Εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να είναι έτοιμη η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση της PrEP, της προφυλακτικής αγωγής κατά της μετάδοσης του HIV. Παράλληλα, ετοιμάζεται η ΚΥΑ για την ηλεκτρονική συνταγογράφησης της αντιρετροϊκής αγωγής.
«Η PrEP μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης του HIV κατά 99%», όπως τόνισε ο πρόεδρος της Θετικής Φωνής, του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος, Ν. Δέδες σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες από το Δ. Αθηναίων.
Η χώρα μας απέκτεισε τη δυνατότητα αξιοποίησης του «υπερόπλου» της PrEP, μόλις το Σεπτέμβριο, με διάταξη που πέρασε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Η εφαρμογή της προφυλακτικής αγωγής κατά του HIV/AIDS απαιτεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα καθορίζει το πλαίσιο.
Η εν λόγω ΚΥΑ, μαζί με εκείνη που θα διαμορφώσει τις διαδικασίες για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση της αντιρετροϊκής αγωγής αναμένεται να είναι έτοιμες σε περίπου 2 εβδομάδες, με στόχο η PrEP να είναι διαθέσιμη άμεσα στους δικαιούχους.
Τα παραπάνω συζητήθηκαν στο πλαίσιο του 34ου Πανελλήνιου Συνεδρίου AIDS, αλλά και σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Δ. Αθηναίων εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS την 1η Δεκεμβρίου.
Η ΚΥΑ αναμένεται να διευκρινίζει ποια άτομα θα έχουν προτεραιότητα λήψης της PrEP, ποιοι γιατροί θα μπορούν να τη συνταγογραφήσουν και ποια θα είναι τα σκευάσματα.
Όπως εξήγησε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, στην εκδήλωση του Δ. Αθηναίων «Γιατί πρέπ’», η ΚΥΑ είναι στα τελευταία βήματα ολοκλήρωσης και προχωράει παράλληλα με την αντίστοιχη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της αντιρετροϊκής αγωγής.
Η ΚΥΑ προβλέπει την δωρεάν χορήγηση της PrEP προτεραιοποιώντας κάποιες ομάδες και όχι αποκλείοντας άλλες, όπως ανέφερε.
«Θα πρέπει στο δημόσιο διάλογο να σταματήσουμε να έχουμε την προσέγγιση των ομάδων υψηλού κινδύνου», σημείωσε με νόημα η κα Αγαπηδάκη, εξηγώντας πως «η PrEP είναι κάτι που αφορά τους πάντες και θα πρέπει να αφορά τους πάντες. Ζούμε σε μία εποχή και μία κοινωνία που οποιοσδήποτε θα μπορούσε να εκτεθεί στον κίνδυνο».
Διευκρινίζοντας, σημείωσε πως η προτεραιοποίηση έχει να κάνει με την αυξημένη πιθανότητα που έχει κάποιος να μολυνθεί με τον HIV.
Μάλιστα, προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια, θα υπάρξουν καμπάνιες ενημέρωσης προκειμένου να γίνει γνωστό σε όλους και ειδικά τους νεότερους ποιες είναι οι συνθήκες που μπορεί να εκθέσουν έναν άνθρωπο στον κίνδυνο να μολυνθεί με HIV.
«Αυτοί θα έχουν προτεραιοποίηση σε πρώτη φάση και όσο προχωράει το πρόγραμμα θα αξιολογείται και θα βελτιωθεί περισσότερο», πρόσθεσε.
Βασική προϋπόθεση για την έναρξη της αγωγής είναι ένα αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης για τον HIV.
«Η χορήγηση της θα απαιτεί αξιολόγηση από γιατρό και εξέταση για HIV και τα υπόλοιπα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, πριν τη λήψη της αγωγής», εξήγησε ο Παθολόγος Λοιμωξιολόγος, Μ. Λαζανάς.
