Χειρουργοί: Πρέπει να αντιμετωπίσουν τρεις παγκόσμιες προκλήσεις στον τομέα της υγείας για να σώζουν ζωές, λένε οι ερευνητές

“Ωστόσο, η πραγματική βελτίωση των ζωών απαιτεί από τους ερευνητές της χειρουργικής να χρησιμοποιήσουν το επόμενο τέταρτο του αιώνα για να αντιμετωπίσουν τα πιο πιεστικά ερωτήματα σχετικά με την ισότητα και την πρόσβαση, τον ρόλο της χειρουργικής στη δημόσια υγεία και τη βιωσιμότητα”.

Χειρουργοί: Παρά τις σημαντικές προόδους των τελευταίων 30 ετών, η χειρουργική έρευνα εξακολουθεί να περιορίζεται στη σύγκριση του οφέλους μιας τεχνικής έναντι μιας άλλης. Μπορεί να βασίζεται σε υποθέσεις ότι μια νέα συσκευή ή προσέγγιση είναι πάντα καλύτερη – οδηγώντας σε ανεπαρκώς αξιολογημένες συσκευές και διαδικασίες που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στους ασθενείς. Γράφοντας στο The Lancet, οι εμπειρογνώμονες της ερευνητικής μονάδας “NIHR Μονάδα Έρευνας για την Παγκόσμια Υγεία για την Παγκόσμια Χειρουργική Συνεργασία GlobalSurg” (NIHR Global Health Research Unit for Global Surgery GlobalSurg Collaborative) προτείνουν τρεις τομείς προτεραιότητας για τη χειρουργική: Η πρόσβαση, η ισότητα και η δημόσια υγεία πρέπει να αναγνωριστούν  ως κρίσιμα ζητήματα για τη χειρουργική

Το 2015, πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση σε ασφαλή και οικονομικά προσιτή χειρουργική περίθαλψη. Από αυτούς που είχαν, 33 εκατομμύρια άτομα αντιμετώπιζαν καταστροφικές δαπάνες υγείας για την πληρωμή της χειρουργικής επέμβασης και της αναισθησίας. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, πάνω από 28 εκατομμύρια περιπτώσεις χειρουργικών επεμβάσεων εκλογής είναι πιθανό να έχουν ακυρωθεί. Η χειρουργική έχει βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση των σημαντικότερων και αυξανόμενων παγκόσμιων προκλήσεων στον τομέα της υγείας, όπως το τραύμα, οι συγγενείς ανωμαλίες, ο ασφαλής τοκετός και οι μη μεταδοτικές ασθένειες. Η ένταξη και η ποικιλομορφία πρέπει να βελτιωθούν τόσο στη χειρουργική έρευνα όσο και στο επάγγελμα. Οι γυναίκες, οι μειονοτικές ομάδες και οι ασθενείς από χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στην κλινική πρακτική και στο σημαντικό ερευνητικό έργο. Η προώθηση της ένταξης και της ποικιλομορφίας θα διασφαλίσει μια ερευνητική ατζέντα που θα παρέχει ρεαλιστική, απλή και εξειδικευμένη στο πλαίσιο έρευνα που θα αντικατοπτρίζει τις ανάγκες όλων των ασθενών.

Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή για την υγεία που αντιμετωπίζει ο κόσμος Οι χειρουργικές αίθουσες είναι από τις πιο ενεργοβόρες και απαιτητικές σε πόρους περιοχές ενός νοσοκομείου. Η χειρουργική πρακτική βασίζεται σε πολλά προϊόντα μιας χρήσης, μη βιοδιασπώμενα, καθώς και σε αναισθητικά αέρια που έχουν μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η μετάβαση σε χειρουργικές πρακτικές με μηδενική κατανάλωση θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον τομέα της υγείας και να επιτρέψει στους χειρουργούς και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επανεκτιμήσουν τον τρόπο με τον οποίο η χειρουργική εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σύστημα υγείας. Ο συν-συγγραφέας του σχολίου Dmitri Nepogodiev, από το Πανεπιστήμιο του Birmingham, δήλωσε: “Ο Richard Horton, αρχισυντάκτης του The Lancet, περιέγραψε κάποτε τη χειρουργική έρευνα ως “κωμική παράσταση όπερας”. Αυτό ήταν το 1996 και τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά από τότε”.

“Ωστόσο, η πραγματική βελτίωση των ζωών απαιτεί από τους ερευνητές της χειρουργικής να χρησιμοποιήσουν το επόμενο τέταρτο του αιώνα για να αντιμετωπίσουν τα πιο πιεστικά ερωτήματα σχετικά με την ισότητα και την πρόσβαση, τον ρόλο της χειρουργικής στη δημόσια υγεία και τη βιωσιμότητα”. “Παρά τα προβλήματα των μεγάλων λιστών αναμονής και της οικονομικής συμπίεσης των συστημάτων υγείας, οι χειρουργοί πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτούς τους τομείς προτεραιότητας – τοποθετώντας τη χειρουργική ως ηγέτη στις ιατρικές ειδικότητες και αποδεικνύοντας την αξία της ως θεμελιώδες στοιχείο της καθολικής υγειονομικής περίθαλψης”. Οι εμπειρογνώμονες σημειώνουν ότι οι μεγάλες, τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές με σαφώς καθορισμένα τελικά σημεία είναι πλέον πιο συνηθισμένες στη χειρουργική έρευνα, ενώ η διερεύνηση του φαινομένου placebo, έχει οδηγήσει σε μια θεμελιώδη επανεξέταση των οφελών ορισμένων χειρουργικών επεμβάσεων και του κατά πόσον αυτές ωφελούν τους ασθενείς καθόλου. Οι χειρουργοί και οι αναισθησιολόγοι έχουν αναπτύξει επιτυχημένες διεθνείς ερευνητικές συνεργασίες που επέτρεψαν την ταχεία πρόσληψη συμμετεχόντων και την εκπόνηση παγκοσμίως σχετικών μελετών και δοκιμών, ακολουθώντας παράλληλα τα διεθνώς καθορισμένα πρότυπα πρακτικής κλινικών δοκιμών. Οι χειρουργοί μπορούν πλέον να δώσουν αξιόπιστες απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα στη χειρουργική επέμβαση και η έρευνά τους έχει βελτιώσει τη φροντίδα των ασθενών και τη χρήση πόρων στα συστήματα υγείας.

 

 

Πηγη: https://www.healthweb.gr/