1 στους 4 υπερτασικούς δεν γνωρίζει ότι πάσχει!

Ένας κρυφός και γι’ αυτό ιδιαίτερα επικίνδυνος “εχθρός” είναι η Υπέρταση, από την οποία πάσχει 1ας στους 3 ενήλικες (2 εκατ. Έλληνες).

Η νόσος μπορεί να υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να προκαλεί κάποιο συγκεκριμένο ενόχλημα. Οι ειδικοί αναφέρουν ειδικότερα πως στην πλειονότητα των περιπτώσεων γίνεται αισθητή όταν πλέον έχει κάνει πολλαπλές επιπλοκές στον οργανισμό, π.χ. ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Δεν είναι τυχαίο, ότι 1ας στους 4 υπερτασικούς δεν γνωρίζει ότι πάσχει! Γι’ αυτό οι προληπτικές εξετάσεις είναι πολύ σημαντικές.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως εάν κάποιος έχει αρρύθμιστη αρτηριακή υπέρταση, κινδυνεύει να υποστεί:

  • 7 φορές περισσότερο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο,
  • 3 φορές περισσότερο έμφραγμα μυοκαρδίου,
  • 6 φορές περισσότερο καρδιακή ανεπάρκεια,
  • 3 φορές περισσότερο ανευρύσματα αορτής και αγγειοπάθεια κάτω άκρων, και
  • 3 φορές περισσότερο νεφρική ανεπάρκεια,

σε σύγκριση με άτομα που έχουν φυσιολογική πίεση.

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Υπέρτασης (17 Μαΐου 2018), εθελοντές ιατροί και νοσηλευτές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας θα βρεθούν στο MALL ATHENS και στο GOLDEN HALL για να ενημερώσουν το κοινό για την πρόληψη και τη θεραπεία της ασθένειας και να πραγματοποιήσουν δωρεάν μετρήσεις σε πολίτες κάθε ηλικίας  (ώρες 11.00 – 16.00). Οι δράσεις έχουν σύνθημα: ΜΕΤΡΩ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ. ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ. ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ – ΤΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ – ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ – ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ.

 

Πηγη:https://virus.com.gr