Covid-19: Ανακαλύφθηκε ο μηχανισμός που προκαλεί το θάνατο στις ΜΕΘ

Ανακαλύφθηκε ο μηχανισμός που είναι υπεύθυνος και προκαλεί το θάνατο ασθενών με COVID-19, που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Μελέτη Ιταλών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet Respiratory Medicine έδειξε ότι υπάρχουν δύο απλές εξετάσεις, ώστε οι γιατροί να αναγνωρίζουν εγκαίρως ποιοι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο.

Η μελέτη διεξήχθη σε 301 ασθενείς που εισήχθησαν σε διάφορα νοσοκομεία της Ιταλίας και συντονίστηκε από τον καθηγητή Marco Ranieri, διευθυντή της Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Sant’Orsola Polyclinic στη Μπολόνια.

Η μελέτη δείχνει ότι ο νέος ιός μπορεί να προσβάλει και τα δύο τμήματα του πνεύμονα:

  1. τις κυψελίδες. Είναι οι κυτταρικές δομές στην επιφάνεια του πνεύμονα όπου γίνεται η ανταλλαγή του οξυγόνου της ατμόσφαιρας με το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται στο σώμα μας από τις καύσεις.
  2. τα τριχοειδή αγγεία. Εκεί γίνεται η ανταλλαγή μεταξύ διοξειδίου του άνθρακα και οξυγόνου.

Η μελέτη λοιπόν έδειξε ότι, όταν ο ιός καταστρέφει τόσο τις κυψελίδες όσο και τα πνευμονικά τριχοειδή αγγεία, σχεδόν το 60% των ασθενών πεθαίνουν. Όταν ο ιός βλάπτει μόνο τις κυψελίδες ή τα τριχοειδή αγγεία, λίγο περισσότερο από το 20% των ασθενών πεθαίνουν.

Ο «φαινότυπος» των ασθενών στους οποίους ο ιός βλάπτει τόσο τις κυψελίδες όσο και τα τριχοειδή αγγεία (ασθενείς με «διπλή βλάβη») είναι εύκολα αναγνωρίσιμος μέσω της μέτρησης δύο παραμέτρων: Η μία αφορά την πνευμονική λειτουργία (απόσταση πνευμόνων <40 με κανονική τιμή 100) και η άλλη είναι βιοχημική (το D-dimer πάνω 1.800 με κανονική τιμή 10). Το D-dimer είναι δείκτης θρομβοδιάλυσης- θρομβογένεσης και η μέτρηση του χρησιμεύει κυρίως σε υποψία πνευμονικής εμβολής.
Αυτά τα ευρήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις τόσο στις διαθέσιμες θεραπείες όσο και στις μελλοντικές μελέτες νέων θεραπευτικών παρεμβάσεων για ασθενείς με COVID-19. Στην πραγματικότητα, σήμερα η ταχεία αναγνώριση του φαινοτύπου με «διπλή βλάβη» θα επιτρέψει πολύ μεγαλύτερη διαγνωστική ακρίβεια και ακόμη πιο αποτελεσματική χρήση θεραπειών, διατηρώντας τα πιο «επιθετικά» θεραπευτικά μέτρα για αυτούς τους ασθενείς.

 

 

Πηγή: https://virus.com.gr/