17 οι νεκροί από γρίπη, έναντι 67 την αντίστοιχη περίοδο το 2017 – Μείωση επισκέψεων σε γιατρό

Σε αντίθεση με τη γρίπη, η ιλαρά εμφανίζεται να επελαύνει στον ελληνικό πληθυσμό, με 1.976 κρούσματα και τρεις θανάτους.

Σαφώς ηπιότερη από πέρυσι εμφανίζεται η δραστηριότητα των ιών της εποχικής γρίπης, παρά τους 17 θανάτους που έχουν καταγραφεί από την αρχή της περιόδου.

Ενδεικτικό της εικόνας είναι πως την αντίστοιχη εβδομάδα του 2017 είχαν καταγραφεί 67 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων την περίοδο 2016 – 2017 να ανέρχονται σε 108. Κανένας από όσους έχασαν φέτος τη ζωή τους δεν είχε κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαρτίου οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παραμένουν σε παρόμοια επίπεδα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, με ελαφρώς πτωτική τάση (γράφημα πιο κάτω).

Την ίδια εβδομάδα, στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 195 “ύποπτα” κλινικά δείγματα. Τα 58 (29,7%) ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 14 ήταν τύπου Α και τα 44 τύπου Β. Τα 12 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και τα 3 ανήκαν στον υπότυπο Α (Η3Ν2) και τα 9 στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Από την αρχή της περιόδου, έχουν καταγραφεί 73 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, από τα οποία τα 71 χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Με βάση τα παραπάνω, η δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται σταθερή, με επικρατούντες υπότυπους του ιού τους Β και τον πανδημικό A (H1N1) pdm09.

Ιλαρά

Σε αντίθεση με τη γρίπη, η ιλαρά εμφανίζεται να επελαύνει στον ελληνικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του ΚΕΕΛΠΝΟ, από την 1η Μαΐου 2017 έως τις 4 Μαρτίου 2018, έχουν καταγραφεί 1.976 κρούσματα ιλαράς και τρεις θάνατοι, με μεγαλύτερη συχνότητα στη νότια Ελλάδα (χάρτης πιο κάτω).

Τα κρούσματα αφορούν κυρίως μικρά παιδιά σε κοινότητες Ρομά και άτομα ηλικίας 24 έως 44 ετών στον γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσα στην ιλαρά. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται και επαγγελματίες Υγείας, οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνουν την ανάγκη εφαρμογής προληπτικών μέτρων (εμβολιασμό), με παράλληλη κινητοποίηση των τοπικών αρχών.

 

Πηγη:http://www.iatronet.gr