2nd Patient Compliance Conference με θέμα: Συμμόρφωση, Η επόμενη ημέρα: Εκπαιδευμένος Ιατρός – Ενεργός Ασθενής – Αποτελεσματικές Θεραπείες, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

«Στο σύστημα υγείας υπήρχαν και υπάρχουν ακόμη δυσκολίες και ανοιχτές πληγές, ωστόσο, είμαστε σε φάση επούλωσης. Η κρίση επιδείνωσε την κατάσταση και εξάντλησε τις αντοχές των πολιτών και του συστήματος υγείας, αλλά σήμερα τα πράγματα βαίνουν προς βελτίωση. Υπάρχει εγγυημένη πρόσβαση, χωρίς διακρίσεις και το σύστημα υγείας εκσυγχρονίζεται». Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, από το βήμα του 2nd Patient Compliance Conference με θέμα: Συμμόρφωση, Η επόμενη ημέρα: Εκπαιδευμένος Ιατρός – Ενεργός Ασθενής – Αποτελεσματικές Θεραπείες, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ που διοργανώνει σήμερα, στις 18 Οκτωβρίου 2018, το DailyPharmaNews.gr στο Ξενοδοχείο Divani Caravel.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν δομές και περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε παρατεινόμενη δυσκολία, καθώς έχει μειωθεί η διαθέσιμη δεξαμενή γιατρών και τόνισε ότι «θα προσπαθήσουμε με συνεννόηση και χωρίς αιφνιδιασμούς, να βρούμε νέες ισορροπίες στο νέο περιβάλλον που έχει προκύψει στην Ελλάδα».

«Στο επίκεντρο των πολιτικών μας πρέπει να τεθεί η δημιουργία πλαισίου που να ευνοεί την αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας για να υπάρχει συμμόρφωση του ασθενούς, ενώ κρίσιμο ρόλο παίζει και ο γιατρός» σημείωσε ο κ. Ξανθός, λέγοντας ότι «βρισκόμαστε σε μία διαδικασία αναβάθμισης της ιατρικής εκπαίδευσης, με ενσωμάτωση κανόνων, θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών».

Σύμφωνα με τον υπουργό, το στοίχημα της ενδυνάμωσης της δημόσιας περίθαλψης “περνά” επίσης μέσα από τη δημιουργία συνθηκών επικουρικής και ρυθμισμένης συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και την καθιέρωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού. «Είναι σε εξέλιξη το νέο μοντέλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Υπάρχουν δυσκολίες, αλλά η διαρθρωτική αυτή αλλαγή πρέπει να γίνει» ανέφερε ο κ. Ξανθός και κατέληξε πως «στοίχημα εθνικής σημασίας είναι να αντιστρέψουμε την ιατρική μετανάστευση και να δώσουμε έμφαση στην πρόληψη».

Πρόεδρος ΠΕΦ

Στη σημασία που έχει για τη συμμόρφωση των πασχόντων η συνεργασία πολιτείας, φορέων και Συλλόγων Ασθενών, εστίασε ο Πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων. Όπως τόνισε ο ίδιος, μέσα σε ένα πλαίσιο στρεβλώσεων -όπως το clawback- υπάρχουν ευκαιρίες εξορθολογισμού του συστήματος και περνούν μέσα από μέτρα όπως είναι η χρήση γενοσήμων και βιοομοειδών, αλλά και τα φάρμακα υψηλής προστιθέμενης αξίας που σήμερα παράγουν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.

Πρόεδρος ΔΣ ΣΦΕΕ

«Το clawback βλάπτει σοβαρά την υγεία των ασθενών!». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου από το βήμα τoυ 2nd Patient Compliance Conference. Σύμφωνα με τον ίδιο «ένας χρόνιος ασθενής με 3 νοσηρότητες πρέπει να λαμβάνει από 6 έως 13 φάρμακα την ημέρα. Τα λαμβάνει όμως; Δυστυχώς, δεν έχουμε επενδύσει αρκετά για να επιτύχουμε τη συμμόρφωση των ασθενών και χρειαζόμαστε πολλή δουλειά για να βάλουμε στο σύστημα δείκτες ποιότητας και αποτελεσματικότητας».

Την ίδια ώρα ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε πως το σύστημα δεν έχει κίνητρο για το πως αξιοποιούνται οι πόροι του, ωστόσο η φαρμακοβιομηχανία είναι περήφανη γιατί επενδύει στην ανάπτυξη θεραπειών που συμβάλλουν στη συμμόρφωση, στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, καθώς και σε προγράμματα εκπαίδευσης των ασθενών.

