Φροντίστε την ψυχική σας υγεία στην πανδημία

Τραυματικές εμπειρίες έχουν συνδεθεί με αυξημένα ποσοστά χρήσης ουσιών, διαταραχής μετατραυματικού στρες και κατάθλιψης.

Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε την ψυχική σας υγεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δήλωσαν ειδικοί. Ο Dr. Itai Danovitch, του Cedars-Sinai Medical Center στο Λος Άντζελες, δήλωσε πως ιστορκά, γνωρίζουμε ότι οι πανδημίες και άλλες κρίσεις δημόσιας υγείας όπως και οι φυσικές καταστροφές έχουν επίπτωση διαρκείας.

Τραυματικές εμπειρίες έχουν συνδεθεί με αυξημένα ποσοστά χρήσης ουσιών, διαταραχής μετατραυματικού στρες και κατάθλιψης. Ο Danovitch και οι συνεργάτες του, προσπαθούν να διαπιστώσουν αν τέτοια θέματα συμβαίνουν και στην τρέχουσα πανδημία. Δήλωσε, ότι εθνικές έρευνες αρχίζουν να δείχνουν το αναμενόμενο, που είναι ότι υπάρχει αυξημένη εμφάνιση ποσοστών στρες και κατάθλιψης.

Φαίνεται επίσης μειωμένη έναρξη αγωγής σε ανθρώπους που κάνουν χρήση ουσιών και αναστροφή της μείωσης θανάτων από υπερβολική χρήση, που είχε σημειωθεί στις ΗΠΑ τον προηγούμενο χρόνο.

Η Suzanne Silverstein, δήλωσε, ότι εκτός από τις άλλες προκλήσεις, οικογένειες με παιδιά σχολικής ηλικίας έχουν το επιπλέον βάρος της προσαρμογής στη διαδικτυακή εκπαίδευση. Ανησυχεί ιδιαίτερα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις οικογένειες που αντιμετωπίζουν έλλειψη σταθερότητας και σε όσους έχουν παιδιά με θέματα συμπεριφοράς ή άλλες ειδικές ανάγκες.

Όλοι παλεύουμε τώρα, αλλά για αυτές τις οικογένειες η απώλεια της δομής και της ρουτίνας μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, δήλωσε η ειδικός στο ψυχικό τραύμα.

Οι οικογένειες θα πρέπει να δημιουργούν καθημερινό πρόγραμμα για να κρατούν τα παιδιά εστιασμένα στα καθήκοντα και να βρίσκουν νέους τρόπους να διασκεδάζουν μαζί στο σπίτι, όπως διαδικτυακά χορευτικά πάρτυ με φίλους και οικογένεια.

Ο Danovitch δήλωσε, ότι είναι σημαντικό να αποκτήσετε και να διατηρείτε σταθερή ρουτίνα.

Συμβουλεύει να ασκείστε, να κοιμάστε καλά και να τρέφεστε σωστά. Να μην περνάτε πολύ χρόνο στις οθόνες, να μην λαμβάνετε μεγάλη ποσότητα πληροφοριών για τις οποίες δεν μπορείτε να κάνετε κάτι, αλλά να λαμβάνετε πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές.

O Danovitch προσθέτει, ότι είναι σημαντικό να συνδέεστε με τους αγαπημένους σας και να προσφέρετε.

Η αίσθηση σκοπού έχει τεράστια σημασία. Επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε πολλές δυσκολίες. Ωστόσο, αν θεωρείτε ότι έχετε επίμονο άγχος ή τόσο χαμηλή διάθεση που δεν μπορείτε να λειτουργήσετε, αναζητήστε βοήθεια, πρόσθεσε.

Μια θετική πλευρά της πανδημίας, είναι ότι δόθηκε σε πολλούς ανθρώπους η ευκαιρία να επιβραδύνουν τους ρυθμούς τους, να περνούν χρόνο με την οικογένεια, να εστιάσουν στο τι είναι σημαντικό και να συνδεθούν μεταξύ τους με νέους τρόπους, δήλωσαν δυο ειδικοί.

Γεγονότα όπως η πανδημία μπορούν να συνδεθούν με μετατραυματική ανάπτυξη. Οι άνθρωποι αναπτύσσουν αντοχή, μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις ψυχικής υγείας και βρίσκουν πόρους εσωτερικούς και εξωτερικούς, που δεν γνώριζα ότι είχαν.

 

 

Πηγή: https://www.iatronet.gr/