1.627 νεκροί ετησίως από πολυανθεκτικά βακτήρια στην Ελλάδα, παρά τη μείωση χρήσης αντιβιοτικών

Οι Έλληνες δεν έχουν πειστεί ακόμη ότι δεν πρέπει να παίρνουν αντιβιοτικά για ένα απλό κρυολόγημα ή μια ίωση.
Με ανθρώπινες ζωές πληρώνουμε κάθε χρόνο την κατάχρηση αντιβιοτικών στην Ελλάδα.
ΙΑΤRONET
Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί “εκπαιδεύονται” ‘έτσι στο να επιβιώνουν, με αποτέλεσμα 1.627 άνθρωποι να χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από λοιμώξεις από πολυανθεκτικά βακτήρια.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων, συντονιστής διεθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Metropolitan Γιώργος Σαρόγλου, σε ενημερωτική εκδήλωση μετά τη σύσταση του νέου Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ).
Η ημερίδα είχε κεντρικό θέμα “Η αντιμετώπιση της Μικροβιακής Αντοχής στη χώρα μας” και πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Παστέρ.
Μιλώντας στην εκδήλωση, η Φλ. Κοντοπίδου, παθολόγος – λοιμωξιολόγος, υπεύθυνη του Γραφείου Μικροβιακής Αντοχής και Νοσοκομειακών Λοιμώξεων ΕΟΔΥ, παρουσίασε δεδομένα για τη μικροβιακή αντοχή, τις νοσοκομειακές λοιμώξεις και την κατανάλωση αντιβιοτικών στη χώρα μας από τα δεδομένα της εθνικής επιτήρησης που υλοποιεί ο ΕΟΔΥ.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, τα υγειονομικά συστήματα έχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Τα εθνικά σχέδια δράσης θα πρέπει να αποτυπώνουν τις προτεραιότητες κάθε χώρας να θέτουν στόχους και να αξιολογείται η πρόοδός τους συστηματικά.
Η κ. Κοντοπίδου υπογράμμισε ότι η κατανάλωση των αντιβιοτικών και η μικροβιακή αντοχή δεν αφορά μόνο την ανθρώπινη υγεία αλλά και των ζώων και του περιβάλλοντος. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι θίγονται οι ακραίες ηλικίες δηλαδή νεογνά και ηλικιωμένοι.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο η επίπτωση στην υγεία του πληθυσμού αλλά και στο κοινωνικο οικονομικό επίπεδο.
Για τον εξωνοσοκομειακό χώρο, έμφαση δόθηκε στην αναγκαιότητα της εκπαίδευσης, επιτήρησης αλλά και των εργαλείων που θα πρέπει να είναι διαθέσιμα σε εκείνους που συνταγογραφούν.
Μείωση
Αντίστοιχα, οι πολίτες χρειάζονται ενημέρωση. Η χώρα μας παρουσίαζει μείωση όσον αφορά στη χρήση των αντιβιοτικών από τους πολίτες, σύμφωνα και με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις του Ευρωβαρόμετρου.
Παρ’ όλα αυτά, οι Έλληνες δεν έχουν πειστεί ακόμη ότι δεν πρέπει να παίρνουν αντιβιοτικά για ένα απλό κρυολόγημα ή μια ίωση.
Σύμφωνα με την κ. Κοντοπίδου, υπάρχει ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων, το οποίο εφαρμόζεται ήδη στα νοσοκομεία.
Τα πρώτα αισιόδοξα αποτελέσματα να αρχίσουν να διαφαίνονται, λειτουργικοί θεσμοί και δομές σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης και νοσοκομείων, αλλά θα πρέπει να δοθεί περαιτέρω ώθηση με επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό και διαδικασίες αξιολόγησης.
Η αλλαγή συμπεριφοράς όλων των εμπλεκόμενων αποδεκτών είναι σημαντική για να εφαρμοστούν αποτελεσματικές παρεμβάσεις.
Ορθολογική
Κατά την προσφώνησή του στην ημερίδα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ τόνισε ότι δεν πρέπει να μένουμε μόνο στις παγκόσμιες ημέρες για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών αλλά έχουμε ανάγκη από τη διαρκή ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.
Ο δρ. D. Monnet, επικεφαλής για το Πρόγραμμα της Μικροβιακής Αντοχής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), παρουσίασε ευρωπαϊκά δεδομένα.
Aναφέρθηκε σε πρόσφατες δημοσιεύσεις για τις σημαντικές επιπτώσεις της μικροβιακής αντοχής σε διεθνές επίπεδο, με έμφαση στα οικονομικά οφέλη από την επένδυση στις στρατηγικές για την αντιμετώπισή της.
O καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας, παρουσίασε τη παγκόσμια διάσταση του προβλήματος της μικροβιακής αντοχής και τη διεθνή κινητοποίηση.
Τόνισε πως η μικροβιακή αντοχή είναι μια σοβαρή απειλή με πολύ υψηλά ποσοστά σε πολλές χώρες και γιαυτό χρειάζονται επειγόντως δράσεις πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων ενώ υπογράμμισε τον πρωταρχικό ρόλο της εφαρμογής της υγιεινής των χεριών στα ελληνικά νοσοκομεία.
Επαγγελματίες
Έμφαση δόθηκε στην απαραίτητη ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών από πολίτες, γιατρούς και φαρμακοποιούς.
Η Α. Καραϊσκου, προϊσταμένη Τμήματος Ποιότητας και Νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων στο ΓΝ Ελευσίνας Θριάσιο, παρουσίασε τις διεθνείς τεκμηριωμένες πρακτικές σχετικά με τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, πρόκειται για έναν παγκόσμιο καταστροφικό κίνδυνο που αν δεν αντιμετωπιστεί τις επιπτώσεις της σε πολλαπλάσιο βαθμό θα υποστούν οι μετέπειτα γενεές.
Ο έλεγχος των νοσοκομειακών λοιμώξεων είναι πολύ σημαντικός σε κάθε επίπεδο και οι προκλήσεις τεράστιες για την επιβίωση των ίδιων των υγειονομικών συστημάτων.
Παρέμβαση πραγματοποιήθηκε από τον Αντ. Μαρκογιαννάκη, διευθυντή του φαρμακείου του ΓΝΑ Λαϊκό. Ο κ. Μαρκογιαννάκης αναφέρθηκε στις καλές και πρωτοπόρες πρακτικές για την εφαρμογή ενός ασφαλούς προγράμματος επιτήρησης κατανάλωσης αντιβιοτικών σε πραγματικό χρόνο που εφαρμόζεται ήδη στο νοσοκομείο του.
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Διεθυντής του Τομέα Μικροβιολογίας, Κοσμήτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ανέλυσε τη στρατηγική της “Ενιαίας Υγείας”, δηλαδή τη στενή σχέση μεταξύ του επιπέδου υγείας των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος.
Αναφέρθηκε και στη διυπουργική επιτροπή που έχει ήδη δραστηριοποιηθεί, με εκπροσώπους από τα υπουργεία Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης.
Πηγη:medispin.blogspot.com