Πρόεδρος ΠΦΣ

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Θεοδοσιάδης, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου υπογράμμισε ότι τα φαρμακεία πρέπει να μετατραπουν σε υγειονομικά κέντρα που θα παρέχουν υπηρεσίες φαρμακευτικής συμμόρφωσης και συμβουλών προς τους ασθενείς. «Τα φαρμακεία μπορούν να δίνουν οδηγίες για την αντιμετώπιση καίριων και χρόνιων προβλημάτων, όπως η κακή διατροφή ή το κάπνισμα και αυτός είναι ο ρόλος τους και φυσικά δεν πρέπει να μετατραπούν σε εκλογικά κέντρα» ανέφερε ο κ. Θεοδοσιάδης.

Παράλληλα ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι σε θέση να παρουσιάσει μία νέα ηλεκτρονική εφαρμογή με τη βοήθεια της οποίας ο φαρμακοποιός θα συμβάλλει καθημερινά στην έγκαιρη λήψη των φαρμάκων από τους ασθενείς.

Πρόεδρος ΙΣΑ

«Εκπαιδευμένοι γιατροί, ενεργοί ασθενείς, εθνική στρατηγική πρόληψης και συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τις αυτοδιοικητικές δομές είναι οι κύριοι άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να προσπαθήσουμε να στηρίξουμε τη δημόσια υγεία σε αυτή τη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης κατά τον χαιρετισμό του στο 2nd Patient Compliance Conference.

Ο κ. Πατούλης τόνισε πως ο οικογενειακός γιατρός δεν έχει ξεκινήσει γιατί δεν υπάρχουν γιατροί και πως χρειάζεται μία “επανεκκίνηση” της υγείας, η οποία και θα πρέπει να ξεκινήσει με την προσέλκυση των Ελλήνων γιατρών που έχουν φύγει για να εργαστούν στο εξωτερικό. Παράλληλα, στοίχημα όλων μας πρέπει να είναι η δημιουργία ελκυστικότητας από πόρους, όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας, αλλά από τον ιατρικό τουρισμό.

Πρόεδρος Pharma Innovation Forum

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Pharma Innovation Forum Μάκης Παπαταξιάρχης δήλωσε πως «αν υπήρχε συμμόρφωση των ασθενών θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν για το σύστημα υγείας από 350 έως 55 εκατ. Ευρώ».

Ο κ. Παπαταξιάρχης τόνισε επίσης πως ενώ τα κόστη υγείας αυξάνουν παγκοσμίως, το κόστος για το φάρμακο παραμένει σταθερό, ενώ σημείωσε πως «δεν μας ενδιαφέρει μόνο η πρόσβαση στα φάρμακά μας αλλά και να τα παίρνουν σωστά οι ασθενείς. Γιατί μόνο τότε αναδεικνύουν την αξία τους, αλλά και γιατί μόνο τότε μπορούμε να πούμε πως επιτελούμε σωστά το έργο που πρέπει να επιτελέσουμε».

Αν. Τομεάρχης Υγείας ΝΔ

Στην ανάπτυξη συνεκτικών πολιτικών για χρόνιες παθήσεις, αλλά και στην τήρηση του θεραπευτικού πλάνου και στην εποικοδομητική, εξειδικευμένη εκπαίδευση των ασθενών αναφέρθηκε ο Ιάσων Φωτήλας, αν. Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ. Ο κ. Φωτήλας υπογράμμισε πως είναι καιρός να βρούμε λύσεις που περιστρέφονται γύρω από τον ασθενή και πως είναι απαραίτητη η χάραξη εθνικής στρατηγικής.

«Η υποχρέωση της πολιτείας είναι να διασφαλίζει την πρόσβαση των πολιτών σε κάθε θεραπεία, ενώ υπάρχει η ανάγκη ανάπτυξης πολιτικών για τα χρόνια νοσήματα» ανέφερε ο κ. Φωτήλας και πρόσθεσε πως «το σύστημα υγείας πρέπει να διευκολύνει τον ασθενή και να τον εξυπηρετεί και φυσικά πρέπει να συνδιαμορφώσουμε την επόμενη μέρα μαζί με τους συλλόγους ασθενών οι οποίοι επιτελούν τεράστιο έργο».

Πηγή:https://www.iatropedia.gr