COVID – 19 και νοητικές διαταραχές

Ποιες είναι οι διαταραχές ασθενών που ανακάμπτουν από COVID-19.

Οι ασθενείς που είχαν ανακάμψει από μια λοίμωξη με SARS-CoV-2 κατέγραψαν  χειρότερα αποτελέσματα από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες σε ” τεστ νοημοσύνης” που διεξάγεται επί του παρόντος διαδικτυακά  από το κανάλι “BBC2 Horizon”.

Η καθυστέρηση αντιστοιχεί, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα εποτελέσματα στο  medRxiv, σε περίπου 8,5 σημεία IQ σε ένα τυπικό τεστ νοημοσύνης ή πρόωρη γήρανση κατά 10 χρόνια. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι ο αντίκτυπος της μελέτης είναι χαμηλός.

Το „Great British Intelligence Test“ ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους ως ένα Citizen Science Projekt. Ο πληθυσμός κλήθηκε να κάνει 9 σύντομα τεστ σε διάφορες νοητικές  ικανότητες στο Διαδίκτυο. Αυτό δεν είναι ένα τεστ νοημοσύνης με την κλασική έννοια του όρου, το οποίο ενδεχομένως θα εξαντλούσε την υπομονή πολλών συμμετεχόντων.Το εν λόγω τεστ  διαμορφώθηκε με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε τα άτομα με ήπιες νοητικές διαταραχές να μπορούν να το διεκπεραιώσουν.

Μετά τα νοητικά τεστ, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν  να συμπληρώσουν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο σχετικά με το κοινωνικοδημογραφικό, οικονομικό και επαγγελματικό τους υπόβαθρο, καθώς και τον τρόπο ζωής τους. Από τον Μάιο, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν – ως αντίδραση στην πανδημία – επίσης για τη μόλυνση από SARS-CoV-2 και τις ταυτόχρονες ασθένειες που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής εξέλιξης της COVID-19 .

Μια ερευνητική επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Adam Hampshire του Imperial College του Λονδίνου ανέλυσε τις απαντήσεις 84.285 συμμετεχόντων, 3.466 εκ των οποίων δήλωσαν ότι είχαν πρόσφατα προσβληθεί από ασθένεια της αναπνευστικής οδού. Οι περισσότεροι δεν ζήτησαν  ιατρική βοήθεια λόγω μικρής ασθένειας, 176 είχαν τύχει περίθαλψης σε εξωτερικά ιατρεία , 147 είχαν υποβληθεί σε θεραπεία στο νοσοκομείο χωρίς αναπνευστική υποστήριξη, και άλλοι 60 ασθενείς έπρεπε να υποστηρίζονται μηχανικά. Οι περισσότεροι από αυτούς ανήκαν σε μια ομάδα 361 συμμετεχόντων στην οποία ο ιός SARS-CoV-2 εντοπίστηκε σε επίχρισμα.

Η αξιολόγηση έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που ισχυρίστηκαν ότι έχουν ανακάμψει από την COVID-19 πέτυχαν χειρότερα αποτελέσματα στα τεστ. Η έκταση των ελλειμμάτων αυξήθηκε με το βαθμό θεραπείας για τις αναπνευστικές δυσκολίες. Πιο πολύ αφορούσε τα άτομα που χρειάζονταν νοσοκομειακή περίθαλψη, και ειδικά αυτούς που υποστηρίζονταν μηχανικά.

Οι αδυναμίες αφορούσαν κυρίως τις σημασιολογικές ικανότητες (ορισμοί λέξεων, λεκτικές αναλογίες). Εδώ, κυρίως οι υποστηριζόμενοι αναπνευστικά ασθενείς είχαν ιδιαίτερα κακή απόδοση. Μειωμένη, αν και σε μικρότερο βαθμό, ήταν επίσης η οπτική προσοχή. Εδώ δεν υπήρχαν διαφορές μεταξύ των νοσηλευόμενων ασθενών και εκείνων που έπρεπε να υποστηρίζονται μηχανικά. Οι μικρότερες αποτυχίες υπήρχαν στη χωρική μνήμη εργασίας.

Πηγές: medRxiv

Πηγή: https://www.iatronet.gr/