AbbVie, Bausch Health και Genesis Pharma στα Best Workplaces 2019

Τρεις φαρμακευτικές επιχειρήσεις (AbbVie, Bausch, Genesis) φιγουράρουν στη φετινή λίστα των Great Place to Work Hellas, της έρευνας Best Workplaces 2019, με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα.

Στην έρευνα Best Workplaces 2019, η οποία διεξήχθη για 17η συνεχή χρονιά στη χώρα με την ακαδημαϊκή υποστήριξη του ALBA Graduate Business School, The American College of Greece, διακρίνονται συνολικά 25 επιχειρήσεις, οι οποίες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους.

Συγκεκριμένα, στην κατηγορία 10 «μεσαίες» επιχειρήσεις που απασχολούν από 50 έως 250 εργαζόμενους διακρίθηκαν τρεις εταιρείες. Η AbbVie Φαρμακευτική, η Bausch Health και η Genesis Pharma.

Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση των εταιρειών ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2019. Συνολικά, δήλωσαν συμμετοχή 53 εταιρείες από διάφορους κλάδους της αγοράς, οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 23.500 εργαζόμενους.

Η μεγαλύτερη εταιρεία απασχολεί κοντά στους 7.000 εργαζόμενους, ενώ η μικρότερη 22 εργαζόμενους.

Από τις συμμετέχουσες εταιρείες οι 25 είναι αμιγώς ελληνικές και οι 28 πολυεθνικές.

Η έρευνα η οποία διεξάγεται με ανώνυμα ερωτηματολόγια, στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην άποψη που έχουν οι εργαζόμενοι για την εταιρεία τους.

AbbVie: Επιτυχία με διάρκεια

H AbbVie είναι μια πολυεθνική βιοφαρμακευτική εταιρεία, η οποία εστιάζει στην ανάπτυξη προηγμένων θεραπειών για μερικές από τις πιο περίπλοκες και σοβαρές παθήσεις, όπως η Ρευματοειδής αρθρίτιδα, η Ψωρίαση, η Nόσος του Crohn, η Ελκώδης κολίτιδα, η νόσος του Πάρκινσον, ο HIV, ο Αναπνευστικός Συγκυτιακός ιός, η Χρόνια Νεφρική νόσος, η Ηπατίτιδα C, η Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία κ.ά.

Η AbbVie εφαρμόζει τακτικά την προσέγγιση των δια-τμηματικών ομάδων εργασίας. Ομάδες middle managers και απλών εργαζομένων από διάφορα τμήματα δημιουργούνται για να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν πρωτοβουλίες σημαντικές για την εταιρεία. Με αυτόν τον τρόπο οι εργαζόμενοι αποκτούν εμπειρίες σε διαφορετικούς τομείς. Συνεργάζονται και ενδυναμώνονται στο να αναλαμβάνουν ρίσκο και να παίρνουν αποφάσεις. Ενδεικτικές ομάδες: Learning Team, Events’ Team, Data Protection Team, Launch Excellence Team, Patients’ Empowerment Team, Patients Access to Treatment Team, Wellbeing Team κ.α.

Η AbbVie το 2018 εγκαινίασε τα νέα της γραφεία με διήμερη εκδήλωση για όλο το προσωπικό, η οποία περιλάμβανε, εκτός από την ομιλία του Γενικού Διευθυντή, motivational speech από έμπειρο ορειβάτη-κατακτητή υψηλών κορυφών, επίσκεψη στην έκθεση «Van Gogh Alive», βραδινή έξοδο σε κέντρο με live μουσική όπου όλοι μαζί γιόρτασαν τα 5 χρόνια AbbVie, πρωινό με πιάτα ειδικά παρασκευασμένα από έμπειρους σεφ και, τέλος, εκδήλωση απονομής εταιρικών OSCAR, τα οποία παρέλαβαν όλοι οι εργαζόμενοι που τα τελευταία πέντε χρόνια είχαν βραβευτεί για εξέχουσες επιδόσεις ή συμπεριφορές.

Bausch Health: Δημιουργώντας νέες αξίες

Το 2011, ο πολυεθνικός Όμιλος Bausch Health (πρώην Valeant) προέβη σε μια ιδιαίτερα σημαντική αναπτυξιακή κίνηση, με την εξαγορά της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής εταιρείας PharmaSwiss. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας, η Bausch Health
Ελλάδας (πρώην Valeant/PharmaSwiss Ελλάδας) προχώρησε στην εξαγορά καταξιωμένου, υφιστάμενου προϊοντικού χαρτοφυλακίου φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, επενδύοντας κεφάλαια άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Bausch Health Ελλάδας δεν αρκέστηκε απλώς στο νέο όραμα και στην αποστολή της μητρικής εταιρείας που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια. Χρησιμοποίησε αυτή την αφορμή για να αναπτύξει «από το μηδέν» το δικό της όραμα και αξίες. Με την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων της. Στη συνέχεια εναρμόνισε αυτό το όραμα και την αποστολή με τα αντίστοιχα της μητρικής εταιρείας. Εκπαίδευσε όλους τους εργαζομένους στην εφαρμογή τους.

Σε κάθε εταιρική εξαμηνιαία συνάντηση («εξαμηνιαίος κύκλος») έξι διαφορετικές δια-τμηματικές ομάδες εργαζομένων παρουσιάζουν κάθε φορά τις 6 αξίες της εταιρείας (Υπευθυνότητα – Ευελιξία – Θάρρος – Ακεραιότητα – Ομαδικότητα – Αποτελεσματικότητα) μέσα από δικά τους concepts & πρωτοβουλίες. Πρόκειται για πρωτότυπες παρουσιάσεις, που εκφράζουν την προσωπική αντίληψη των εργαζομένων ως προς τη σημασία της κάθε αξίας.

Με αφορμή εσωτερική έρευνα ικανοποίησης προσωπικού, δημιουργήθηκε task force υπαλλήλων για την ανάλυση των αποτελεσμάτων και την κατάθεση προτάσεων. Πολλές προτάσεις (ενδεικτικά: επιβράβευση ανά εξάμηνο του καλύτερου εργαζομένου με ψηφοφορία, επιβράβευση του καλύτερου πωλητή κάθε τμήματος στα ετήσια meetings, κάθε Παρασκευή τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο αναχώρηση στις 15.00, γυμναστική στο γραφείο κάθε Τρίτη απόγευμα… και πολλές άλλες)υιοθετήθηκαν από τη Διοίκηση και ξεκίνησαν να εφαρμόζονται αμέσως.

Η εταιρεία καλύπτει όλα τα έξοδα συμμετοχής των εργαζομένων στη διοργάνωση εταιρικών αθλητικών εκδηλώσεων (running, basketball). Οι δράσεις ενδυναμώνουν τις σχέσεις στην εταιρεία και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Genesis Pharma: Φροντίδα σε όλα τα επίπεδα

Η Genesis Pharma ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της στη φαρμακευτική βιοτεχνολογία το 1997. Όταν ο κλάδος βρισκόταν σε πρώιμα στάδια. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Είναι ελληνική εμπορική εταιρεία και το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της αποτελείται από πρωτότυπα και καινοτόμα φάρμακα. Αντιπροσωπεύει σε Ελλάδα και Κύπρο δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες έρευνας και ανάπτυξης πρωτότυπων φαρμακευτικών προϊόντων παγκοσμίως βάσει κεφαλαιοποίησης. Την Biogen και την Celgene.

Από το 2013, και με πρωτοβουλία μιας ομάδας εργαζομένων, δημιουργήθηκαν οι GENEROUS, η ομάδα εθελοντισμού των εργαζομένων στην Genesis Pharma, η οποία στηρίζει ιδρύματα και φορείς σε ανάγκη. Η εταιρεία στηρίζει οικονομικά, πρακτικά και ηθικά τις πρωτοβουλίες τους.

Η Genesis Pharma δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στη μητρότητα, αφού ενισχύει οικονομικά τις νέες μητέρες. Παρέχει έκτακτη αμοιβή για τα έξοδα τοκετού, 3.000 ευρώ μεικτά, πληρωμή όλων των μισθών (μισθοί περίπου 4,2 μηνών). Στις νέες μητέρες κατά την άδεια κυήσεως και λοχείας (συνολικά 17 εβδομάδες) ανεξαρτήτως επιδομάτων που καταβάλλονται από τον ασφαλιστικό φορέα, δίδεται επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού 1.000 ευρώ μεικτά/έτος για τρία έτη. Καθώς και πέντε ημέρες επιπλέον ετήσια άδεια μέχρι το παιδί να γίνει 3 ετών.

Για περισσότερα από 15 χρόνια, η εταιρεία στηρίζει δεκάδες κοινωνικούς φορείς με έργο στον νευραλγικό τομέα της υγείας και της πρόληψης. Πραγματοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης, με έμφαση στους τομείς της πολλαπλής σκλήρυνσης και του καρκίνου. Στο κοινωνικό της πρόγραμμα εντάσσονται και πολλές ακόμη πρωτοβουλίες που αφορούν στην πλειονότητά τους παιδιά και νέους. Με κύριους στόχους την ενίσχυση της εκπαίδευσης, την επιβράβευση της αριστείας και την προαγωγή του αθλητισμού.

 

Πηγη:https://www.healthpharma.gr/