Φυσικοθεραπευτές: Να επιτραπεί η συνταγογράφηση φυσικοθεραπειών από ψυχιάτρους

Την άρνηση της πολιτείας να συμμορφωθεί με τις παγκόσμιες πρακτικές και απαιτήσεις, που επιβάλλουν τη συνταγογράφηση συνεδριών φυσικοθεραπείας από τους ψυχιάτρους, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που καταγράφονται και στη χώρα μας στη βελτίωση της υγείας των ψυχικών πασχόντων από την παροχή φυσικοθεραπευτικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τον Π.Σ.Φ. στην χώρα μας δεν έχει την δέουσα αναγνώριση.

Ο σύλλογος επικαλείται στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (2018) για τις διαταραχές της ψυχικής υγείας οι οποίες υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνουν την παγκόσμια οικονομία έως και 16 τρισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2010 και 2030, εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

Με δεδομένο την αναγκαιότητα για ψυχοκοινωνική υποστήριξη και παρεμβάσεις ψυχικής υγείας λόγω του COVID-19,  ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ζητά την άμεση τροποποίηση της Υπουργικής απόφαση με αριθμό Αριθ. Γ3γ/οικ. 28501 ΦΕΚ 1115, τεύχος Β, 19 Απριλίου 2016.  Ο σύλλογος αιτείται οι ψυχίατροι να συνταγογραφούν συνεδρίες φυσικοθεραπείας και στους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ενώ θέτει και το ζήτημα της επαρκούςς στελέχωσης με φυσικοθεραπευτές των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας.

Στα επιχειρήματα του συλλόγου συγκαταλέγεται το γεγονός ότι «η πορεία της φυσικοθεραπείας στην ψυχική υγεία είναι τόσο εντυπωσιακή, που οδήγησε στη διεθνή αναγνώρισή της με την ανάθεση στον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών του Παγκόσμιου Συνεδρίου Φυσικοθεραπείας στην Ψυχική Υγεία για το 2022».

Ακόμη, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του τον ρόλο του, μέσα από το Επιστημονικό Τμήμα «Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία», ως  ισότιμου διαμορφωτή πολιτικών για την ψυχική υγεία τόσο Διεθνώς όσο και στην Ευρώπη (μέλος της I.O.PT.M.H από το 2016 και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ενεργού Διαβίωσης για την Ψυχική Υγεία από το 2020).

Επίσης, υπενθυμίζονται από  τον Π.Σ.Φ. οι κατευθυντήριες οδηγίες της Διεθνούς Οργάνωσης για τη Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία (I.O.PT.M.H.), ως αναγνωρισμένης υποομάδας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας (W.C.P.T.) από τον Ιούνιο του 2011, του Ευρωπαϊκού γραφείου του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας από το 2017 και της Ελληνικής πολιτείας (Ν.4461/2017). Αυτές προέβλεπαν ότι οι φυσικοθεραπευτές συμπεριλαμβάνονται στους επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας και είναι αναπόσπαστο μέλος της διεπιστημονικής ομάδας αντιμετώπισης ψυχικών διαταραχών.

Οφέλη

Η φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία καλύπτει ανάγκες από την παιδική ηλικία αλλά και ασθενείς με σοβαρά ψυχικά προβλήματα (οξέα και χρόνια), σε όλες της βαθμίδες των δομών φροντίδας.

Οι φυσικοθεραπευτές στον τομέα της ψυχικής υγείας παρέχουν:

  • Προαγωγή υγείας
  • Προληπτικά προγράμματα
  • Ατομική και ομαδική θεραπεία

Σημειώνεται ότι οι συνεδρίες φυσικοθεραπείας αντιμετωπίζουν με επιτυχία τα συχνά συνοδά νοσήματα, συμβάλλοντας στη πρόληψη και μείωση των περισσοτέρων παραγόντων θνησιμότητας.

Πρόσφατες μελέτες καταδεικνύουν ότι  η φυσικοθεραπεία ενισχύει την διατηρησιμότητα της αξιοπρέπειας των ψυχικά πασχόντων σε κλινικό επίπεδο (κατευθυντήριες οδηγίες Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ψυχιάτρων για την συμβολή των προγραμμάτων θεραπευτικής άσκησης στην ψυχική υγεία, 2018), ενώ εξοικονομεί δαπάνες (G. Cooney, 2013, Brendon, 2014, V. Narayanana, 2015, P. Ekkekakis, 2015 και των συνεργατών τους).

 

 

Πηγή: https://virus.com.gr/