Merck: Βραβείο 1 εκατ. ευρώ για Πρωτοπόρο Επιστημονική Εργασία

Ένα νέο βραβείο έρευνας ανακοίνωσε η Merck. Πρόκειται για το βραβείο «Future Insight», το οποίο θα απονέμεται σε ερευνητές που θα αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα, τα οποία θα συμβάλλουν σημαντικά  στο μέλλον της ανθρωπότητας. Το Future Insight συνοδεύεται από 1 εκατ. ευρώ και αφορά καινοτόμες λύσεις στις κατηγορίες της υγείας, της διατροφής και της ενέργειας. Δέσμευση της Merck είναι η απονομή του βραβείου, η οποία θα γίνει πρώτη φορά το 2019, θα συνεχιστεί για 35 χρόνια.

«Το συνέδριο “Curious 2018 – Future Insight”, όπου συζητάμε για το μέλλον της επιστήμης και της τεχνολογίας, είναι το κατάλληλο μέρος για να ανακοινώσουμε το «Future Insight Prize”. Με αυτό το βραβείο επιδιώκουμε να παρακινήσουμε την πρωτοπόρο επιστήμη και την καινοτόμο ανάπτυξη σημαντικών προϊόντων ή τεχνολογιών, να «ζωντανέψουμε» σημαντικά οράματα προς όφελος της ανθρωπότητας», δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου ο Stefan Oschmann, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και CEO της Merck. Η εκδήλωση αυτή στο Darmstadt, της οποίας η Merck είναι ο κύριος χορηγός, διεξήχθη για πρώτη φορά και συγκέντρωσε παγκοσμίως γνωστούς επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και πέντε βραβευθέντες με βραβείο Nobel.

Το νέο βραβείο θα απονεμηθεί για πρώτη φορά στο συνέδριο «Curious» του επόμενου έτους. Θα αφορά στην κατηγορία Υγεία και σε ένα προϊόν προστασίας από πανδημία (Pandemic Protector) – ένα προϊόν που θα προσφέρει ταχεία προστασία έναντι νέων παθογόνων παραγόντων. Το προϊόν “Pandemic Protector” θα πρέπει να μπορεί να αναλύσει ταχέως αναδυόμενους παθογόνους παράγοντες, να συμβάλλει στην αντιμετώπιση ή πρόληψη ασθενειών και στην προστασία της ανθρωπότητας από την εκδήλωση μιας νέας παγκόσμιας επιδημίας.

Μια ερευνητική ομάδα θα παρακολουθεί την επιστημονική δραστηριότητα παγκοσμίως με σκοπό την επιλογή των πιθανών υποψηφίων για το βραβείο. Οι εμπειρογνώμονες στα σχετικά πεδία είναι επίσης ελεύθεροι να προτείνουν τους υποψηφίους τους. Οι επιστήμονες που θα επιλεχθούν θα κληθούν να υποβάλλουν τη συμμετοχή τους σε μία κριτική επιτροπή διακεκριμένων επιστημόνων και διευθυντικών στελεχών, που προέρχονται από τη Merck και εκτός αυτής. Ο νικητής του αντίστοιχου βραβείου θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το χρηματικό έπαθλο για περαιτέρω έρευνα στο συγκεκριμένο πεδίο.

Τα επόμενα τρία χρόνια το βραβείο “Future Insight” θα απονεμηθεί για:

  • 2020: Multi Drug Resistance Breaker – Επίλυση του προβλήματος της αντιβακτηριακής αντοχής σε πολλαπλά αντιβακτηριακά (κατηγορία υγεία)
  • 2021: Food Generator – Τεχνολογία που συμβάλλει στη διατροφή του αυξανόμενου πληθυσμού στον κόσμο (κατηγορία διατροφή)
  • 2022: CO2-to-Fuel Converter – Παραγωγή καυσίμου με φωτοκαταλυτική μετατροπή ατμοσφαιρικού CO2 (κατηγορία ενέργεια)

Στόχος είναι το βραβείο να συμβάλει στην υλοποίηση των προϊόντων για όλες τις κατηγορίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Αξίζει να σημειώσουμε ότι κανένα από τα βραβευθέντα προγράμματα δεν προορίζεται να συνδεθεί ή να συμβάλλει άμεσα σε οποιονδήποτε από τους τρεις επιχειρηματικούς τομείς της Merck. Περισσότερες πληροφορίες και απεικονίσεις διατίθενται στο futureinsightprize.merckgroup.com.

«Curious2018 – Future Insight»

Στο επιστημονικό συνέδριο «Curious2018 – Future Insight» (www.curious2018.com), όπου ανακοινώθηκε το βραβείο, συμμετέχουν μερικοί από τους πιο καταξιωμένους επιστήμονες, διεθνως. Πάνω από 35 σημαντικούς επιστήμονες – ανάμεσα τους και 5 Νομπελίστες – παρουσίασαν το έργο τους και συζήτησαν το μέλλον της επιστήμης και της τεχνολογίας. Τα θεματα αφορούσαν στα κύρια πεδία των τριών επιχειρηματικών τομέων της Merck (Υγεία, Βιοεπιστήμες και Υλικά Υψηλής Απόδοσης). Στο συνέδριο συζητήθηκαν και θέματα ψηφιοποίησης και νέων μορφών συνεργασίας.

«Η Merck αγωνίζεται ενάντια στον καρκίνο, την πολλαπλή σκλήρυνση και άλλες σοβαρές ασθένειες. Με τα προϊόντα Life Science (Βιοεπιστημών) βοηθάμε άλλες εταιρείες να διεξάγουν έρευνα ακόμα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Και αναπτύσσουμε υλικά υψηλής τεχνολογίας με τα οποία οι αυτόνομες οθόνες οδήγησης ή οι αναδιπλούμενες οθόνες γίνονται πραγματικότητα. Όλα αυτά τα υλοποιούμε σε στενή συνεργασία με κορυφαίους ερευνητές σε ολόκληρο τον κόσμο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Oschmann, περιγράφοντας την ιδέα πίσω από αυτό το καινούργιο συνέδριο.