3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι με στοματικές νόσους μένουν αθεράπευτοι

Η παγκόσμια κοινότητα υγείας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τεράστια πρόκληση, δεδομένου ότι 3,5 δις των ανθρώπων που υποφέρουν από στοματικές νόσους μένουν χωρίς θεραπεία σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Lancet medical journal» την οποία επικαλείται η Guardian.

Οι μελετητές υπογραμμίζουν ότι υπάρχει ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης της οδοντιατρικής φροντίδας, πιο αυστηρή νομοθεσία στην βιομηχανία ζάχαρης και μεγαλύτερη διαφάνεια στην έρευνα πάνω στην οδοντιατρική ώστε να αντιμετωπιστεί η αύξηση των στοματικών ασθενειών.

Οι στοματικές νόσοι ποικίλουν (τερηδόνα, ουλίτιδα, καρκίνος στοματικής κοιλότητας). Η αθεράπευτη τερηδόνα είναι από τις πιο συχνές ιατρικές καταστάσεις ενώ ο καρκίνος στοματικής κοιλότητας βρίσκεται ανάμεσα στους 15 συχνότερους τύπους καρκίνου παγκοσμίως.

«Η τρέχουσα οδοντιατρική φροντίδα είναι ανεπαρκής, άδικη και κοστοβόρα,, αφήνοντας δισεκατομμύρια ανθρώπους χωρίς πρόσβαση ούτε σε ένα βασικό επίπεδο στοματικής φροντίδας. Αυτό φυσικά, δεν είναι σφάλμα των οδοντιάτρων που είναι ‘δοσμένοι’ στη φροντίδα των ασθενών τους, απαιτείται όμως συνολικά μια θεμελιωδώς διαφορετική προσέγγιση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των στοματικών προβλημάτων», δηλώνει ο καθηγητής Ρίτσαρντ Βατ επίτιμος σύμβουλος δημόσιας οδοντικής υγείας στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου και επικεφαλής της μελέτης.

Το επιθετικό μάρκετινγκ των ζαχαρούχων αναψυκτικών οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη αύξηση των προβλημάτων στα δόντια. Παρόλα αυτά, έχει δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη θεραπειών υψηλής τεχνολογίας παρά στην πρόληψη. Ένα ακόμη ζήτημα είναι η υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης στις βρεφικές τροφές που οδηγεί τα παιδιά να προτιμούν τα γλυκά από τα αρχικά στάδια της ζωής τους.

Ο Βατ τονίζει ότι στη Βρετανία οι άνθρωποι καταναλώνουν πολύ περισσότερη ζάχαρη συγκριτικά με τις ενδείξεις του Βρετανικού Υπουργείου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Ο ίδιος μάλιστα προσθέτει πως: «Υπάρχει ανάγκη θέσπισης αυστηρότερων κανονισμών και νομοθεσίας ώστε να περιοριστεί η διαφήμιση και προώθηση των ζαχαρούχων προϊόντων αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε τη ρίζα των στοματικών ασθενειών».

Η Κρίστιν Κιρνς από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο και η Λίζα Μπέρο, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ εξηγούν πως η βιομηχανία ζάχαρης επιδιώκει να έχει οικονομικές σχέσεις με τους οδοντιατρικούς οργανισμούς έρευνας ώστε η έρευνα να επικεντρώνεται στις παρεμβάσεις για τη φροντίδα των δοντιών και όχι στις βλάβες που προκαλούνται από τα ζαχαρούχα προϊόντα στα δόντια.

 

Πηγη:https://www.amna.gr