Jakoncic: H πανδημία COVID-19 επιβεβαιώνει την αξία της καινοτομίας

Ο ρόλος της καινοτομίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, τα νέα δεδομένα στις θεραπείες και τις στρατηγικές αντιμετώπισης της νόσου στο μέλλον με την εξέλιξη της κλινικής έρευνας και της ψηφιακής τεχνολογίας συζητήθηκε στην ψηφιακή εκδήλωση του 5ου Συνεδρίου για την Καινοτομία στην Υγεία υπό το τίτλο “The Pandemic as the Catalyst for Healthcare”

Στο πρώτο στρογγυλό τραπέζι για το ρόλο της καινοτομίας στο σύστημα υγείας τοποθετήθηκαν με την εισαγωγική της ομιλία η κα. Αgata Jakoncic, Πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum Greece (PIF) και Managing Director, MSD Eλλάδας, Κύπρου & Μάλτας και ακολούθησε συζήτηση με τους κ .Βασίλη Κοντοζαμάνη, Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Ηλία Μόσσιαλο, Καθηγητή της Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics (LSE) και εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, κ. Πάνο Βάρδα, Καθηγητή Καρδιολογίας και Συντονιστή Τομέα Καρδιάς Νοσοκομείων Ομίλου Υγεία και κ. Νίκο Κωστάρα, Γενικό Διευθυντή, IQVIA Ελλάδας.

Η κα. Jakoncic επεσήμανε ότι η πανδημία έχει αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την υγεία, καθώς η υγεία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κόστος, αλλά ως επένδυση για κάθε χώρα. Στη νέα πρόκληση της εποχής μας με την πανδημία COVID-19, η επένδυση στη καινοτομία όλα αυτά τα χρόνια με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και φαρμάκων απέδωσε και επέτρεψε στην ανθρωπότητα να ανταπεξέλθει γρηγορότερα στη μάχη κατά του COVID-19.

Η συλλογική ανταπόκριση της φαρμακευτικής βιομηχανίας μέσα από παγκόσμιες συνεργασίες αποδεικνύει την ανάγκη ενός οικοσυστήματος που στηρίζει την καινοτομία και επιβεβαιώνει την αξία λειτουργίας του κύκλου ζωής της καινοτομίας. Αυτή η καινοτομία που χαρακτηρίζει την έρευνα, είναι «κλειδί» για την αναδιαμόρφωση του συστήματος υγείας και στην μετά-COVID-19 εποχή πέρα από το φάρμακο σε όλο το φάσμα του συστήματος υγείας με νέες προσεγγίσεις στην προαγωγή της δημόσιας υγείας, της ψηφιακής τεχνολογίας, των μοντέλων παροχής φροντίδας, της ενδυνάμωσης των ασθενών αλλά και της καινοτομίας στη χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας.

Προτάσεις PIF

Το PhRMA Innovation Forum (PIF) στην Ελλάδα έχει καταθέσει τις προτάσεις του για την ενσωμάτωση και επικέντρωση στην καινοτομία την επόμενη μέρα της πανδημίας, με επίκεντρο ένα απλό και διαφανές σύστημα τιμολόγησης, επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης νέων τεχνολογιών, έμφαση στην κλινική και βιοϊατρική έρευνα, αποδοτική χρήση των πόρων και την έμφαση στην ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας ώστε η λήψη αποφάσεων να επικεντρώνεται στην αξιολόγηση των πολιτικών υγείας στο επίπεδο υγείας του πληθυσμού.

Επενδύσεις στην κλινική έρευνα

«Η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνσή», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κα. Jakoncic, με τη δημιουργία του κονδυλίου για την πρόληψη, τη δυνατότητα συμψηφισμού του clawback με επενδύσεις στην κλινική έρευνα, την ψηφιακή τεχνολογία και το πλάνο των επενδύσεων στην ψηφιακή υγεία & RWE μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, μεταξύ άλλων.

Παρόλα αυτά, μέτρα και πολιτικές συγκράτησης κόστους όπως η αναδιανομή του clawback, οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης των τιμών των φαρμάκων δεν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση ενώ καθυστερούν δομικές μεταρρυθμίσεις όπως η δημιουργία μητρώων ασθενών. Χρειάζεται διάλογος με όλες τις πλευρές ώστε να αναπτυχθεί στη χώρα μία Εθνική Πολιτική για την Καινοτομία στην υγεία η οποία θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας καθώς 1 ευρώ επένδυσης στην καινοτομία μπορεί να επιστρέψει 2 – 4 ευρώ σε όρους ανάπτυξης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Η κα. Jakoncic δήλωσε σχετικά: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι που πρέπει να επιλέξει τη στάση της απέναντι στη καινοτομία. Το PhRMA Innovation Forum στην Ελλάδα, το οποίο εκπροσωπώ και ως Πρόεδρος, έχει εκδηλώσει έμπρακτα την πρόθεση του να υπάρχει συνεργασία μεταξύ Κυβέρνησης και φαρμακευτικής βιομηχανίας μέσα από ένα τριετές Σχέδιο φαρμακευτικής πολιτικής – μία πρωτοβουλία που στηρίζει το όραμα για ένα καινοτόμο σύστημα υγείας που θα προσφέρει ισότιμη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στους ασθενείς. Η χρονική συγκυρία για την ανάπτυξη μιας Εθνικής Στρατηγικής για την Καινοτομία στην Ελλάδα έχει έρθει και η συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων είναι απαραίτητη για την επιτυχία αυτού του οράματος.»

MSD

Εδώ και πάνω από έναν αιώνα, η MSD, μια βιο-φαρμακευτική εταιρεία με ηγετική θέση παγκοσμίως, ανακαλύπτει φάρμακα και εμβόλια για τις πιο σοβαρές ασθένειες σε όλο τον κόσμο, κάνοντας πράξη την αποστολή της να ερευνά για να προσφέρει περισσότερη και καλύτερη ζωή. MSD είναι η εμπορική επωνυμία της εταιρείας Merck & Co., Inc., με έδρα το Kenilworth, Ν.J., στις ΗΠΑ. Μέσω των προϊόντων μας και με παρουσία σε περισσότερες από 140 χώρες προσφέρουμε καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις στους ασθενείς. Παράλληλα, δέσμευσή μας είναι η αύξηση της πρόσβασης των ασθενών στην υγειονομική περίθαλψη, μέσω πολιτικών, προγραμμάτων και συνεργασιών που υλοποιούμε.

Σήμερα, η MSD συνεχίζει να είναι πρωτοπόρος στην έρευνα για την ανακάλυψη και εξέλιξη θεραπειών που προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν «απειλητικές» ασθένειες για τη ζωή των ανθρώπων παγκοσμίως, όπως ο καρκίνος, οι καρδιομεταβολικές παθήσεις, οι μολυσματικές ασθένειες συμπεριλαμβανομένων των ιών HIV και Έμπολα καθώς και οι πρώτο- εμφανιζόμενες ασθένειες ζώων.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.msd.gr και να ακολουθήσετε τον λογαριασμό μας στο Τwitter , στο linkedin , στο youtube , στο facebook και σε facebook & Instagram για ότι αφορά τον τομέα των εμβολίων.

 

 

Πηγη: https://www.healthpharma.gr/