Ψηφίστηκε η τροπολογία για τη μείωση συμμετοχής ασθενών στα φάρμακα

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία που θεσμοθετεί τη μείωση της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα που περνούν από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Η τροπολογία για τα φάρμακα έγινε δεκτή από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και ψηφίστηκε μαζί με το σχέδιο νόμου και σωρεία τροπολογιών  το απόγευμα της Πέμπτης.

Την εν λόγω τροπολογία κατέθεσαν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για την «Κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και των συνεκτελεστών της διαθήκης της Ελισάβετ Παπαγιαννοπούλου». Η τροπολογία έγινε δεκτή από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και ψηφίστηκε μαζί με το σχέδιο νόμου και σωρεία τροπολογιών το το απόγευμα της Πέμπτης.

Σύμφωνα με την τροπολογία θεσμοθετείται περαιτέρω μείωση της συμμετοχής των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη. Συγκεκριμένα το ήδη θεσμοθετημένο ποσοστό συμμετοχής περιορίζεται κατά το ήμισυ στην περίπτωση φαρμάκων για τα οποία καταλήγει επιτυχώς η διαδικασία διαπραγμάτευσης. Έτσι, το 25% περιορίζεται σε 12,5% και το 10% σε 5%. Όσον αφορά τα γενόσημα φάρμακα το ποσοστό συμμετοχής του ασθενούς μπορεί να μειώνεται με απόφαση του υπουργού Υγείας.

Κατάληξη διαπραγμάτευσης

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι «Η διάταξη δίνει ένα σημαντικό κίνητρο για την επιτυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης, που επιφέρει σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη στο πλαίσιο της αποζημιωτικής πολιτικής φαρμάκων, αλλά και ταυτόχρονα ελάφρυνση του κόστους που καταβάλουν οι πολίτες. Επιπλέον, παρέχει και σημαντικό κίνητρο για την προτίμηση των γενοσήμων, τα οποία συμβάλλουν επίσης σημαντικά στην δημοσιονομική εξυγίανση, αφού συνεπάγονται μικρότερο κόστος τόσο για την κρατική αποζημίωση, όσο και συνολικά για την ιδιωτική συμμετοχή».

Τα φαρμακεία…

Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι με εξαίρεση τα διανυκτερεύοντα και τα διημερεύοντα, τα φαρμακεία θα παραμένουν κλειστά, 25η Μαρτίου, Μεγάλη Παρασκευή, Δευτέρα του Πάσχα, Δεκαπενταύγουστο, ανήμερα και την επομένη των Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια, Καθαρά Δευτέρα, Πρωτομαγιά, 28η Οκτωβρίου, Αγίου Πνεύματος, την ημέρα εορτής του Πολιούχου Αγίου της πόλης και την ημέρα Απελευθέρωσης της πόλης.

Επιπρόσθετα ορίζεται ότι τη σχετική δήλωση της επιλογής του ωραρίου την καταθέτει μεν ο νόμιμος εκπρόσωπος του φαρμακείου, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη του υπεύθυνου φαρμακοποιού, στην περίπτωση που ο τελευταίος δεν είναι και ο νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης.

 

Πηγη:https://www.healthpharma.gr