Δικαίωμα συνταγογράφησης της PrEP θα έχουν γιατροί που έχουν εκπαιδευτεί είτε από την Εταιρεία Λοιμώξεων είτε από την Εταιρεία για την Μελέτη και Αντιμετώπιση του AIDS, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να συνταγογραφήσουν PrEP ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης με το Σύστημα Υγείας.
Το κόστος αποζημίωσης θα καθοριστεί μετά από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης στην αρμόδια επιτροπή και αρχικά θα αφορά ένα μηναίο σχήμα χορήγησης, ενώ όσοι τη λαμβάνουν θα είναι δωρεάν.
Το σχήμα που θα ενταχθεί στο αποζημιούμενο πρόγραμμα αναμένεται να περιλαμβάνει αρχικά μόνο την αγωγή σε μορφή χαπιών, ενώ δεν αποκλείεται να ενταχθούν και άλλα σχήματα.
H PrEP θα μπορεί να λαμβάνεται σε καθημερινή βάση ή «on demand», δηλαδή για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που μπορεί το άτομο να κρίνει ότι θα έχει υψηλές πιθανότητες να μολυνθεί με τον ιό.
Στη συνέχεια όσο διευρύνονται τα κριτήρια χορήγησης ή για όσους θα ήθελαν να λάβουν την προφυλακτική αγωγή, θα μπορούσαν να υπάρχουν και επιλογές να τη λαμβάνουν με μια συμμετοχή, που μπορεί να αντέξει ο πολίτης.
Αντιστοίχως δωρεάν θα είναι και οι εξετάσεις που θα πλαισιώνουν τη χορήγηση της PrEP.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την PrEP
Όπως τονίστηκε από τους επιστήμονες τόσο στο Συνέδριο όσο και στην χθεσινή εκδήλωση, η ιατρική παρακολούθηση όσων λαμβάνουν PrEP είναι απαραίτητη.
Οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν τακτική εξέταση για HIV και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και περιοδικό έλεγχο των επιπέδων της κρεατινίνης για να αποφεύγονται τυχόν παρενέργειες της αγωγής στους νεφρούς ή το ήπαρ.
Πέραν της σχεδόν απόλυτης αποτελεσματικότητας της αγωγής, στις χώρες που χορηγείται η PrEP, όπως η Αυστραλία αλλά και ευρωπαϊκές χώρες, έχει παρατηρηθεί ότι η χρήση της συσχετίζεται με μειωμένο αριθμό νέων HIV λοιμώξεων.
Για τον λόγο αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά από το 2015 τη χορήγηση της σε όλα τα άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό HIV.
Στο πλαίσιο του δικτύου επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ δίνεται η δυνατότητα να προκύπτουν έγκαιρα τα αποτελέσματα του testing με εργαστήρια που καλύπτουν όλη την ελληνική επικράτεια.
«Υπάρχει πτυχή του στίγματος στο κομμάτι του HIV και τις PrEP», τόνισε η κα Αγαπηδάκη.
Όπως εξήγησε, «έχουμε μία δυσκολία στην Ελλάδα να μιλάμε για το σεξ και τη σεξουαλικότητα, ειδικά στα παιδιά. Πρέπει όμως να μιλήσουμε ανοιχτά γιατί όσο κρυβόμαστε, όσο δυσκολευόμαστε να μιλήσουμε για αυτά τα πράγματα που είναι τόσο απλά και φυσικά όπως το να πίνεις ένα ποτήρι νερό, τόσο δημιουργούμε και περαιτέρω κοινωνικά εμπόδια και στιγματισμούς.
Δεν υπάρχει τίποτα αφύσικο και περίεργο σε αυτό που λέγεται σεξουαλικότητα. Η σεξουαλική υγεία -και όχι αγωγή- είναι κάτι εξίσου σημαντικό με την σωματική, την ψυχική υγεία. Αλλά σε ό,τι αφορά την προαγωγή της υγείας γενικά, στη χώρα μας αντιμετωπίζουμε διαχρονικό πρόβλημα», τόνισε.
Πηγη: https://www.news4health.gr/