβουλίες έχετε λάβει ή σκοπεύετε να λάβετε για την ανάταξη της συνολικά απογοητευτικής επίδοσης της χώρας μας στις μεταμοσχεύσεις;

Πηγη:https://virus.com.gr/