Τα έξυπνα χάπια δείχνουν τη θέση τους μέσα στο σώμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε γαστρεντερικές θεραπείες.
Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Khalil Ramadi, Επίκουρο Καθηγητή Βιομηχανικής στο NYU Abu Dhabi (NYUAD), ανέπτυξε ένα νέο, μη επεμβατικό σύστημα για τη διευκόλυνση της διάγνωσης και θεραπείας διαταραχών της γαστρεντερικής κινητικότητας. Για να παρακολουθήσουν την κίνηση ενός «έξυπνου χαπιού» μέσω της γαστρεντερικής οδού, οι ερευνητές δημιούργησαν τρισδιάστατες διαβαθμίσεις μαγνητικού πεδίου χρησιμοποιώντας ηλεκτρομαγνητικά πηνία υψηλής συχνότητας που κωδικοποιούν κάθε σημείο με ένα ξεχωριστό μέγεθος μαγνητικού πεδίου. Το μέγεθος του πεδίου μετράται και μεταδίδεται από το έξυπνο χάπι για να προσδιοριστεί η ακριβής θέση του, η οποία στη συνέχεια κοινοποιείται σε ένα smartphone χρησιμοποιώντας τεχνολογία Bluetooth.
Τεράστιες δυνατότητες
Τα υπάρχοντα έξυπνα χάπια δεν προσφέρουν το μεγάλο οπτικό πεδίο (FOV), την υψηλή χωρική ανάλυση και την πλήρως ασύρματη λειτουργία που επιτρέπει η τρισδιάστατη κλίση μαγνητικού πεδίου που αναπτύχθηκε από τους ερευνητές. Αυτή η νέα τεχνολογία έχει τη δυνατότητα για μελλοντική χρήση σε κλινικές εφαρμογές, όπως η ακριβέστερη και αποτελεσματικότερη διάγνωση γαστρεντερικών διαταραχών και η ακριβής στόχευση θεραπευτικών παρεμβάσεων και ελάχιστα επεμβατικών διαδικασιών.
Πώς δουλεύει
Η κατάποση της ασύρματης συσκευής ανιχνεύει και μεταδίδει το τοπικό μαγνητικό της πεδίο σε έναν εξωτερικό δέκτη. Το μαγνητικό πεδίο εφαρμόζεται από ηλεκτρομαγνήτες που μπορούν να ενσωματωθούν σε σακίδια πλάτης και σακάκια για μια πιο ρεαλιστική αξιολόγηση της κινητικότητας του γαστρεντερικού σωλήνα, της κίνησης της τροφής από το στόμα μέσω του φάρυγγα (λαιμός), του οισοφάγου, του στομάχου, του λεπτού και παχέος εντέρου και έξω από το σώμα, καθώς οι ασθενείς προχωρούν στη ζωή τους. Αυτό το σύστημα διαμορφώθηκε με επιτυχία στα γαστρεντερικά συστήματα μεγάλων ζώων. Τα ευρήματα αναφέρονται στην εργασία με τίτλο «Έξυπνα χάπια με επίγνωση τοποθεσίας για ασύρματη παρακολούθηση της γαστρεντερικής δυναμικής», που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Electronics.
Εκτιμάται ότι οι γαστρεντερικές διαταραχές επηρεάζουν περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, καθιστώντας ζωτικής σημασίας την ανάπτυξη πιο ακριβών και αποτελεσματικών διαγνωστικών και θεραπευτικών προσεγγίσεων. Συγκεκριμένα, αρκετές ασθένειες όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η γαστροπάρεση μπορεί να προκύψουν από μη φυσιολογική κινητικότητα του εντέρου όπου η τροφή που καταναλώνεται περνάει πολύ γρήγορα ή αργά, καθιστώντας ιδιαίτερα πολύτιμη την παρακολούθηση της ταχύτητας που περνά η τροφή από το έντερο.
Πηγη: https://www.healthweb.gr/