Pharmathen: «Εισβάλλει» στην αμερικανική αγορά

Νέες προκλήσεις για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία Pharmathen, η οποία ετοιμάζεται να εισέλθει στην αμερικανική αγορά, έχοντας, όμως, το βλέμμα της και ανατολικότερα…

Μισό αιώνα λειτουργίας κλείνει φέτος η Pharmathen, επιτυγχάνοντας -σε αυτά τα 50 χρόνια- να μετατραπεί σε ηγέτη της αγοράς, αφού βρίσκεται μεταξύ των 200 μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου στην Ευρώπη. Μάλιστα, η φαρμακοβιομηχανία αποτελεί εξαγωγικό κολοσσό για τη χώρα, με τις πωλήσεις τις να αντιπροσωπεύουν το 1% του συνόλου ελληνικών εξαγωγών! Ο εξαγωγικός προσανατολισμός της εταιρείας είναι αυτός που την οδηγεί σε νέες, γεμάτες προκλήσεις αγορές, όπως την αμερικανική. Η πιστοποίηση της παραγωγικής της διαδικασίας από τον FDA της ανοίγει το δρόμο για την κυκλοφορία, εντός των επομένων μηνών, των πρώτων 6 προϊόντων. Πρόκειται για προϊόντα της νέας τεχνολογίας LAI (Long Acting Injectables –  Ενέσιμα Βραδείας Αποδέσμευσης), στην ανάπτυξη της οποίας η Pharmathen αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη. Στόχος είναι η συνεργασία με τους 10 κορυφαίους φαρμακευτικούς κολοσσούς του κόσμου, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι τα προϊόντα αυτά θα είναι τα πρώτα γενόσημα του είδους, διεκδικώντας μερίδιο σε μια αγορά 12 δισ. δολαρίων.

Θεωρώντας ότι ήδη κατέχουν το πλεονέκτημα της καινοτομίας στην ανάπτυξη  αυτής της τεχνολογίας, υπάρχει η αισιοδοξία ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία η ελληνική εταιρεία θα σημειώσει ραγδαία αύξηση πωλήσεων. Σύμφωνα, άλλωστε, με το Βασίλη Κατσο, σήμερα 1 στους 4 ανθρώπους στον πλανήτη έχει χρησιμοποιήσει κάποιο φάρμακο της Pharmathen.

Αλλά, οι επικεφαλής της επιχείρησης δεν σκοπεύουν να αρκεστούν στην αγορά των ΗΠΑ. Επόμενος στόχος είναι η κατάκτηση της «δύσκολης» κινεζικής αγοράς, με την εταιρεία να διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της περισσότερα από 30 φάρμακα έτοιμα για κυκλοφορία σε μία από τις 5 ηπείρους, στις οποίες η Pharmathen έχει παρουσία.

Επένδυση

Τα φιλόδοξα σχέδια της Pharmathen θα ενισχυθούν από σημαντικές επενδύσεις, όπως ανέφερε ο Δημήτρης Καδής, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Ειδικότερα, η εταιρεία σχεδιάζει νέες επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη 5ετία. Τα χρήματα θα κατευθυνθούν στην έρευνα αλλά και στην ολοκλήρωση του νέου εργοστασίου LAI στα όρια των υπαρχόντων εγκαταστάσεων στις Σάπες Ροδόπης.

Βέβαια, η φαρμακοβιομηχανία έχει επενδύσει 200 εκατ. ευρώ τα τελευταία 4 χρόνια, ενώ μόνο για έρευνα και ανάπτυξη η επένδυση ανήλθε σε περίπου 35 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό της Pharmathen επί των συνολικών επενδύσεων της Ελλάδας σε έρευνα και ανάπτυξη προσεγγίζει ο 50%. Μάλιστα μέσα στην κρίση η εταιρεία δημιούργησε γύρω στις 300 νέες θέσεις εργασίας απασχολώντας σήμερα πάνω από 1000 άτομα.

Η εταιρεία

Ο κ. Κάτσος μαζί με την αδελφή του Νέλη κατέχουν σήμερα το 20% της εταιρείας, μετά την εξαγορά -πριν από περίπου 4 χρόνιά- του 80% του μετοχικού της κεφαλαίου από το private equity BC Partners. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της βρετανικής εταιρείας Νίκο Σταθόπουλο,  η επένδυση στη Pharmathen παρά το ρίσκο της χώρας την περίοδο που ολοκληρώθηκε (θυμίζουμε ότι ήταν την περίοδο του δημοψηφίσματος και των capital controls) είχε τα εχέγγυα μιας  επιτυχημένης τοποθέτησης. Βασικός λόγος ήταν δυναμική της ελληνικής εταιρείας, η οποία βρίσκεται μεταξύ των 5 ταχύτερα αναπτυσσομένων εταιρειών στην Ευρώπη και η εξωστρέφειά της. Μάλιστα, η εξαγωγική δραστηριότητα της Pharmathen κατέχει πλέον σχεδόν το 100%  της παραγωγής, που της επιτρέπει να ελαχιστοποιεί τους κινδύνους της εγχώριας αγοράς. Παράλληλα, ελληνική φαρμακοβιομηχανία κατατάσσεται μεταξύ των 50 μεγαλύτερων ερευνητικών εκπροσώπων του κλάδου στην Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2018 η Pharmathen πέτυχε πωλήσεις της τάξης των 190 εκατ. ευρώ αύξηση της τάξης του 20% και EBITDA 50 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά περίπου 10%, ενώ για το 2019 οι πωλήσεις θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 200 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στόχος είναι να κλείσουν πάνω από τα 60 εκατ. ευρώ.

Απόδειξη της δυναμικής της ελληνικής εταιρείας είναι πως η BC Partners δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να αποχωρήσει άμεσα από την επιχείρηση, παρότι σε περίπου 2 χρόνια λήγει επισήμως η περίοδος που συνήθως διατηρούνται οι επενδύσεις των funds.  Μάλιστα, η BC Partners έχει ήδη αποσβέσει την επένδυση των περισσοτέρων από 450 εκατ. ευρώ, στη Pharmathen

 

Πηγη:https://virus.com.gr