Χανιά:Πνευμονολόγοι εναντίον… ΤΟΜΥ

Πριν από περίπου ένα μήνα, εγκαινιάστηκαν δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) στα Χανιά από τους Α. Ξανθό και Π. Πολάκη και δεν άργησαν οι αντιδράσεις από τους τοπικούς ιατρικούς φορείς. Ο σύλλογος Πνευμονολόγων Ιατρών Περιφερειακής Ενότητας Χανίων εξέδωσε ανακοίνωση, αφήνοντας σαφείς αιχμές και τονίζοντας ότι η διαχείριση των πνευμονολογικών νοσημάτων πρέπει να γίνεται μόνο από πνευμονολόγους…

Ο σύλλογος αποτελείται από όλους του πνευμονολόγους του Νομού Χανίων, είτε εργάζονται στον Δημόσιο είτε στον Ιδιωτικό Τομέα. Πρόεδρός του είναι ο κ. Μιλτιάδης Μαρκάτος, ο οποίος εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και γενική γραμματέας είναι η κα Αγγελική Δαμιανάκη, η οποία εργάζεται στην Πνευμονολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων. Στην ανακοίνωση, που φέρει την υπογραφή τους, σημειώνουν ότι:

«Οι δομές των ΤΟΜΥ στελεχώνονται κυρίως με γενικούς ιατρούς, οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν πληθώρα ασθενών με χρόνια νοσήματα. Δυστυχώς η διαχείριση των ασθενών με χρόνια νοσήματα δεν έχει διευκρινισθεί με σαφήνεια, με κίνδυνο να γίνονται παρανοήσεις από τους ασθενείς που θα απευθύνονται εκεί και να παρακάμπτεται ο ρόλος του ειδικού, ο οποίος είναι αναντικατάστατος. Μεταξύ των νοσημάτων αυτών είναι και πνευμονολογικά νοσήματα, όπως το άσθμα και η ΧΑΠ, νοσήματα για τα οποία είναι αναγκαία η αρχική διάγνωση, η ρύθμιση της θεραπείας και η παρακολούθηση, να γίνεται από τον ειδικό που είναι ο πνευμονολόγος.  Για την ολοκληρωμένη παρακολούθηση των ασθενών αυτών χρειάζεται και ειδικός έλεγχος με εξοπλισμό που διαθέτουν μόνο οι πνευμονολόγοι».

Ειδική αναφορά κάνουν και στο θέμα της διακοπής καπνίσματος.  Αφού επισημαίνουν ότι στο δελτίο τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα με την έναρξη λειτουργίας των ΤΟΜΥ, αναφέρεται ότι ο πολίτης μπορεί να διακόψει το κάπνισμα μέσω των ΤΟΜΥ, τονίζουν ότι: «Η συμβολή όλων των ιατρών στην ενημέρωση και προτροπή των καπνιστών να διακόψουν το κάπνισμα είναι ανεκτίμητη και επιθυμητή. Ενημερώνουμε όμως τον κόσμο ότι ο πνευμονολόγος είναι ο μόνος γιατρός ειδικευμένος, όσον αφορά τη δύσκολη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος. Οι πνευμονολόγοι στον Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα λειτουργούμε ιατρεία διακοπής καπνίσματος, προσανατολισμένα ακριβώς προς αυτό τον σκοπό. Για τα ιατρεία αυτά απαιτείται εξιδεικευμένη γνώση και  εκπαίδευση αλλά και ειδικός ιατρικός εξοπλισμός».

Κατά τα άλλα, βέβαια, ο σύλλογος στην ανακοίνωση… «χαιρετίζει την έναρξη λειτουργίας των νέων δομών και εύχεται να επιτύχουν στο δύσκολο έργο τους»…

 

Πηγη:https://virus.com.gr