Χιλιάδες προστατευτικές μάσκες έχουν ήδη παραδοθεί από το εν λόγω πρόγραμμα σε διάφορες χώρες της ΕΕ.
Από τον περασμένο Μάρτιο και την εκδήλωση της πανδημίας,η Κομισιόν δημιούργησε το rescEU, ένα κοινό ευρωπαϊκό απόθεμα για ιατρικό εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης, όπως αναπνευστήρες, προστατευτικές μάσκες, γάντια και εργαστηριακό υλικό, με σκοπό να βοηθήσει τις χώρες της ΕΕ να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορωνοϊού.
Η Κομισιόν χρηματοδοτεί το 100 % του εν λόγω αποθέματος (συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για τις δημόσιες προμήθειες, τη συντήρηση και την παράδοσή του), που φιλοξενούν διάφορα κράτη – μέλη και ανανεώνεται συνεχώς.
Η Γερμανία και η Ρουμανία ήταν τα πρώτα κράτη μέλη στα οποία δημιουργήθηκαν τέτοια αποθέματα στο πλαίσιο του rescEU, ενώ τον Σεπτέμβριο ακολούθησαν η Δανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Σουηδία.
Τα κράτη που έχουν την ευθύνη φύλαξης του εξοπλισμού είναι υπεύθυνα για την προμήθειά του με τη στήριξη της Κομισιόν. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών διαχειρίζεται τη διανομή του εξοπλισμού, ώστε να διατίθεται γρήγορα εκεί όπου χρειάζεται περισσότερο. .
Αρχές Ιουνίου, η Κομισιόν πρότεινε την ενίσχυση του rescEU με 2 δισ.ευρώ κατά την περίοδο 2021-2027, με σκοπό την αύξηση των δυνατοτήτων αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε νέεες διασυνοριακές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως είναι ο κορωνοϊός. Η πρόσθετη χρηματοδότηση πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία αποθεμάτων στρατηγικού εξοπλισμού, ώστε να καλύπτονται καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας, δασικές πυρκαγιές, χημικά, βιολογικά, ραδιολογικά ή πυρηνικά συμβάντα ή άλλες σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Ως εκ τούτου, ο συνολικός προϋπολογισμός του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης θα ανέλθει σε 3,1 δισ. ευρώ. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών διαχειρίζεται τη διανομή του εξοπλισμού, ώστε να διατίθεται γρήγορα σε όσους τον χρειάζονται.
Μέχρι πριν από λίγο καιρό, από τα αποθέματα rescEU είχανπαραδοθεί συνολικά 650.000 προστατευτικές μάσκες τύπου FFP2 και FFP3 στην Ιταλία (142.000), την Ισπανία (173.000), την Κροατία (65.000), τη Λιθουανία (20.000), το Μαυροβούνιο (62.000), τη Βόρεια Μακεδονία (148.000) και τη Σερβία (10.000). Επιπλέον, προστατευτικές ποδιές διανεμήθηκαν περαιτέρω στο Μαυροβούνιο (15.000) και στη Βόρεια Μακεδονία (35.000).
Στις 22 Οκτωβρίου παραδόθηκε στην Τσεχική Δημοκρατία η πρώτη παρτίδα 30 αναπνευστήρων rescEU, ακολουθούμενη από άλλους 120 αναπνευστήρες από την Αυστρία και τις Κάτω Χώρες, καθώς και 30 συσκευές οξυγονοθεραπείας υψηλής ροής που παραδόθηκαν στις 24 Οκτωβρίου.
Το απόθεμα rescEU ανανεώνεται σταθερά και εξοπλισμός παραδίδεται τακτικά σε συνάρτηση με τις ανάγκες των χωρών που συμμετέχουν σε αυτό.
Πηγή: https://www.iatronet.gr/