Ψηφιακό εργαστήριο: το αύριο των φαρμακοβιομηχανιών

Χρησιμοποιώντας το Big Data Analytics & την τεχνητή νοημοσύνη δύναται η επένδυση στην ανακάλυψη φαρμάκων να αποδώσει στο maximum. Ο Nataraj Dasgupta, συγγραφέας του Practical Big Data Analytics, ξεκίνησε to Smart Labs Digital Event θέτοντας το βασικό δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες εταιρείες:

Ξοδεύετε 2,6 εκατομμύρια σε 10-15 χρόνια έρευνας, αλλά μόνο το 32% των φαρμάκων προχωρούν σε δοκιμές Φάσης ΙΙΙ και μόνο το 1 στα 10 θα κυκλοφορήσει στην αγορά. Με τις πιθανότητες να στοιχηματίζουν την παραγωγικότητα, ο Nataraj παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη και η Machine Learning μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση του κύκλου ζωής των φαρμάκων. Ανέλυσε παραδείγματα από το Numerate και το Benevolent AI, δίνοντας μια εικόνα για το πώς θα βελτιωθεί η παραγωγή με αυτή τη νέα τεχνολογία.

Ο κ. Don van Dyke, Διευθύνων Σύμβουλος του Cloud Pharmaceutical, εξήγησε πώς χρησιμοποιείται ένας κβαντικός μοριακός σχεδιασμός για να βρεθεί νέος μοριακός χώρος. Επαναβεβαίωσε τη σημασία της εστίασης στο σχεδιασμό φαρμάκων όχι μόνο μορίων και μοιράστηκε τον τρόπο προσέγγισης αυτής της πρόκλησης.

Εφαρμογή ψηφιακού χάρτη για τη μετατροπή των διαδικασιών ποιότητας / κατασκευής

Ο Richard Caron, αναπληρωτής Διευθυντής, Global MQIT στην Eli Lilly παρουσίασε το εργαστήριο του μέλλοντος. Μοιράστηκε έναν σημαντικό ψηφιακό οδικό χάρτη από τον οποίο μπορούμε όλοι να μάθουμε. Συζήτησε τις προτεραιότητες για το Lily Lab of the Future και πως θα επιτευχθούν οι εξής στόχοι: αποτελεσματικότητα, πλήρης ολοκλήρωση, απλότητα, εργονομικές αρχές, περιβαλλοντική εστίαση και κινητικότητα / ευελιξία.

Ψηφιακή μετατροπή του εργαστηρίου

Ο Marc Siladi, Διευθυντής Προϊόντων Data Analytics στο Thermo Fisher Scientific, μίλησε για τις αναδυόμενες επιστημονικές ανάγκες σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη αγορά βιοεπιστημών. Στη συνέχεια, παρουσίασε πώς θα έπρεπε να προσαρμοσθεί η συλλογή και η ανάλυση δεδομένων για να αντιμετωπιστεί αυτή η αλλαγή. Με παραδείγματα σε βάθος για τις ροές εργασίας in-vitro, τη δομή των μη δομημένων δεδομένων και την ανάλυση διαφορικής έκφρασης γονιδίων, έδειξε γιατί μια ενιαία πλατφόρμα δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί αυτή τη μετάβαση.

Πώς θα επιτευχθεί η ποιότητα και η εργαστηριακή αριστεία μέσω της ψηφιακής συνέχειας

Ο Steve Brown, επικεφαλής της ιστοσελίδας ποιότητας στη Novartis, συζήτησε τους λόγους για τους οποίους είναι τόσο δύσκολο να έχουμε σωστή ακεραιότητα δεδομένων. Επέστρεψε επίσης στην προσπάθεια της Novartis για συνεχή βελτίωση των πρακτικών ακεραιότητας δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας για τους οδηγούς πίσω από την πλειοψηφία των προειδοποιητικών επιστολών του FDA, τις διαδρομές ελέγχου, την ηλεκτρονική ασφάλεια, τις ορθές πρακτικές τεκμηρίωσης και πρακτικές ελέγχου ποιότητας.

Η Δρ. Daniela Jansen, Διευθύντρια Marketing στο Dassault Systemes, μοιράστηκε την εμπειρία της στην κατασκευή ψηφιακών εργαστηρίων και τις ευκαιρίες που προσφέρει. Έχοντας δει 85% βελτιώσεις στην ανιχνευσιμότητα των δεδομένων, 50-80% μείωση των ανθρώπινων σφαλμάτων και 10-15% βελτίωση της παραγωγικότητας, ήταν σαφές ότι η αξιοπιστία αυξανόταν σημαντικά με την εξέλιξη αυτή.

Η ανάγκη μιας παγκόσμιας ψηφιακής αλλαγής

Ο Christopher Boone, VP της Real World Data & Analytics στην Pfizer και ο Ashley George, CFO και συνιδρυτής της Pistoia Alliance, αναφέρθηκαν στην επιτυχημένη ψηφιακή αλλαγή. Ο Chris σημείωσε ότι απαιτείται ωριμότητα για να αρχίσει κάποιος να εξελίσσεται και αυτό γιατί το κλειδί για την επιτυχία βρίσκεται στη διαχείριση των δεδομένων. Ενώ ο Ashley υπογράμμισε τη σημασία ενός μεγάλου οράματος.

 

Πηγη: