Ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση έναντι τεσσάρων στελεχών του ιού της γρίπης ανέπτυξε το πειραματικό εμβόλιο mRNA της αμερικανικής φαρμακευτικής επιχείρησης Moderna, έναντι των τύπων Α και Β του ιού, συγκριτικά με τα συμβατικά αντιγριπικά εμβόλια.
Το πειραματικό εμβόλιο, που ονομάστηκε mRNA-1010, συγκρίθηκε με το εγκεκριμένο εμβόλιο εποχικής γρίπης της GSK, που ονομάζεται Fluarix. Τα αποτελέσματα προέρχονται από μια ενδιάμεση ανάλυση.
Τα αποτελέσματα δεν επηρεάζουν τη φετινή περίοδο της γρίπης, καθώς το εμβόλιο πρέπει ακόμη να περάσει από τη διαδικασία έγκρισης των αρμόδιων αρχών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας Moderna, το εμβόλιο είναι επίσης καλά ανεκτό, δίχως σημαντικές παρενέργειες.
Αρκετές φαρμακοβιομηχανίες προσπαθούν να επεκτείνουν τη χρήση της τεχνολογίας mRNA σε ασθένειες πέρα από την Covid-19.
mRNA εμβόλια
Η Moderna ανταγωνίζεται με την Pfizer για να φέρει την τεχνολογία mRNA στα εμβόλια εποχικής γρίπης, σε μια προσπάθεια βελτίωσης έναντι των στελεχών που κυκλοφορούν. Οι εταιρείες έχουν επίσης σχέδια προκειμένου να συνδυάσουν τα εμβόλια mRNA κατά της Covid-19, με αυτά για τη γρίπη και τον RSV τα επόμενα χρόνια, εφόσον οι μελέτες αποδείξουν ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.
Τα νέα δεδομένα επιτρέπουν στην εταιρεία να ζητήσει ταχεία έγκριση του εμβολίου στις ΗΠΑ έως τα τέλη του χρόνου και να αρχίσει τις παραδόσεις για την περίοδο σεζόν 2024/25, όπως εκτιμά ο αναλυτής Μάικλ Γι από την εταιρεία Jefferies.
Πρόσφατα, η Moderna δήλωσε ότι αναμένει την απόφαση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για το εμβόλιο mRNA για τον RSV σε ενήλικες 60 ετών και άνω, μέχρι τον Απρίλιο. Η Pfizer και η GSK έλαβαν την έγκριση FDA για τα εμβόλια RSV ενηλίκων, τα οποία ωστόσο χρησιμοποιούν διαφορετική τεχνολογία, τον περασμένο Μάιο.
Σε αντίθεση με τα συμβατικά εμβόλια κατά της γρίπης, τα οποία περιέχουν πρωτεΐνες του ιού και απαιτούν την καλλιέργειά του, το πειραματικό εμβόλιο της Moderna περιέχει μόρια RNA που δίνουν εντολή στα ανθρώπινα κύτταρα να παραγάγουν μόνα τους πρωτεΐνες του ιού, οι οποίες στη συνέχεια γίνονται στόχος του ανοσοποιητικού συστήματος.
«Η πλατφόρμα mRNA λειτουργεί», όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, κ. Stephane Bancel. «Με τα σημερινά θετικά αποτελέσματα κατά της γρίπης, στην μελέτη Φάσης 3, μαζί με τα προηγούμενα αποτελέσματα σε Covid και RSV, είμαστε έτοιμοι για την ανάπτυξη εμβολίων κατά των αναπνευστικών ασθενειών, με θετικά δεδομένα μελέτης Φάσης 3».
Πηγη: https://healthpharma.gr