Dr. Fauci: Πριν την συναστροφή, αξιολόγησε τον κίνδυνο μόλυνσης

Σε εγρήγορση θα πρέπει να είμαστε και να υπολογίζουμε τον κίνδυνο μόλυνσης με SARS-CoV-2 κάθε φορά που εκτιθέμεθα σε πλήθος κόσμου προειδοποιεί ο Antony Fauci. Με αφορμή τη νέα έξαρση κρουσμάτων στις ΗΠΑ ο διευθυντής του NIAID ζητά από τους πολίτες να σκέφτονται πριν συναναστραφούν.

Σε αξιολόγηση του κινδύνου μετάδοσης του ιού προτρέπει ο κ. Fauci σε συνέντευξη, καθώς τα κρούσματα έχουν λάβει την ανιούσα ξανά στις ΗΠΑ. Τα  κύρια σημεία της συνέντευξης παρουσιάζουν πι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Υπεύθυνο για την προστασία του είναι κάθε άτομο για αυτό θα πρέπει να εκτιμά τον κίνδυνο στον οποίο υποβάλλεται όταν συγχρωτίζεται σε εσωτερικούς χώρους ή συμμετέχει σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Κατά τα λεγόμενα του διακεκριμένου επιστήμονα θα πρέπει να αυτοερωτάται τα εξής:

  • Ποια είναι η ηλικία μου;
  • Ποια είναι η κατάσταση της υγείας μου;
  • Έχω εμβολιαστεί πλήρως; Υπάρχουν άνθρωποι στο σπίτι που είναι ευάλωτοι και που αν τους μεταδώσω τον ιό, μπορεί να προκύψει πρόβλημα;

Επιδημιολογική έξαρση

Ήδη  έχει διαπιστωθεί ότι περίπου οι μισές πολιτείες στις ΗΠΑ αναφέρουν αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας εξακολουθεί να βρίσκεται στην «πράσινη ζώνη», αφού δεν απαιτείται χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Κόκκινο πιάνουν οι αριθμοί κάθε φορά που αναστέλλονται τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα  αποτέλεσε μια μεγάλη ετήσια εκδήλωση στην Ουάσιγκτον στις αρχές του μήνα. Εκεί συναναστράφηκαν δημοσιογράφοι και κυβερνητικά στελέχη και υπολογίζεται ότι περίπου 67 άτομα βρέθηκαν θετικά μεταξύ 600 παρευρισκομένων.

Μέτρα

Από την πλευρά του ο Dr. Fauci εΜέτρανθαρρύνει σε όσους συνιστάται ο εμβολιασμός, να φροντίσουν να λάβουν ενισχυτικές δόσεις, σημειώνοντας ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να ζει κανείς με τον ιό στην κοινότητα. Σε επαγρύπνηση οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές παρακολουθώντας καθημερινά μετρήσεις όπως  είναι κρούσματα, νοσηλείες και θανάτους από COVID-19, καθώς εξαπλώνεται η υποπαραλλαγή BA.2.

Σε παλαιότερη συνέντευξη του στο CBS News ο ίδιος είχε σχολιάσει ότι ακόμη δεν μπορούμε να «αναπνεύσουμε» με άνεση λόγω της πανδημίας και ότι θα πρέπει να είναι οι αρχές αλερτ. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην κηρύξουμε τη νίκη πρόωρα εδώ» ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος σε νέα έξαρση λόγω της μεταδοτικής παραλλαγή όμικρον 2, ο ίδιος απέκλεισε σενάρια δρακόντειων μέτρων, όπως αυστηρών περιορισμών  μετακινήσεων. Ο κ. Fauci σημείωσε ότι πιθανότερο είναι να χρειαστούν  μέτρα μετριασμού του κινδύνου, όπως η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, ενώ υπενθύμισε το ενδεχόμενο να εμφανιστούν περισσότερες παραλλαγές.

 

 

Πηγη: https://virus.com.gr/