Όχι αποσυμφορητικά στα παιδιά !

Τα αποσυμφορητικά φάρμακα δεν πρέπει να χορηγούνται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών, σύμφωνα με νέα έκθεση, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό British Medical Journal.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα προϊόντα αυτά πράγματι ανακουφίζουν τα ρινικά συμπτώματα σε μικρά παιδιά και υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες, που περιλαμβάνουν υπνηλία και γαστρεντερική αναταραχή. Μάλιστα, η χρήση αυτών των φαρμάκων έχει συσχετιστεί με πιο σοβαρά συμβάντα, όπως σπασμούς, γρήγορο καρδιακό ρυθμό και θάνατο, σε πολύ μικρά παιδιά.

Αυτές οι προειδοποιήσεις δεν είναι νέες. Πριν από μια δεκαετία, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξέδωσε συμβουλευτική οδηγία, σύμφωνα με την οποία τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα για το βήχα και το κρυολόγημα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία παιδιών ηλικίας κάτω των 2 ετών. Ο οργανισμός είχε δηλώσει επίσης ότι εξέταζε τα αποδεικτικά στοιχεία για παιδιά ηλικίας 2 έως 11 ετών, αν και δεν έχει διατυπώσει συστάσεις σχετικά με το θέμα μέχρι σήμερα.

«Είναι σημαντικό οι γονείς να έχουν πρόσβαση σε κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη και τις βλάβες των ρινικών αποσυμφορητικών για τα παιδιά τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο όταν οι θεραπείες είναι διαθέσιμες σε μη συνταγογραφούμενα προϊόντα, καθώς τέτοια φάρμακα συνήθως θεωρούνται ασφαλή», δήλωσε δήλωσε ο Mieke van Driel, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Queensland της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με την επισκόπηση, τα αποσυμφορητικά δεν πρέπει να χορηγούνται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών και πρέπει να χορηγούνται με προσοχή σε άτομα ηλικίας από 6 έως 12 ετών. «Χρειαζόμαστε εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού παρόμοιες με εκείνες που αφορούν τα αντιβιοτικά», σημείωσε ο van Driel.

 

Πηγη:https://virus.com.gr