Με διαδικασίες fast track θα λαμβάνουν στο αμέσως επόμενο διάστημα φάρμακα υψηλού κόστους βαριά πάσχοντες.
Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση προβλέπει ειδική διαδικασία εξπρές για την εισαγωγή ακριβών φαρμάκων για ασθενείς που τα έχουν άμεση ανάγκη.
Η γρήγορη πρόσβαση θα ισχύει τόσο για τους νοσηλευόμενους ασθενείς όσο και για τους μη νοσηλευόμενους.
Όπως προγράφεται στο πολυνομοσχέδιο περιγράφεται ότι: «Σε περιπτώσεις κατεπείγουσας αιτιολογημένης ανάγκης (άμεσος κίνδυνος για τη ζωή ή για πρόκληση ανήκεστης βλάβης στην υγεία του ασθενή) να χορηγηθούν σε νοσηλευόμενους ασθενείς φάρμακα υψηλού κόστους σοβαρών ασθενειών και φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα, ο πιστοποιημένος θεράπων ιατρός υποβάλλει ηλεκτρονικά στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ) το αίτημα με ένδειξη «Κατεπείγουσα χορήγηση», καθώς και έντυπο συναίνεσης του ασθενή.
Το φάρμακο χορηγείται άμεσα από το φαρμακείο του νοσηλευτικού ιδρύματος και το σχετικό αίτημα εγκρίνεται ή απορρίπτεσαι εκ των υστέρων κατά την προπεριγραφείσα διαδικασία και σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος το φάρμακο δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ».
Άλλη μία αλλαγή στα φάρμακα που προβλέται στο πολυνομοσχέδιο αφορά στο ποιος θα τα διανέμει στα νοσοκομεία.
Πάντως το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης εντάσσεται πλέον και στα ηλεκτρονικά συστήματα του ΕΟΠΥΥ γεγονός που σημαίνει πως θα μπορούν να εισάγονται άμεσα ακριβά φάρμακα όταν κρίνεται απαραίτητο.
Στο Άρθρο 94 αναφέρεται χαρακτηριστικά:
Τροποποίηση του ν. 4512/2018 (Α’5) για το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης
Στο ν. 4512/2018 (Α’5) επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:
1. Το πρώτο εδάφιο του άρθρου 264 αντικαθίσταται ως εξής:
«Για την αποζημίωση φαρμάκων που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα και φαρμάκων υψηλού κόστους σοβαρών ασθενειών της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 3816/2010 (Α΄ 6), για τα οποία υπάρχει απόφαση του δ.σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ ότι προεγκρίνονται, ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, την ολοκλήρωση των διαγνωστικών/θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τη δημιουργία μητρώων ασθενών»
Να σημειωθεί ότι η εισαγωγή ακριβών φαρμάκων με διαδικασίες εξπρές αποτελούσε καιρό τώρα αίτημα τόσο της φαρμακευτικής αγοράς όσο και των Συλλόγων ασθενών ώστε να σώζονται ζωές ανθρώπων που δεν έχουν άλλη φαρμακευτική επιλογή στην Ελλάδα.
Πηγη:https://www.healthreport.gr