Χαρδαλιάς μάσκες κορωνοϊός: Οι αλλαγές στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας

Αλλαγές στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας για την προστασία από τον κορονοϊό και τον περιορισμό της διασποράς του ιού σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς

Χαρδαλιάς μάσκες κορωνοϊός: Μεταβολές στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας για την προστασία από τον κορωνοϊό και τον περιορισμό της διασποράς του ιού σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς. «Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι ο απόλυτος στόχος, από την αρχή της πανδημίας» τόνισε, προσθέτοντας ότι τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 5.472 και είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό όσοι διαγνώστηκαν θετικοί και οι επαφές τους.

Ο υπουργός είπε ακόμα, ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλη την Ελλάδα στους εσωτερικούς χώρους και στους εξωτερικούς, όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Ανέφερε επίσης, ότι από την 1η Ιουλίου έως τις 11 Οκτωβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 638.879 στοχευμένοι έλεγχοι, ενώ τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου ανέρχονται σε 1.738. Το ίδιο διάστημα έχουν διενεργηθεί 421.006 έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων, εντοπίστηκαν 14.597 παραβάσεις και επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 6.982.930 ευρώ καθώς και διοικητικές κυρώσεις.

Επανέλαβε, πως δεν θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε νέα περιοριστικά μέτρα και απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες, να τηρήσουν τα μέτρα που ήδη ισχύουν: «Η συζήτηση για τη λήψη νέων μέτρων ή την αλλαγή επιπέδου συναγερμού, δεν βοηθά το στόχο μας. Δεν χρειάζονται μέτρα για να προστατέψουμε την υγεία μας και των γύρω μας. Αρκεί να τηρήσουμε αυτά που ισχύουν», τόνισε.

Αναλυτικά οι 7 αλλαγές που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη:

1) Χρήση μάσκας υποχρεωτική σε χώρους εργασίας και εξωτερικούς με συγχρωτισμού σε όλη τη χώρα.

2) Δεν επιτρέπεται η λειτουργία της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας από 01:00 έως 05:00 στο επίπεδό 1, από 12:30 έως 05:00 στο επίπεδο 2, από 00:00 έως 05:00 στο επίπεδο 3.

3) Ανώτατο όριο για συναθροίσεις: στο επίπεδο 1 τα 100 άτομα, στο επίπεδο 2 τα 50 άτομα, στο επίπεδο 3 τα 9 άτομα.

4) Αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών σε συνέδρια, χώρους λατρείας, μουσεία.

5) Τίθενται όρια πληρότητας σε θέατρα, συναυλίες και κινηματογράφους: 65% πληρότητα στο επίπεδο 1, 50% πληρότητα στο επίπεδο 2 και 30% πληρότητα στο επίπεδο 3.

6) Τα όρια πληρότητας σε εστίαση καθορίζονται σε 80% στο επίπεδο 1, 65% στο επίπεδο 2, 50% στο επίπεδο 3.

7) Προβλέπεται χρήση μάσκας σε γυμναστήρια για προσωπικό και αθλούμενους, αναλόγως του επιπέδου συναγερμού. Χρήση μάσκας υποχρεωτική για χώρους υποδοχής, αναμονής και αποδυτήρια, καθώς και στα ομαδικά μαθήματα, στην περίπτωση των επιπέδων 2 και 3, όταν δεν μπορούν να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των αθλουμένων.

         Στο κόκκινο παραμένει η Αττική

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφερόμενος στην Αττική, είπε ότι έδειξε κάποιες τάσεις σταθεροποιήσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες, προσθέτοντας ότι είναι νωρίς, να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Τόνισε, ότι το μέγεθος της πόλης ή του χωριού που υπάρχουν ενεργά κρούσματα έχει μεγάλη σημασία. «Βλέπουμε πιο γρήγορα αποτελεσματικότητα των μέτρων σε μικρές πόλεις και χωριά από ό,τι σε μεγάλες», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Όσο μεγαλύτερος ο πληθυσμός, τόσο πιο αυστηρή πρέπει να είναι η τήρηση των μέτρων στα αστικά κέντρα», είπε χαρακτηριστικά.

 

 

Πηγή: https://www.healthweb.gr/