Nέες συμβάσεις για το επικουρικό προσωπικό προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Υγείας

Με νέες συμβάσεις δίνει παράταση το υπουργείο Υγείας στη θητεία επικουρικών εργαζομένων σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και προνοιακές μονάδες, σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Παρατείνεται, επίσης, κατά τρεις μήνες η θητεία των νοσηλευτών που υπηρετούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με συμβάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Την τροπολογία παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, το απόγευμα της Τρίτης (26/06/2018).

Η τροπολογία αφορά επικουρικούς εργαζόμενους, οι συμβάσεις των οποίων με συνεχείς παρατάσεις έχουν υπερβεί τους 24 μήνες και τις έκρινε μη νόμιμες το Ελεγκτικό Συνέδριο. 

Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, οι εργαζόμενοι αυτοί παραμένουν στις θέσεις τους με απόφαση των διοικητών των νοσοκομείων και των άλλων δομών και συγκεκριμένα με αιτιολογημένη απόφαση του οργάνου διοίκησης (συλλογικού ή μονομελούς) των Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, όχι κατά παράταση προηγούμενων σχέσεων εργασίας αλλά με νέες συμβάσεις με απώτατο χρονικό όριο την ημερομηνία της κατάρτισης των προσωρινών πινάκων για το διοριστέο τακτικό προσωπικό και όχι πέραν της 31ης Μαΐου 2019. Οι νέες αυτές συμβάσεις έχουν όλες εξαιρετικό χαρακτήρα και καλύπτουν τη μεταβατική περίοδο έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης τακτικού προσωπικού. Η τροπολογία, ωστόσο, δεν καλύπτει τους επικουρικούς γιατρούς. 

Ως προς τους νοσηλευτές των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με συμβάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κ. Πολάκης διευκρίνισε ότι παρατείνεται κατά τρεις περίπου μήνες η θητεία τους, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας των προσλήψεων, με λίστα ανά Υγειονομική Περιφέρεια και βάσει κριτηρίων ΑΣΕΠ.

Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα διαταραχθεί η λειτουργία των νοσοκομείων ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου που η χώρα υποδέχεται εκατομμύρια τουριστών, κατέληξε ο κ. Πολάκης.

Η τροπολογία έχει ενταχθεί στο σχέδιο νόμου «Μηχανισμός εφαρμογής, κρατική εποπτεία, γενικοί όροι υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδύναμου (Μ.Ι.) και άλλες διατάξεις».

Πηγη:https://www.onmed.gr