COVID-19: Ποιος ο κίνδυνος στην κύηση και τον τοκετό

Οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης υποδεικνύουν αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας και σοβαρής νόσησης, σύμφωνα με άρθρο στο περιοδικό Nature (Nature 591, 193-195 (2021)).

Από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα στην Α’ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα αντιμετωπίστηκαν 55 κυήσεις από γυναίκες θετικές στον κορονοϊό SARS-CoV-2.

Οι καθηγητές της Κλινικής, Αλέξανδρος Ροδολάκης και Γιώργος Δασκαλάκης, η Επίκουρη Καθηγήτρια Μαριάννα Θεοδωρά και ο Ιατρός Κωνσταντίνος Τασιάς αναφέρουν ότι το 82% των γυναικών ήταν ασυμπτωματικές γεγονός που συμφωνεί με τα διεθνή δεδομένα σύμφωνα με τα οποία τα ¾ των εγκύων που μολύνονται από τον νέο κορωνοϊό παραμένουν ασυμπτωματικές.

Ειδικότερα, σε μετα-ανάλυση 77 μελετών  μελετώντας 11.400 γυναίκες με υποψία ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19 διαπιστώθηκε ότι η πιθανότητα για εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας ήταν 62% υψηλότερη συγκριτικά με γυναίκες ίδιας ηλικίας και η ανάγκη για μηχανικό αερισμό 88% υψηλότερη. Επίσης, ήταν αυξημένος ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού.

Ωστόσο, τα νεογνά συνήθως δεν νοσούν και είναι αρνητικά στον SARS-CoV-2 όταν γεννιούνται από θετικές μητέρες. Ελπιδοφόρο είναι το στοιχείο ότι ο ιός σπάνια διαπερνά τον μητροπλακουντιακό φραγμό, ενώ έχουμε ελάχιστα δεδομένα πως ο ιός μπορεί να συμβάλλει στην πρόωρη γήρανση του πλακούντα προκαλώντας γέννηση νεογνών με χαμηλό βάρος. Πλέον, οι ερευνητές προσπαθούν να καταγράψουν την ακριβή επίπτωση της νόσου σε έγκυες γυναίκες στην κοινότητα, αλλά και να εντοπιστεί εάν σε κάποιο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ή κατά την περίοδο της λοχείας η συχνότητα είναι υψηλότερη.

Εμβολιασμός

Αρχικά, οι έγκυες γυναίκες δεν περιλήφθηκαν στις κλινικές δοκιμές, όμως από τον Ιανουάριο ο ΠΟΥ συστήνει σε έγκυες γυναίκες υψηλού ρίσκου να εμβολιάζονται κατόπιν συνεννόησης με το γιατρό τους με τα mRNA εμβόλια της Moderna και της Pfizer/BioNTech.

Σύμφωνα με νεότερη ανάλυση από δεδομένα εγκύων με σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας που προκλήθηκαν από τον ιό SARS-CoV-2, βρέθηκαν υψηλότερα ποσοστά πρόωρου τοκετού σε γυναίκες που νοσούν με τον ιό  συγκριτικά με ιστορικά δεδομένα. Επίσης δε φάνηκε να υπάρχουν σημαντικές διαφορές, αναφορικά με τα ποσοστά νεογνικού θανάτου και θανάτου του κυήματος, σύμφωνα με τη μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό ‘Ultrasound in Obstetrics and Gynecology,(https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/uog.23619) και χρησιμοποίησε δεδομένα από τη βρετανική βάση PAN-COVID και από την Αμερικανική βάση  AAP SONPM.

Η μελέτη

Αξιολογήθηκαν δεδομένα 4,005 εγκύων με υποψία ή επιβεβαιωμένη διάγνωση λοίμωξης από τον ιό. Από τις γυναίκες αυτές 1,606 προέρχονταν από τη βάση PAN-COVID, σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης, ενώ 2,399 γυναίκες προέρχονταν από τη βάση AAP SONPM που περιελάμβανε γυναίκες με θετικό τεστ 14 μέρες πριν τον τοκετό έως και 3 ημέρες μετά. Όλοι οι τοκετοί καταγράφηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2020.

Οι επιστήμονες της μελέτης αναφέρουν πως πρέπει να ενθαρρύνεται ο εμβολιασμός τόσο στις έγκυες γυναίκες όσο και στις γυναίκες που σχεδιάζουν εγκυμοσύνη. Συγχρόνως πρέπει να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα προστασίας.

Πρόωρος τοκετός καταγράφηκε στο 12% των γυναικών της PAN-COVID. Η πλειονότητα των πρόωρων τοκετών καταγράφηκε μεταξύ 32+0 και 36+6 εβδομάδων κύησης.

Η έναρξη αυτόματου πρόωρου τοκετού καταγράφηκε:

  • 5% όλων των γυναικών της PAN-COVID,
  • 5% των γυναικών με επιβεβαιωμένη λοίμωξη και
  • 7% των γυναικών της AAP SONPM.

Ωστόσο, κάποιοι τοκετοί μπορεί να επιταχύνθηκαν λόγω ανησυχίας των γιατρών για τις ανεπιθύμητες ενέργειες του ιού στη μητέρα και στο έμβρυο.

Σημειώνεται ότι κανένας νεογνικός θάνατος εξαιτίας του ιού δεν καταγράφηκε. Η λοίμωξη οδήγησε σε λιγότερο από 10% γέννηση νεογνών μικρότερων από την ηλικία τους και δεν οδήγησε σε διαφορές στην καμπύλη κατανομής. Οι εμβρυικοί θάνατοι ήταν ασυνήθεις και στις 2 ομάδες, σε ποσοστό 0.50% και 0.17% στην AAP SONPM.

 

 

Πηγή: https://virus.com.gr/