Χάθηκαν 1,5 εκατομμύριο δωρεάν επισκέψεις στον ΕΟΠΥΥ – Πλήρωσαν 15 εκατ. ευρώ οι ασφαλισμένοι

Οι γιατροί συνεχίζουν τον δικαστικό τους αγώνα, ζητώντας την επαναφορά των συμβάσεων αυτών και την ενίσχυση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας προς τους πολίτες.

Σε απώλεια 1,5 εκατομμυρίου δωρεάν επισκέψεων σε συμβεβλημένους γιατρούς, οδήγησαν οι χειρισμοί του υπουργείου Υγείας στο θέμα του οικογενειακού γιατρού.

Αφορούν επισκέψεις σε γιατρούς οι οποίοι υποχρεώθηκαν να σταματήσουν τον περασμένο Ιούλιο τη σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να πληρώσουν από την τσέπη τους 15 εκατομμύρια ευρώ για υπηρεσίες που είχαν στο παρελθόν δωρεάν.

Τα παραπάνω καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ), κάνοντας λόγο για “δημιουργική λογιστική” στα οικονομικά του Οργανισμού.

Όπως αναφέρει το προεδρείο της Ένωσης, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ και το θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα των 322 εκατομμυρίων ευρώ για το 2018 βασίζεται σε λογιστικές του τύπου:

Μείωση του προϋπολογισμού των επισκέψεων του ΕΟΠΥΥ από 110 εκατομμύρια σε 75 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή κατά 35 εκατομμύρια.

Επιβολή κουρεμάτων rebate και clawback της τάξης άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, που αποτελεί πλέον αξιοσημείωτη πηγή εσόδων για τον Οργανισμό, από το υστέρημα των γιατρών που εργάζονται μερικές φορές κάτω από τα όρια του ασφαλούς κόστους λειτουργίας των ιατρείων τους.

Σύμφωνα με την ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ, αυτή η “μαγική” συνταγή ήταν μία από τις αιτίες άρνησης σύναψης νέων συμβάσεων και μαζικής αποχώρησης ιατρών και παρόχων από τις δαγκάνες του μονοπωλιακού κρατικού Οργανισμού.

Οι γιατροί εγκατέλειψαν μονοπωλιακές συμβάσεις που είχαν συνάψει το 2012, ενώ και οι οπτικοί και οι πάροχοι ειδικής αγωγής αρνήθηκαν να συμβληθούν, σηματοδοτώντας το στίγμα της παρακμιακής κατάστασης του ΕΟΠΥΥ.

Χάθηκαν

Αναφερόμενοι στις 500.000 επισκέψεις, που σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκαν πέρυσι στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), οι γιατροί τονίζουν πως σκόπιμα αποκρύπτεται το γεγονός πως χάθηκαν πάνω από 1.500.000 δωρεάν επισκέψεις από το δίκτυο των συμβεβλημένων ιατρών (πολλαπλάσιες επισκέψεις, με μικρότερο κόστος), με απώλεια τουλάχιστον 1.000 ατόμων εξειδικευμένου και έμπειρου ιατρικού δυναμικού.

Από τη μία – τονίζουν – το υπουργείο θεωρεί στρεβλό και μη αποδοτικό σύστημα των 200 επισκέψεων το μήνα, χωρίς “πραγματικό” ιατρικό έργο, αλλά μόνο υπηρεσίες “συνταγογράφησης”.

Από την άλλη, καλεί τους ίδιους αυτούς “μη χρήσιμους” γατρούς να συμβληθούν εκ νέου με νέες συμβάσεις οικογενειακού ιατρού, με τεράστιο εργασιακό φορτίο (και δωρεάν κατ’ οίκον επισκέψεις) και την “ελκυστική” αποζημίωση του 1 ευρώ ανά ασθενή τον μήνα.

Ασφαλισμένοι

Όμηρος αυτής της στρεβλής εμμονής βρέθηκε ο ασφαλισμένος, ο οποίος κλήθηκε να καλύψει το υγειονομικό κενό, καταβάλλοντας τουλάχιστον 15 εκατομμύρια ευρώ ιδιωτική δαπάνη για επισκέψεις στους θεράποντες απολυμένους από τον ΕΟΠΥΥ, ιατρούς του.

Το προεδρείο της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ τονίζει πως η σύμβαση των 200 επισκέψεων το μήνα, με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας, με την πληρέστερη γεωγραφική κάλυψη πληθυσμού.

Συνεχίζουν, δε, τον δικαστικό τους αγώνα, ζητώντας την επαναφορά των συμβάσεων αυτών και την ενίσχυση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας προς τους πολίτες.

 

Πηγη:https://www.iatronet.gr/