98 φάρμακα λείπουν από τα ράφια φαρμακείων, νοσοκομείων και ΙΦΕΤ – Ο κατάλογος του ΕΟΦ

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, είναι σπάνιο το φαινόμενο ο ασθενής που θα προσέλθει στο φαρμακείο με μία συνταγή να πάρει όλα τα φάρμακα του την ίδια μέρα.

Σε χρόνιο πρόβλημα εξελίσσονται οι ελλείψεις φαρμάκων από τα ράφια των φαρμακείων, ακόμη και στα νοσοκομεία και το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), που επικαιροποιήθηκαν την Τρίτη και παρατίθενται πιο κάτω, λείπουν συνολικά 98 φάρμακα, έναντι 92 τον περασμένο μήνα.

Έχουν προστεθεί στον κατάλογο δύο φάρμακα που διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, ένα νοσοκομειακό και πέντε φάρμακα που εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ, ενώ μειώθηκαν κατά δύο τα εμβόλια που ήταν σε έλλειψη.

Με βάση τον χθεσινό κατάλογο, λείπουν από την αγορά 53 φάρμακα για διάφορες παθήσεις, 21 νοσοκομειακά, έξι εμβόλια και 18 φάρμακα που εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ.

Σε πρόσφατη απόφαση της διοίκησης του ΕΟΦ προβλέπεται πως, στο εξής, θα απαγορεύονται αυτοδίκαια οι παράλληλες εξαγωγές    φαρμάκων, τα οποία περιλαμβάνονται στον συγκεκριμένο κατάλογο και παρουσιάζουν έλλειψη για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών.

Οι ελλείψεις αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα για μεγάλο αριθμό ασθενών, οι οποίοι αναγκάζονται να αναζητήσουν το φάρμακό τους ή να το αντικαταστήσουν με άλλο.

Είναι πρόβλημα και για τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι – σε πολλές περιπτώσεις – καταφεύγουν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να εντοπίσουν κάποιο προϊόν που είναι σε έλλειψη.

Έχει τεθεί πολλές φορές υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ, προκειμένου να βρεθεί μόνιμη λύση.

Σπάνιο

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, είναι σπάνιο το φαινόμενο ο ασθενής που θα προσέλθει στο φαρμακείο με μία συνταγή να πάρει όλα τα φάρμακα του την ίδια μέρα.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, πηγαίνει στο φαρμακείο δύο και τρεις φορές την ίδια μέρα και, παρά τις προσπάθειες του φαρμακοποιού, θα χρειασθεί να έλθει και τις επόμενες ημέρες.

Το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) τονίζει την ανάγκη για λήψη αποφάσεων σε πολιτικό, θεσμικό και ελεγκτικό επίπεδο και η εφαρμογή της νομοθεσίας που υπαγορεύει την τήρηση τρίμηνων αποθεμάτων φαρμάκων από πλευράς εταιρειών.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

 

Πηγη:https://www.iatronet.gr