CoViD-19 και καρκίνος πνεύμονα – Σύγκριση έκβασης καρκινοπαθών και μη

Διπλάσιος χρόνος νοσηλείας και αρνητικοποίησης, τριπλάσια θνητότητα σε σχέση με τους μη καρκινοπαθείς. Αποτελέσματα μελέτης στο νοσοκομείο “Άγιοι Ανάργυροι”.

Διάφορες έρευνες έχουν καταδείξει πως οι πάσχοντες από καρκίνο που νοσηλεύονται με λοίμωξη COVID-19 παρουσιάζουν μεγαλύτερη πιθανότητα επιπλοκών σχετιζόμενων με την COVID -19 σε σχέση με τους μη καρκινοπαθείς.

Λίγες από αυτές τις έρευνες έχουν επικεντρωθεί στον καρκίνο του πνεύμονα. Ανασκοπική μελέτη κοόρτης επιστημόνων της Πνευμονολογικής Κλινικής του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς “Οι Άγιοι Ανάργυροι” επιχείρησε τη σύγκριση του χρόνου νοσηλείας, του χρόνου ως την αρνητικοποίηση του τεστ και της θνητότητας ανάμεσα σε πάσχοντες από καρκίνο πνεύμονα που νοσηλεύθηκαν με κορωνοϊό και μη καρκινοπαθείς. Τα ευρήματα των μελετητών (Κ. Δωδός, Μ. Αρχοντούλη, Α. Παλαιολόγος, Π. Μητράκη, Αικ. Χανιώτου) θα παρουσιαστούν στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, που διεξάγεται από την Πέμπτη ως το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Στην μελέτη συμπεριλήφθησαν 52 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στην πτέρυγα COVID του νοσοκομείου από 1/11/22 έως 1/4/23 με μέση ηλικία 76 έτη. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο Ομάδες: Τριάντα άτομα (57%) της Ομάδας 1 δεν είχαν ιστορικό καρκίνου, ενώ 22 άτομα (43%) της Ομάδας 2 είχαν καρκίνο πνεύμονα.

Στο σύνολο των ασθενών η πιο συχνά εμφανιζόμενη συννοσηρότητα ήταν η αρτηριακή υπέρταση (50/52), ακολουθούμενη από την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (40/52) και τον σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 2 (22/52), ενώ 2 από τους 52 ασθενείς είχαν άσθμα.

Όπως προέκυψε από τη μελέτη, ο μέσος χρόνος νοσηλείας της Ομάδας 2 (καρκινοπαθείς) ήταν 11,4 μέρες, έναντι 6,8 ημερών της Ομάδας 1 (μη καρκινοπαθείς). Αντίστοιχα, ο μέσος χρόνος αρνητικοποίησης του Rapid test της Ομάδας 2 ήταν 9,3 μέρες έναντι 4,5 ημερών της Ομάδας 1, ενώ η θνητότητα ήταν πολύ μεγαλύτερη στους καρκινοπαθείς: Οι 8 στους 22 (3,6%) κατέληξαν, έναντι 3 στους 30 (10%) στους μη καρκινοπαθείς.

Η πολυπαραγοντική ανάλυση κατέδειξε πως ανεξάρτητοι προγνωστικοί δείκτες θανάτου ήταν και η ΧΑΠ και ο καρκίνος πνεύμονα. Τέλος, η πολυπαραγοντική λογιστική παλινδρόμηση ανάμεσα στις μέρες αρνητικοποίησης του Rapid και στην ύπαρξη ΧΑΠ, σακχαρώδη διαβήτη 2, καρκίνου πνεύμονα και αρτηριακής υπέρτασης κατέδειξε πως μοναδικός ανεξάρτητος προγνωστικός δείκτης αυξημένου χρόνου αρνητικοποίησης του Rapid ήταν η ύπαρξη καρκίνου πνεύμονα.

«Ο καρκίνος του πνεύμονα φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τόσο τον χρόνο νοσηλείας, τον χρόνο έως την αρνητικοποιήση του Rapid-Ag τεστ όσο και την θνησιμότητα σε COVID θετικούς ασθενείς», αναφέρουν στα συμπεράσματά τους οι μελετητές, καταλήγοντας ότι το μικρό μέγεθος του δείγματος ήταν περιοριστικό στοιχείο της έρευνας.

Όπως αναφέρει στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδας (ΕΝΘΕ), επεμβατικός πνευμονολόγος, Ηρακλής Τιτόπουλος, η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα θα βρεθεί στο επίκεντρο του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νοσημάτων Θώρακος, που διοργανώνει η ΕΝΘΕ από τις 25 ως τις 27 Μαϊου. Επίσης, θα παρουσιαστούν οι σύγχρονες θεραπείες του βρογχικού άσθματος, οι νεότερες εξελίξεις στη ΧΑΠ, οι μετα-COVID λοιμώξεις και οι διάμεσες πνευμονοπάθειες.

 

 

Πηγη: https://www.iatronet.gr/