15 εκατ. ευρώ επιπλέον από τους ασφαλισμένους για επισκέψεις σε συμβεβλημένους

Την επαναφορά των συμβάσεων των 200 επισκέψεων, με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση, ζητάει η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, κάνοντας λόγο για «δημιουργική λογιστική του πλεονάσματος στον ΕΟΠΥΥ με αδικαιολόγητες και απαράδεκτες περικοπές σε ιατρικές υπηρεσίες».
Σύμφωνα με την ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, η περικοπή επιτεύχθηκε με τη διακοπή συμβάσεων των παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων συμβεβλημένων με τον Οργανισμό  και την επιβολή rebate και clawback. Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ και το θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα των 322 εκατ. ευρώ για το 2018 βασίζεται σε λογιστικές του τύπου:

  • Μείωση του προϋπολογισμού των επισκέψεων του ΕΟΠΥΥ από 110 εκατ. σε 75 εκατ. ευρώ δηλ κατά 35 εκατ.,
  • Επιβολή κουρεμάτων rebate και clawback της τάξεως άνω των 500 εκατ. ευρώ στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών ΠΦΥ, που αποτελεί πλέον αξιοσημείωτη πηγή εσόδων για τον Οργανισμό, από το υστέρημα των ιατρών που εργάζονται της φορές κάτω από τα όρια του ασφαλούς κόστους λειτουργίας των ιατρείων της.

Όπως εξηγεί η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, «αυτή η «μαγική» συνταγή ήταν μία από της αιτίες άρνησης σύναψης νέων συμβάσεων και μαζικής αποχώρησης ιατρών και παρόχων από της δαγκάνες του μονοπωλιακού κρατικού Οργανισμού. Οι ιατροί εγκατέλειψαν μονοπωλιακές συμβάσεις που είχαν συνάψει το 2012, ενώ και οι οπτικοί και οι πάροχοι ειδικής αγωγής αρνήθηκαν να συμβληθούν, σηματοδοτώντας το στίγμα της παρακμιακής κατάστασης του ΕΟΠΥΥ».

Μάλιστα, σύμφωνα με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, που συνεχίζουν τους δικαστικούς αγώνες, την ώρα που το Υπουργείο αναδεικνύει τις 500 χιλιάδες επισκέψεις στις ΤΟΜΥ το 2018 σε 500 οικογενειακούς ιατρούς των τοπικών μονάδων, «σκόπιμα αποκρύπτει το γεγονός ότι χάθηκαν πάνω από 1.500.000 δωρεάν επισκέψεις από το δίκτυο των συμβεβλημένων ιατρών (πολλαπλάσιες επισκέψεις, με μικρότερο κόστος) με απώλεια τουλάχιστον 1.000 ατόμων εξειδικευμένου και έμπειρου ιατρικού δυναμικού».

«Από τη μία, το ΥΥΚΑ θεωρεί στρεβλό και μη αποδοτικό σύστημα των 200 επισκέψεων το μήνα χωρίς «πραγματικό» ιατρικό έργο αλλά μόνο υπηρεσίες «συνταγογράφησης», από την άλλη καλεί τους ίδιους αυτούς «μη χρήσιμους» ιατρούς να συμβληθούν εκ νέου με τις νέες συμβάσεις οικογενειακού ιατρού, με τεράστιο εργασιακό φορτίο (και δωρεάν κατ’οίκον επισκέψεις) και την «ελκυστική» αποζημίωση του 1 ευρώ ανά ασθενή το μήνα», σημειώνει η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ.

Όμηρος αυτης της κατάσταση βρίσκεται τελικά ο ασφαλισμένος, ο οποίος κλήθηκε να καλύψει το υγειονομικό κενό, καταβάλλοντας τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ ιδιωτική δαπάνη για επισκέψεις στους θεράποντες απολυμένους από τον ΕΟΠΥΥ, ιατρούς του. «Τονίζουμε εμφατικά ότι η σύμβαση των 200 επισκέψεων το μήνα με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ (σύμφωνα με τους ασφαλισμένους), με την πληρέστερη γεωγραφική κάλυψη πληθυσμού ανά την επικράτεια, αλλά και με την μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων για τον ΕΟΠΥΥ», καταλήγει η Ένωση.

 

Πηγη:https://virus.com.gr/