Ψάχνουν για διοικητή του ΕΦΚΑ

-Παίζουν η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Τρύφων Αλεξιάδης
-Στις 85.000 ανέρχονται οι εκκρεμείς συντάξεις
Ένας μήνας κλείνει σε λίγες μέρες από την αποπομπή του διοικητή του ΕΦΚΑ Θανάση Μπακαλέξη και η κυβέρνηση ψάχνει ακόμα για τον αντικαταστάτη του, πολύ προσεκτικά πλέον μετά το φιάσκο με την υποψηφιότητα του Στάθη Μαρίνου και όσα ήρθαν στην επιφάνεια για τα μπλεξίματα που είχε. Μία υποψηφιότητα που τραυμάτισε ουσιαστικά την καλή έξωθεν μαρτυρία της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, αφού αυτή τον είχε προτείνει.
Στα ονόματα που ακούγονται είναι και κάποια που έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και θα τύχουν ευρύτερης αποδοχής, όπως αυτό του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη. Εάν τελικά επιλεγεί αυτός, θα βοηθήσει στο να εξομαλυνθούν οι πραγματικά κάκιστες σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τους εκπροσώπους των εργαζομένων του ΕΦΚΑ, δεδομένου ότι ήταν αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εφοριακών. Εξάλλου, ως οικονομολόγος, αλλά και λόγω της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών, είναι βέβαιο ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις για να καθίσει στην ηλεκτρική καρέκλα (όπως έχει αποδειχθεί ότι είναι) του διοικητή του ΕΦΚΑ.
Οι 8 στους 10 θα δουν μειώσεις με τον επανυπολογισμό
Ακούγεται όμως και η πρώην υπουργός, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, το όνομα της οποίας «παίζει» για κυβερνητική θέση αν γίνει ανασχηματισμός. Εάν πάντως επικρατήσει η άποψη ότι ο νέος διοικητής του ΕΦΚΑ πρέπει να είναι ένα βαρύνουσας σημασίας πολιτικό πρόσωπο, αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι η νυν πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα σταματήσει να έχει το πάνω χέρι στα συμβαίνοντα στον ενιαίο φορέα.
Στο μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη ο επανυπολογισμός των παλαιών συντάξεων. Σύμφωνα με αυτόν, οκτώ στους δέκα θα δουν μειώσεις, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται περισσότερες από 85.000 συντάξεις, όπως παραδέχθηκε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η οποία ευελπιστεί ότι θα έχουν διεκπεραιωθεί από τα τμήματα απονομών συντάξεων του ΕΦΚΑ μέχρι τέλος του καλοκαιριού ή λίγο μετά από αυτό. Όμως την αισιοδοξία της δεν δείχνουν να συμμερίζονται ούτε τα αρμόδια υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη του ΕΦΚΑ ούτε και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, αφού στην πράξη δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά υπουργείου ή ακόμα κι αν έχουν γίνει, έγιναν με μεγάλη καθυστέρηση. Τα αρμόδια τμήματα απονομών συντάξεων του ΕΦΚΑ, εξαιτίας της ανυπαρξίας λογισμικού, αδυνατούν να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις όπως:
• Αυτές που αφορούν παράλληλο χρόνο ασφάλισης μεταξύ διαφορετικών Ταμείων (για παράδειγμα ΙΚΑ και ΟΑΕΕ) και αυτές που αφορούν υποψηφίους προς συνταξιοδότηση που δεν έχουν 1.500 ημέρες ασφάλισης από το 2002 και μετά.
Επίσης περιπτώσεις:
• Όπου οι αιτούντες προς συνταξιοδότηση έχουν πολλαπλή ασφάλιση από το 2002 και μετά (δηλαδή δύο τουλάχιστον εργοδότες και περισσότερες από 25 ημέρες ασφάλισης τον μήνα).
• Όπου οι συνταξιούχοι αναπηρίας ζητάνε να μετατραπεί αυτή σε γήρατος.
• Εκείνες που αφορούν αιτούντες προς συνταξιοδότηση οι οποίοι έχουν εργαστεί σε ΝΠΔΔ.
• Απονομής συντάξεως λόγω θανάτου (όταν όμως ο θανών δεν ήταν ήδη συνταξιούχος).
• Όπου οι αιτούντες δικαιούνται το επίδομα απολύτου αναπηρίας ή το επίδομα παραπληγίας, αλλά έχουν λάβει την αρχική τους σύνταξη μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή από 13/5/2016 και μετά.
• Διαδοχικής ασφάλισης, όπου ο τελευταίος φορέας ασφάλισης δεν είναι υποχρεωμένος για τη χορήγηση της συντάξεως!
Όλες τις παραπάνω περιπτώσεις (που αντιστοιχούν σε δεκάδες χιλιάδες εκκρεμείς συνταξιοδοτικές υποθέσεις) οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ αδυνατούν -ακόμα και σήμερα- να τις διεκπεραιώσουν, είτε λόγω της μη έκδοσης εγκύκλιων οδηγιών από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας είτε διότι αυτές οι εγκύκλιες οδηγίες βγήκαν τελικά με χαρακτηριστική καθυστέρηση (ο νόμος Κατρούγκαλου, σημειωτέον, ψηφίστηκε στις 12/5/2016). Αυτό έχει ως συνέπεια να μην έχει ακόμα σχεδιαστεί το αναγκαίο λογισμικό για το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΕΦΚΑ.
Σε όλα αυτά τα προβλήματα έρχονται να προστεθούν και τα φαινόμενα δυσλειτουργιών που παρατηρούνται στον ενιαίο φορέα, που έχουν ως αποτέλεσμα να είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στα τμήματα απονομής συντάξεων, οι οποίοι δουλεύουν υπερωριακά ακόμα και τα Σαββατοκύριακα (από τον Σεπτέμβριο του 2017), χωρίς να έχουν λάβει ακόμα ούτε ένα ευρώ.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι απορίας άξιο πώς περιμένει η κυβέρνηση να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει, δηλαδή να έχουν διεκπεραιωθεί μέχρι τέλος του καλοκαιριού όλες οι εκκρεμείς συ­νταξιοδοτικές αιτήσεις, για να μην αναγκαστούν τελικά να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα που έχουν διατεθεί γι’ αυτόν τον σκοπό από τους δανειστές;
https://www.paron.gr/
Πηγη:http://medispin.blogspot.gr