Οι γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο να μην αναβάλλουν επισκέψεις
Μια νέα γυναίκα χωρίς συνοδά νοσήματα και με καλές αιματολογικές εξετάσεις, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ανοσοκατεσταλμένη, τόνισε ο Εμμανουήλ Σαλούστρος, Επίκουρος Καθηγητής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μιλώντας χθες στο Cancer Week. Μελέτη των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε στο «the Lancet» έδειξε ότι ασθενείς με καρκίνο που δεν είχαν συνοδά νοσήματα είχαν 0% θνητότητα από νόσο covid-19.
Ο γιατρός σημείωσε ότι τα σχήματα χημειοθεραπείας σύμφωνα με τις ειδικές συστάσεις μπορούν να τροποποιηθούν έτσι ώστε να μειωθούν οι επισκέψεις στα νοσοκομεία ενώ, αν είναι εφικτό ο προγραμματισμός απεικονιστικών και αιματολογικών εξετάσεων να γίνονται κοντά στο σπίτι του ασθενούς.
Για τις ιδιαίτερες ανάγκες ασθενών µε µεταστατικό καρκίνο µαστού και τις σχετικές οδηγίες προστασίας μίλησε ο Βασίλειος Μπαρμπούνης, Παθολόγος – Ογκολόγος, Διευθυντής της 3ης Ογκολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Metropolitan και Πρόεδρος Ελληνικού Κολλεγίου Μαστολογίας. Η εμπειρία, όπως αναφέρει η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS), σε πάνω από 1200 άτομα που είχαν διαγνωσθεί με διάφορες μορφές καρκίνου έδειξε ότι το 87% ανέφερε ότι η υγειονομική τους περίθαλψη είχε επηρεαστεί κατά κάποιο τρόπο από τις αρχές Μαΐου. Οι πιο συχνές αλλαγές για άτομα με ενεργή θεραπεία ήταν για ραντεβού 57%, για υπηρεσίες απεικόνισης 25% και για χειρουργική επέμβαση 15%.
Σχεδόν 1 στα 4 άτομα ανέφεραν ότι ήταν πιο δύσκολο να επικοινωνήσουν με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης ενώ 1 στα 5 άτομα ανησυχούσαν για τον καρκίνο τους ότι μεγαλώνει ή επιστρέφει επειδή διέκοψαν τη θεραπεία τους. Το 46% ανέφερε οικονομικά προβλήματα που επηρεάζουν την ικανότητά τους να πληρώνουν τη φροντίδα τους και το 23% ανησυχούσε ότι θα χάσει την ασφάλιση υγείας που είχε. Μελέτη που έγινε επίσης στις ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο «the Lancet» το Μάϊο σε 928 άτομα που είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο έδειξε ότι ο καρκίνος του μαστού ήταν ο πιο κοινός καρκίνος στην ομάδα αυτή, επηρεάζοντας περίπου το 20% των ασθενών.
Οι μισοί εξ αυτών ήταν άνω των 66 ετών και ένα 30% άνω των 75 ετών. Σύμφωνα με τη μελέτη, περίπου το 13% με καρκίνο και νόσο Covid κατέληξε, δηλαδή το διπλάσιο ποσοστό από τον κοινό πληθυσμό που είναι το 6,5%. Ενώ, άλλες μελέτες που εξέτασαν συγκεκριμένα άτομα με καρκίνο του μαστού έδειξαν ενθαρρυντικά ευρήματα, καθώς τα περισσότερα από αυτά ανέκαμψαν από τη νόσο covid19.
Οι υποκείμενες νοσηρότητες φάνηκαν να είναι αυτές που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από τη νόσο covid19 περισσότερο από ότι οι θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού.
Ο κ. Μπαρμπούνης συμβούλευσε τις ασθενείς με καρκίνο μαστού να μην αναβάλλουν τη θεραπεία τους επειδή φοβούνται τη νόσο covid19 και να επισκέπτονται την κλινική ή το νοσοκομείο. Τόνισε επίσης ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις εν μέσω πανδημίας είναι ασφαλείς και θα ήταν τραγωδία αν ο φόβος του κορονοϊού εμπόδιζε γυναίκες με καρκίνο μαστού να υποβληθούν σε θεραπεία.
Πηγή: HealthDaily