«Φωτιές» ανάβει η Κάρτα Υγείας Αθλητή

Καταστρατήγηση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων καταγγέλλουν οι Παθολόγοι, με τις νέες διατάξεις που αφορούν στη διαδικασία έκδοσης της Κάρτας Υγείας Αθλητή (ΦΕΚ 3254 Β’/8-8-2018).

Σύμφωνα με το νομοθέτη, αποκλειστικός αρμόδιος για τη θεώρηση του δελτίου αυτού είναι ο Καρδιολόγος του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την Κλινική εξέταση, το Ατομικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό του αθλητή και το Ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Τα προβλεπόμενα, όμως, συνιστούν το κύριο πεδίο της καθ’ ημέρας πράξης των Παθολόγων. Παρόλα αυτά, ο νομοθέτης τους υποχρεώνει να παρακολουθήσουν επιμορφωτικά σεμινάρια σε θέματα προαθλητικού ελέγχου υγείας, προκειμένου να πιστοποιηθούν.

Μάλιστα, η διάταξη αναφέρεται γενικά κι αόριστα σε γιατρούς λοιπών ειδικοτήτων, με την Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων (ΕΕΠΕ) εύλογα να αναρωτιέται αν θα μπορούν να θεωρούν το δελτίου αθλητή χειρουργοί, γυναικολόγοι, αναισθησιολόγοι, κλπ. «Αντίθετα, θα περιμέναμε από το νομοθέτη να ορίσει συγκεκριμένες διαδικασίες και πράξεις για τις απαιτούμενες εξετάσεις πχ. υπέρηχο, καρδιογράφημα για τον έλεγχο τυχόν μυοκαρδιοπάθειας όσον αφορά την καρδιολογική ειδικότητα» προσθέτει.

Αυτό που προκαλεί πραγματικά την αγανάκτηση των Παθολόγων, όμως, είναι η ρητή αναφορά του νομοθέτη στη διαδικασία της πιστοποίησης των γιατρών λοιπών ειδικοτήτων. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις παραγράφους 2, 3 και 4 της σχετικής διάταξης, τα εκπαιδευτικά σεμινάρια διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ) κατόπιν αμοιβής (!) και μόνο στην Αθήνα.

«Στις συμβατικές υποχρεώσεις του κράτους θεωρούμε απαραίτητη την δια βίου μάθηση και την ιατρική εκπαίδευση – επιμόρφωση στους ιατρούς όλης της επικράτειας» τονίζει η ΕΕΠΕ, αφήνοντας αιχμές για τα κίνητρα του νομοθέτη. «Είναι σαφές από την αντιφατικότητα της υπουργικής απόφασης πως η προσπάθεια προστασίας των αθλούμενων δεν είχε βασικό κριτήριο την ασφάλεια τους αλλά τα κύρια και αποκλειστικά προνόμια σε συγκεκριμένη ειδικότητα» αναφέρει χαρακτηριστικά, ζητώντας την προσαρμογή της διάταξης στις ισχύουσες διεθνείς επιστημονικές οδηγίες και την πιστοποίηση συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

karta_ygeias_athliti

 

Πηγη:https://virus.com.gr