Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη
Κρίσιμης σημασίας στη μείωση του κινδύνου άνοιας είναι η χαμηλή LDL χοληστερόλη (LDL-C). Ειδικότερα, εάν η LDL βρίσκεται κάτω από 70 mg/dL, υπάρχει κατά 26% μειωμένος κίνδυνος ανάπτυξης άνοιας κάθε αιτίας και 28% χαμηλότερος κίνδυνος άνοιας που σχετίζεται με τη νόσο του Alzheimer (ADRD), με τη χρήση στατινών να μειώνει περαιτέρω αυτόν τον κίνδυνο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry. Ενώ προηγούμενες έρευνες είχαν υποδείξει ότι τα χαμηλότερα επίπεδα LDL μπορεί να προσφέρουν ένα προστατευτικό πλεονέκτημα κατά της άνοιας, τα νέα ευρήματα παρέχουν έναν συγκεκριμένο αριθμό-στόχο, ο οποίος σύμφωνα με τους ερευνητές θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμος στην κλινική πράξη. «Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της στοχευμένης διαχείρισης της LDL-C ως μέρος των στρατηγικών πρόληψης της άνοιας, με πιθανή ενσωμάτωση στις κλινικές οδηγίες», έγραψε ο επικεφαλής ερευνητής Yerim Kim, MD, PhD, Τμήμα Νευρολογίας, Kangdong Sacred Heart Hospital, Hallym University College of Medicine, Νότια Κορέα. Μέχρι σήμερα η σχέση μεταξύ των επιπέδων της LDL-C και των
γνωστικών αποτελεσμάτων δεν ήταν απόλυτα κατανοητή. Οι πρώτες μελέτες έθεσαν ανησυχίες ότι πολύ χαμηλά επίπεδα της LDL-C συνδέονταν με γνωστική έκπτωση, αλλά τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν ότι η σημαντική μείωση της LDL-C δεν αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας. Οι διακυμάνσεις των επιπέδων έχουν επίσης αποδειχθεί ότι ενέχουν αυξημένο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και η Επιτροπή Lancet για την πρόληψη, την παρέμβαση και τη φροντίδα της άνοιας πρόσθεσε πρόσφατα την υψηλή χοληστερόλη στη λίστα με τους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την άνοια.
Πηγη: HealthDaily