Ψήφισμα Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλονιάς: «Οι παραιτήσεις πρέπει να αναστραφούν και οι υπαίτιοι να απομακρυνθούν!»

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΙΣΚ
Ο ΙΣΚ μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο ΓΝΝΚ με τις παραιτήσεις του Διευθυντού κ.Γιαννάτου Ευάγγελου ,της Επιμελήτριας Α΄ κ. Κόκκινου  Βασιλικής, σύσσωμου του Νοσηλευτικού προσωπικού της Μονάδος Τεχνητού Νεφρού και των δύο Επιμελητών Α’ και Β’ της Παθολογικής Κλινικής ,στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση που συγκλήθηκε την Παρασκευή 12/4/2019 καταθέτει το ακόλουθο ψήφισμα:
-Στεκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων μας στηρίζοντας τις αποφάσεις τους και τους διαβεβαιούμε ότι θα προβούμε σε κάθε δυνατή ενέργεια ώστε επιτέλους να ακουστεί η κραυγή αγωνίας τους και να παραμείνουν στις θέσεις που επί δεκαετίες υπηρετούν επιτυχημένα.
-Στιλιτεύουμε συμπεριφορές που προσβάλλουν την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια και την επιστημονοσύνη συναδέλφων που δίνουν καθημερινό αγώνα ,με μοναδικό τους σκοπό την ομαλή λειτουργεία του Νοσοκομείου μας και την εξασφάλιση του αγαθού της Υγείας που δικαιούται ο κάθε πολίτης να απολαμβάνει.
-Ζητάμε από τον Υπουργό Υγείας ,την Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ , την Βουλευτή τον Περιφερειάρχη ,τον Αντιπεριφερειάρχη ,τον Δήμαρχο Κεφαλονιάς να συλλογιστούν τις συνέπειες της μη λειτουργείας της ΜΤΝ αλλά και της Παθολογικής Κλινικής που πρακτικά κλείσιμο της σημαίνει κλείσιμο του Νοσοκομείου αφού αποτελεί τον κύριο κορμό της λειτουργίας ενός Νοσοκομείου. Συνέπειες για τον μόνιμο πληθυσμό των νησιών μας αλλά και για τον τουρισμό.
Ας κατανοήσουν οι σχεδιαστές της πολιτικής στην Υγεία επιτέλους ότι Νοσοκομείο χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές δεν υφίσταται.
Άμεσες – Υπερεπείγουσες ανάγκες και Αιτήματα μας είναι:
1. Η άμεση προκήρυξη όλων των οργανικών θέσεων ιατρικού,νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού.Δεν είναι δυνατή η λειτουργεία σε ασφαλή όρια ενός Νοσοκομείου με 50% του νοσηλευτικού προσωπικού και 45% ιατρικού προσωπικού λιγότερο, από το προβλεπόμενο στον κανονισμό του.
2.Η δημιουργία αυτόνομου ΤΕΠ (Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών).
3.Η λειτουργία με προκηρύξεις θέσεων της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) .
4.Η αμεσότατη κάλυψη θέσεων επικουρικού προσωπικού ,όχι μόνο ιατρικού αλλά και νοσηλευτικού και παραϊατρικού.
5.Τουλάχιστον για την κάλυψη των αναγκών της θερινής περιόδου άμεση κάλυψη με μετακίνηση προσωπικού από Νοσοκομεία εντός της ΥΠΕ και όχι από τις Τοπικές Μονάδες Υγείας που είναι ήδη αποψιλωμένες και λειτουργούν οριακά.
Τέλος θέλουμε να επισημάνουμε ότι τα προβλήματα δεν δημιουργήθηκαν σήμερα αλλά είναι αποτέλεσμα πολιτικών στην Δημόσια Υγεία και οι υπεύθυνοι καλούνται να τα αντιμετωπίσουν αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους και όχι να τα μεταφέρουν προς επίλυση στους εργαζόμενους σε αυτήν.
Η Διοίκηση του Νοσοκομείου οφείλει να εργάζεται για την επίλυση των προβλήματων και όχι να δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα λειτουργούντας
στυγνά τεχνοκρατικά σε έναν χώρο που το ανθρωποκεντρικό στοιχείο είναι το σημαντικότερο για την βιωσιμότητά του.
Οφείλει επίσης να σέβεται τους εργαζόμενους και να τους εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και όχι να τους αποδιοργανώνει και να τους
οδηγεί σε απόγνωση και συνειδησιακή σύγκρουση.
Οι παραιτήσεις τους πρέπει να αναστραφούν και οι υπαίτιοι να απομακρυνθούν.
Για Δ.Σ
Η Πρόεδρος          Ο Γραμματέας
Σοφία Ζαφειράτου Φώτης Αυγουστάτος
Πηγη:http://medispin.blogspot.com