Χαιρετισμός του υπουργού Υγείας, Α. Ξανθού στην εκδήλωση EUDONORGAN του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                   

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ                                                         

ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ                     

 

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

με χαρά έλαβα την πρόσκληση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων να παραβρεθώ στην εκδήλωση  «EUDONORGAN» στην οποία συμμετέχουν επιστημονικοί εκπρόσωποι από χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ έχει ως στόχο και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις. Δυστυχώς ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν επιτρέπουν να είμαι παρών.

Στον τομέα αυτόν υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα από παλιά που επιδεινώθηκαν στην περίοδο της κρίσης, με αποτέλεσμα η χώρα μας να βρίσκεται στην προτελευταία θέση στον αριθμό των πτωματικών δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Διάβασα σε μια μελέτη πρόσφατα, ότι το 50% των συγγενών των δυνητικά δοτών, αρνούνται να συναινέσουν στο να δοθούν τα όργανα του συγγενούς τους την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι περίπου στο 20%. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία μικρή βελτίωση, ωστόσο  η απόκλιση είναι τεράστια.

Είναι γεγονός βέβαια, ότι υπάρχουν πραγματικές δυσκολίες και στη λειτουργία του συστήματος υγείας, το οποίο προφανώς παίζει ένα κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη αυτής της υπόθεσης και αυτό αφορά και τα Κέντρα Μεταμοσχεύσεων, τη στελέχωσή τους και την επάρκεια του προσωπικού τους. Αφορά επίσης τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπου παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει σημαντικά  βήματα βελτίωσης, η πιεστική καθημερινότητα σε αυτά  δυσχεραίνει την αφοσίωση κάποιων ανθρώπων στα καθήκοντα της σωστής  διαχείρισης περιστατικών, έτσι ώστε να μπορούν  να μεταμοσχευθούν όργανα και να δοθεί ανάσα ζωής σε εκατοντάδες συμπολίτες μας που βρίσκονται σε λίστες αναμονής.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια μια προσπάθεια και στο λειτουργικό επίπεδο του συστήματος υγείας. Έχουμε προκηρύξει όλες τις κενές οργανικές θέσεις των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και  επιχειρούμε μια στοχευμένη ενίσχυση ορισμένων κρίσιμων κρίκων της διαδικασίας με την ανάθεση σε κάποιους ανθρώπους, ιδιαίτερα εντατικολόγους, της εποπτείας όλου του συστήματος. Όλα αυτά, όμως, δεν επαρκούν. Χρειάζεται μεγαλύτερη υποστήριξη και μεγαλύτερη προσπάθεια.

Σε ότι αφορά στον ΕΟΜ νομίζω ότι κι εκεί έχει γίνει τα τελευταία χρόνια μια προσπάθεια να στηριχθεί λειτουργικά και χρηματοδοτικά για να μπορέσει να προωθήσει ένα συγκροτημένο Εθνικό Σχέδιο με προτάσεις, ιδέες και νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα άρουν το κλίμα δυσπιστίας που υπάρχει στους συμπολίτες μας για τη δωρεά οργάνων.

Στην κατεύθυνση αυτή υπάρχουν δυο- τρείς κρίσιμες παρεμβάσεις που προωθούνται αυτήν την περίοδο, όπως η κάρτα του δωρητή οργάνων, το εθνικό μητρώο δωρητών οργάνων και το εθνικό μητρώο αρνητών δωρητών οργάνων. Το σκεπτικό μας είναι οι συγγενείς και οι οικογένειες να ερωτώνται για το αν θέλουν να παραχωρήσουν τα όργανα του συγγενούς τους, μόνο στην περίπτωση που αυτός δεν είναι εγγεγραμμένος είτε στο ένα, είτε στο άλλο μητρώο.

Επιπλέον, σημαντική ώθηση στο τομέα των μεταμοσχεύσεων αναμένεται να δώσει η δημιουργία του Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου (Ω.Ε.ΜΕ.Κ.) με δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση, που έχει ήδη νομοθετηθεί και δρομολογηθεί και αποτελεί μία εξαιρετική προοπτική αναβάθμισης των υποδομών.

Η μεταμόσχευση οργάνων είναι μια εθνική υπόθεση που απαιτεί κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις και τη συστράτευση όλων μας, της  Πολιτείας, της  Εκκλησίας, των Πανεπιστημίων του επιστημονικού κόσμου και των κοινωνικών φορέων. Νομίζω ότι οφείλει και η Πολιτεία να δώσει μεγαλύτερη έμφαση σε αυτήν την υπόθεση για να γίνει όντως πολιτική προτεραιότητα και η γενική γραμμή που εφαρμόζουμε τα τελευταία χρόνια στην Υγεία και αφορά στην καθολική και ισότιμη κάλυψη των αναγκών υγείας των πολιτών, μέσα από ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας, να συμπεριλάβει και το θέμα των μεταμοσχεύσεων.

Εύχομαι καλή επιτυχία  στην εκδήλωση σας.

Ο Υπουργός Υγείας,

Ανδρέας Ξανθός

 

Πηγη:http://www.moh.gov.gr/